L’hort de l’Institut

L’HORT

A l’Institut de Sentmenat es fan diverses optatives a cada curs. A segon hi ha diverses, com francès, atletisme, hort, estudi assistit i anglès. Una de les més conegudes és l’hort que és la que us explicarem en aquest article.

Els nens i nenes de 2n de l’ESO, fan hort dos dies a la setmana, que són: dimarts a primera hora de 8h a 9h i els dijous a segona hora de 9h a 10h, amb la professora Carme Macau. Aquesta activitat es fa a Can Milionari, a un recinte a l’aire lliure situat darrere de l’Institut.

En el primer trimestre, l’hort està deixat i les plantes arriben a mesurar 1,60m, i per aquesta raó, els nois i noies del primer trimestre són els que més treball tenen, perquè són els encarregats de deixar tot l’hort més o menys arreglat perquè així els del segon trimestre puguin treballar millor. Al segon trimestre ja està tot net i polit, i ja es comencen a fer les primeres plantacions. I al tercer trimestre, s’agafen totes les plantacions per a posar-les a la venda per l’estiu.

Plantacions a l’hort:

 • Patates
 • -Coliflor
 • -Enciam
 • -Pastanagues
 • -Taronges
 • -Tomàquets
 • -Cherry

 

CONCLUSIÓ

L’hort serveix per saber el que costa menjar, també aprenem a treballar en equip i també que un esforç té el seu benefici.

 

CREU ROJA A SENTMENAT

Creu Roja Joventut Catalunya (CRJ) és una associació de joves compromesos socialment que fomenta la participació integral de la joventut a les accions de Creu Roja. CRJ és oberta a la participació de tots els membres de Creu Roja menors de 30 anys,

Com a associació, la principal característica de Creu Roja Joventut és la participació,  en les quals els voluntaris i les voluntàries podem aportar les seves idees i decidir què volem.

Molts temes del seu entorn i la manera de treballar-los és participant en les activitats de la Creu Roja i impulsant campanyes i projectes propis en els àmbits de salut, educació per a la pau, medi ambient, educació per al desenvolupament, infància i joventut i perspectiva de gènere

El projecte que s’està fent ara és la campanya de joguines de reis. Tracta de recaptar joguines perquè la nit de reis els voluntaris de Creu Roja passen per les cases i les donen en persona als nens petits abans que se’n vagin a dormir.

 

 

 

El casal de joves

Què és el casal de joves?

El casal de joves és un espai on els joves de més de 12 anys poden anar a passar una estona jugant i a passar-ho bé. Obre de dimarts a divendres de cinc a vuit de la tarda menys els divendres, que és de cinc a nou de la tarda.

Què hi ha al casal de joves?

Es pot jugar a la PlayStation, al ping-pong, jocs de taula… També hi ha una sala insonoritzada per poder tocar instruments, hi ha una cuina per fer tallers de cuina, una pantalla de cine per veure pel·lícules… També hi ha una sala per estudiar on hi ha ordinadors, per poder cercar informació del que no entenguis.

Programació

Hi ha un calendari d’activitats programat. Fan torneigs de ping-pong, excursions, tallers de cuina, veure pel·lícules…

A continuació, podem veure la programació d’aquest trimestre:

Els orígens del casal

El nou casal, es va inaugurar el 16 de Març de 2017, va començar a les 19h. Va ser una festa en què van haver-hi DJs, bandes de música: rock, reggaeton, trap… Abans d’això, va haver un pica pica amb molt menjar, on la alcaldessa del poble, las dinamitzadores del casal, i mes gent, van dir unes paraules per inaugurar el casal.

On és el casal de joves?

Està al carrer poca farina, on també està l’institut de Sentmenat i el pavelló.

 

Això es la zona d’oci del casal de joves.

Aquesta és la sala d’espai creatiu i és on es fan els tallers de dansa i el teatre.

Es la sala insonoritzada on la gent pot tocar el seu instrument.

Aquest és el logotip del casal de joves de Sentmenat.

 

Si vols informar-te d’alguna cosa del Casal de joves, truca al 937 151 458, i les dinamitzadores del casal t’informaran.

LESLIE, L’HURACÀ

L’huracà Leslie es va desenvolupar a Amèrica provocant moltes destrosses i moltes pluges, després va començar a creuar l’atlàntic fins arribar a les illes canàries. Després d’allunyar-se de canàries, l’huracà es va convertit en una tempesta tropical i va arribar a la costa Portuguesa amb ràfegues de vent que arriben als 190 km/h, després lhuracà Leslie va arribar al centre d’Espanya durant la matinada del passat diumenge 21 d’octubre amb vents de fins a 100 km/h i pluges intenses.

