COP 15. Segellarà l’acord?

La Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic de Copenhaguen (COP 15) acollirà durant 2 setmanes la reunió més gran que s’ha fet mai sobre l’efecte hivernacle.

110 caps d’estat i de govern no poden desaprofitar l’oportunitat de Copenhaguen, i si volen frenar l’escalfament de la Terra cal que “no vinguin a parlar, sinó a actuar”. La trobada marcarà les bases d’un nou Protocol, el qual substituirà el de Kyoto (acaba al 2012) i té com a propòsit reduir l’emissió de gasos contaminats (entre un 25% i un 40%) per limitar l’augment de la temperatura a 2 graus (a finals de segle es preveu un increment de la temperatura mitjana de 3,5 graus). Les conseqüències  que desencadenarà aquest escalfament seran greus catàstrofes, tant per a l’ecosistema (extinció d’espècies, elevació del nivell dels oceans o la desaparició de zones boscoses) com per a la humanitat  (caiguda de la producció de cereals o migracions forçades a causa d’inundacions o sequeres).

Habiliteu el Javascript i el Flash per veure aquest Flash video.

Habiliteu el Javascript i el Flash per veure aquest Flash video.

Fes sentir la teva veu i aprofita la inicitiva d’adreçar una pregunta als dirigents mundials sobre el canvi climàtic. Tenim temps fins al 14 de desembre. Enviar una pregunta.

El decreixement, la solució

cargol“Utilitzem els recursos de la natura esgotant-los, generant residus i emissions contaminants, creant desigualtat; per això el creixement econòmic no comporta desenvolupament equitatiu per a tots els habitants del planeta”. 
“Les solucions passen per canviar el model productiu i consumista, l’abundància no ens fa feliços.”
“L’home que no s’acontenta amb poc no està content de res. (Epicuri)”.
“Si tota la població mundial portés un model de vida com un europeu mig, s’estima que es necessitarien entre 3 i 8 planetes Terra. Aquest 20% de la població més rica no té cap altre més opció que reduir la producció i el seu consum per tal de decréixer”.consume
“L’autopista del progrés assegura casa, cotxe, vacances i suïcidis per a una minoria; fam, misèria i guerres per a la gran majoria”.
“La solució no passa per un retrocés sinó d’una racionalització, d’un canvi de mentalitat”

Sostenibilitat

“La Terra és la nostra mare, l’àguila la nostra cosina. L’arbre bombeja la sang i l’herba creix. Els avantpassats digueren: ara hem fet totes aquestes coses, heu de vigilar-les perquè restin per sempre més. Així fou com els éssers humans s’encarregaren de ser els guardians del planeta”

esquema-desenvolupament-sostenible2

El Porta El fin del mundo

Aquesta cançó és una miqueta dràstica, encara que diu la veritat, però d’una forma molt bestia.

És un cançó de rap, però que tracta un tema complicat de cantar, perquè s’ha de anar amb compte amb lo que es diu per no fer mal a ningú.

Aquesta cançó parla sobre com es creu que s’acabara el món si no fem res per avitar-lo.

Habiliteu el Javascript i el Flash per veure aquest Flash video.

the three ts michel musso

Aquest vídeo parla sobre el numero 3, perquè es el numero màgic, i perquè hi han 3 “R”

Reciclar, Reduir, Reutilitzar.

És una mica infantil, però això ja va bé, perquè així ja agafen consciencia els més petits de la casa

Habiliteu el Javascript i el Flash per veure aquest Flash video.

Puentes al mundo

Amb motiu de la celebració del dia mundial de la Terra, el passat 22 d’abril el comité ambiental de la SES va enregistrar una entrevista.

A l’entrevista vàrem parlar de les coses que fem al nostre centre a les hores d’educació ambiental, i a casa cada dia. Nosaltres ens centrem més en celebrar el dia mundial del medi ambient però com que vam coneixer la iniciativa de transmitierra 2009  ens hi vam adherir

Si voleu escoltar l’entrevista cliqueu aquí.

Decàleg de bones pràctiques ambientals

El comité ambiental del centre ha elaborat un decàleg per a recollir les bones pràctiques ambientals i orientar les actuacions del Programa Escoles Verdes a la SES de Sant Llorenç de Morunys. El decàleg es va presentar al Fòrum d’Escoles Verdes celebrat a Juneda el passat 16 de març.


Les al·lèrgies

Les al·lèrgies infantils per causes ambientals s’han incrementat en els darrers anys fins assolir una xifra del 46 %. El deteriorament ambiental no només ens afecta a nosaltres sinó sobretot ho farà a les futures generacions, és a dir, als nostres fills i a la seva descendència. Cada generació humana té deures inapelables amb la següent. El segle XXI ens ha de fer avançar en l’objectiu de millorar la qualitat ambiental i de reduir la pobresa mundial.

La demanda energètica

Al nostre país la demanda energètica s’ha multiplicat per 3 en els darrers anys i tot així no vol dir que visquem millor o que la nostra indústria sigui més competitiva. Perquè en realitat som un dels països europeus que consumim més energia per produir un servei o un producte, és a dir que som altament ineficients. Per si no fos poc en aquests moments superem en més d’un 45 % les emissions de gasos amb efecte hivernacle permeses pel Protocol de Kioto que l’Estat espanyol subscriu i, per tant, que ens implica a tota la ciutadania.