Inici

Scratch és un entorn i un llenguatge de programació visual per blocs que permet crear múltiples activitats diferents com ara jocs, històries interactives, animacions, música, art, etc. a partir de la unió de blocs d’instruccions de colors i formes diferents. El límit està en la imaginació de cadascú.

Els llenguatges de programació són una nova forma d’expressar-se i fan que els usuaris puguin ser els autors de les seves produccions digitals. 

Programar o jugar a programar afavoreix el desenvolupament de totes les habilitats pròpies del pensament computacional (lògica, anàlisi, descomposició, abstracció, etc.) a banda de disposar de múltiples possibilitats artístiques. 

Scratch està disponible en línia.

https://scratch.mit.edu

També es pot instal·lar en ordinadors amb Windows 10 1709+, MacOS 10.13+, ChromeOS. Recentment s’ha llançat la versió per a dispositius Android. Actualment no hi ha una versió compatible amb Linux.

https://scratch.mit.edu/download

Quan anem al web de l’Scratch ens trobem amb una pantalla com aquesta:

https://scratch.mit.edu/

Un cop finalitzat el nostre projecte el podem desar i compartir al lloc web de Scratch perquè tothom el pugui veure i gaudir de la nostra creació. Per fer-ho cal crear-se un compte d’usuari/a. Es pot fer accedint a l’opció “Uneix-te a Scratch” que apareix a la barra superior dreta.

Hi ha moltíssims projectes dels quals podem aprendre, ja que tots són públics i els podem seleccionar per tal de fer modificacions i millores.

El protagonista principal és el gat Scratch, tot i que podem fer servir d’altres animacions existents o crear-ne de noves per fer-les servir en el nostre projecte.

Disposem d’uns blocs de construcció distribuïts per tipus i colors per fer més fàcil el seguiment d’un programa, que haurem d’anar encaixant a l’espai corresponent per tal que el gat faci el que li demanem en el rectangle d’execució.

  • Moviment de color blau fosc.  Aquí està tot el relacionat amb els moviments dels objectes.
  • Aspecte de color morat. Aquí ens trobem amb blocs que modifiquen l’aspecte dels objectes.
  • Sons de color lila. També podem fer parlar als objectes o tocar sons pregravats.
  • Esdeveniments de color groc. Per posar en marxa i controlar el funcionament del projecte.
  • Control de color marró. Aquests blocs gestionen el que han de fer els objectes i quan.
  • Sensors de color blau clar. Podem saber si l’usuari fa servir el ratolí o si un objecte xoca amb alguna cosa.
  • Operadors de color verd. Per fer comparacions o generar nombres a l’atzar.
  • Variables de color taronja. Aquí podem emmagatzemar informació dins variables o llistes de valors.
  • Els meus blocs de color vermell.  Per crear nous blocs.

 

  • La darrera icona de color blanc sobre fons blau serveix per incorporar nous blocs a partir d’extensions, que afegeixen més funcionalitats a Scratch.

Més detalls sobre què és Scratch en aquest enllaç:

https://scratch.mit.edu/about

Extensions

Música

Incorpora set blocs que permeten la creació musical des de la mateixa programació.

Permet triar entre diferents percussions o instruments, tocar notes que van des del C (0) fins al B♭ (130) i modificar-ne el tempo.

Llapis

Incorpora nou blocs que permeten fer dibuixos amb els personatges de Scratch.

Detecció de vídeo

Incorpora quatre blocs de vídeo que s’activen quan es detecta moviment amb la càmera. Cal que el dispositiu disposi de càmera. S’han elaborat unes targetes de suport.

https://drive.google.com/file/d/19e6AJUetfaylel-6TnRWFYRNYtTB2p8e/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1lgHOMmGRi1nJIP7kTF2LcazFFGHpVluu/view?usp=sharing

De text a parla

Permet reproduir en so el text escrit.

Incorpora tres blocs: parla [text], que és on escriurem el text que volem reproduir; fixa la veu a contralt, tenor, veu divertida, gegant o gatet; i fixa l’idioma, que permet modificar la pronunciació amb un accent en concret (sense traduir-lo).

De moment no està inclòs el català.

Tradueix

Incorpora dos blocs: tradueix [text] a [idioma], i el que ens indica l’idioma original, que coincideix amb el de visualització de l’editor.

És a dir, si volem escriure un text en català i que el tradueixi al francès per exemple, caldrà fer clic a la bola del món en el menú i seleccionar català.

Per la forma del bloc tradueix cal unir-lo a un altre, com ara els de color lila digues o digues durant x segons, per a què la traducció aparegui com a bafarada damunt del personatge. Per tant, quedaria: digues (tradueix [hola] a [francès] durant 2 segons.

També es poden combinar les extensions De text a parla i Tradueix per tal d’escoltar la traducció d’un text

 

 Makey Makey

Incorpora blocs per a aquesta placa que simula el teclat de l’ordinador. Es pot fer el mateix amb el bloc d’Esdeveniments “quan la tecla espai es premi”.

A més s’ha integrat en un sol bloc una seqüència determinada d’instruccions, com ara “quan amunt amunt avall avall esquerra dreta esquerra dreta es premin en ordre“.

 

Possibilitats de Scratch

https://scratch.mit.edu/projects/10015059/

https://scratch.mit.edu/projects/361993861/

https://scratch.mit.edu/projects/31651654/