Les tempestes a Catalunya han portat més quantitat d’aigua durant la matinada (abans de l’huracà) que no pas la pluja associada a l’ex-huracà i la pertorbació avançarà cap a l’est. Com a curiositat, també s’aproximarà un segon ex-huracà cap a Galícia, el Michael.

La agència estatal de meteorologia (AEMET) va activar diversos avisos per pluja, vent i estat de la mar. De moment, el més destacat va ser el vent, que ha bufat en cops d’entre 80 i 112 km/h a diversos punts de Castella i Lleó.


Visca la Festa Major!

El cap de setmana passat, del  dijous 11  fins el diumenge 14 d’octubre, es va celebrar la Festa Major de Caldes de Montbui. La fira de Caldes ha durat una setmana més del que és normal en altres pobles, perquè celebrem la capvuitada i tradicionalment la gent puja a l’ermita del Remei i tot el passeig està ple de parades

Les Festes Majors són de les festes més populars aquí, a Catalunya, ja que tothom s’ho pot passar d’allò més bé, ja sigui participant en les diferents activitats, assistint a qualsevol acte (concerts, castells, gegants,…), festejant fins les dues del matí o qualsevol altra cosa que algú vulgui fer, com anar a la fira on hi ha les diferents atraccions.

A nivell de les diferents activitats que fan, hem comprovat que una de les activitats que més va agradar va ser els concerts, sobretot el de la famosa emissora de Flaixbac tan esperat pel públic. Els joves una de les coses que més gaudeixen i on més gaudeixen és a la fira passant l’estona amb els amics i pujant a les atraccions com: la granota, els “auto de xocs”, el martell i moltíssims més…

 

Resultat d'imatges de festa major de caldes 2018 capgrossosImagen relacionada

 

A nosaltres ens sembla que és una molt bona festa en la que els joves poden passar-s’ho bé tant a la fira amb les atraccions com en  les activitats o concerts que organitzen els Ajuntaments… I els adults poden gaudir ballant per la nit, també veient  els castellers, els capgrossos…

En conclusió, és una celebració de les més divertides i aptes per tota mena de públics. Ens agradaria que totes les festes majors, sobretot, la de Setmenat durés tants dies com la de Caldes perquè així ens ho podrien passar millor.

Resultat d'imatges de festa major de caldes 2018

INUNDACIONS A MALLORCA

El passat Dimarts 9/10//2018 a Mallorca la riada de Sant Llorenç va deixar 13 morts i centenars de cases destruïdes 

Va desaparèixer un nen de 6 anys per la gran inundació, el nen es deia Arthur va desaparèixer juntament amb la seva mare Joana i la seva germana Úrsula al costat d’un cotxe en direcció a Capdepera.

La dona va aconseguir treure a la seva filla la germana de Arthur, Úrsula, que va ser rescatada per un ciclista alemany quan surava al mig de la riuada.


El cos sense vida del petit es trobava. A menys de mig quilòmetre d’on la seva germana Úrsula va ser salvada pel ciclista i a menys de 3.000 metres van trobar també el cos sense vida de la seva mare, la coneguda farmacèutica a Manacor Joana Lliteras.

El tennista espanyol Rafa Nadal s’ha sumat als treballs de neteja després de les inundacions va ajudar a netejar els restos i les brutícies que va provocar la riada.

La gent el critica perquè no va fer el suficient perquè pugi una foto.

El diuen el {Postureta}

Aquest es un altre dels morts importants que va haver a la riada

 

 

Rafel Gili Sastre, de 71 anys, exalcalde d’Artà, també va trobar la mort a causa de les inundacions.

NAUFRAGI A LES COSTES D’ALMERIA

NAUFRAGI A LES COSTES D’ALMERIA

 • Tres morts i 18 desapareguts en naufragar una “pastera” davant de Almeria

La “pastera” va sortir de Nador (Marroc, un lloc en males condicions) amb 56 persones. 35 dels ocupants van ser trobats a la pastera amb vida i els van portar al port de salvament marítim, però hi ha 3 morts i 18 desapareguts, que encara els estan buscant. Això passa bastant sovint, és a dir, solen venir moltes pasteres a Espanya, cada vegada més. Els immigrants paguen molts diners a unes màfies per poder anar en pastera i fer un viatge que els pot costar la vida.

L’avió Sasemar 101 de salvament marítim està buscant als desapareguts. Salvament marítim informa que s’han rescatat 15 “pasteres” amb un total de 751 persones.

 • Condicions dels immigrants

Els immigrants han vingut a Espanya per les condicions que tenen al seu país, estan escassos d’aliments, d’aigua, de roba…
Les cases dels immigrants estan en males condicions. Estan fetes de palla i excrements d’animals, per reforçar les parets. El nens per anar a la escola han de caminar hores i hores i han de passar per llocs molt perillosos, els hi pot passar moltes coses. Creu Roja ajuda a les famílies pobres d’aquells països donant roba, aliments i edificis escolars pels nens.

 • Creu roja, va ajudar als immigrants.

Creiem que els immigrants no tenen dret a passar pel que estan passant: racisme, treballen sense cobrar, viuen en males condicions al seu país, i creiem que això és injust per ells i no hauria de passar.

ENTREVISTA A NOUS PORFESSORS DEL CENTRE

Aquest curs 2018/19 han arribat nous professors. Per tant, hem decidit fer una entrevista a una nova professora del centre anomenada Yolanda per tal de conèixer-la amb més profunditat. Ella ajuda a nens/es que necessiten una atenció especial a les seves classes i tracta amb ells/es dins i fora de l’aula. I ara, comencem amb l’entrevista:

+ A quin institut treballaves abans de vindre a aquest?

 • Jo treballava a l’IES Polinyà.

+ Quines matèries fas a l’institut?

 • A l’institut faig suport a l’aula.

+ Què és el que més t’agrada del teu treball?

 • El que més m’agrada del meu treball és el tracte amb els alumnes.

+ Quines matèries se’t donen bé i quines malament?

 •  Les llengües bé. En canvi, les matemàtiques i la física i química em costen una mica més.

+ Alguna vegada has volgut deixar la teva feina?

 •  Mai he volgut deixar la meva feina perquè m’agrada.

+ Què és el que menys t’agrada del teu treball?

 •  El que menys m’agrada del meu treball és aixecar-me d’hora al matí.

+ Què t’ha semblat l’institut a primera vista?

 • L’institut m’ha semblat interessant i ben ubicat.

+ Què és el que més t’agrada de l’institut?

 • El que més m’agrada del institut és que és molt lluminós.

+ Per què vas venir a aquest institut a treballar?

 • Perquè em van trucar per treballar aquí i vaig venir de bon grat.

I aquí a conclou l’entrevista a una nova professora del centre, moltes gràcies a la professora per deixar-nos fer-li l’entrevista.

Com influeix la música en els estudis?

Avui farem una enquesta sobre els estudiants de 1r A de batxillerat, és a dir 25 alumnes, sobre si escolten música mentre estudien i si els funciona per concentrar-se. Com que han arribat a Batxillerat hem decidit pregunta’ls-hi. Ens interessa saber si de veritat funciona escoltar la música o és millor no escoltar res per concentrar-se millor.

Ens hem quedat sorpresos ja que només el 32% de la classe escolta música, però els funciona molt bé. Encanvi, el 62% d’aquest reduït grup anterior de persones han comentat que era indifirent el tipus de música, però sobretot ha de ser relaxant, també ens han dit 2 tipus que no són gaire diferents i relaxants com el chill out i ones bethas.

La conclusió és que en realitat és igual com estudis mentre et funcioni a tu, però si estudies escoltant música segurament serà alguna relaxant perquè amb aquesta música pots entrar al teu món i concentrar-te millor.

 

FORTNITE I LES SEVES CÒPIES

 

El 21 de juliol de 2017 la companyia EPIC GAMES va llençar un nou joc totalment gratuït que es diu FORTNITE. Per aquella època del joc, no el jugava ningú, i a finals de Nadal es va començar a fer famós pel seu tipus de joc que es diu Battle Royale. És un tipus de joc on cauen 100 persones a una illa i l’últim que queda viu guanya la partida, tot i que té la peculiaritat que amb el pas del temps hi ha un gas que es va comprimint perquè la gent es trobi i lluitin.

No obstant, tota fama té les seves conseqüències, com per exemple que hi hagi desenes de còpies i d’empreses de jocs que el vulguin denunciar sense cap motiu per treure la fama que té. Ara us posarem un quants exemples de còpies i denúncies d’altres jocs:

CALL OF DUTY BLACK OUT

Call of duty és un joc de guerra entre dos equips i que farà dos anys era un dels jocs més coneguts i jugats del món. Ara és un joc al qual no juga tanta gent com abans. Avui en dia, per falta de jugadors han hagut de copiar el tipus de joc del Fortnite per intentar aconseguir més jugadors una altra vegada.

H1Z1

Un altre joc que fa uns anys ja tenia la seva fama i ara l’està baixant posicions molt ràpidament per la pèrdua de molts jugadors. Últimament, s’ha dedicat a copiar altres jocs (Fornite) per guanyar jugadors i fama.

PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS

Aquest joc encara segueix tenint una bona fama i aficionats, tot i que per culpa del Fornite està perdent alguns seguidors. El pubg (abreviació del playerunknown’s battlegrounds) va denunciar a Fornite per haver-se copiat (suposadament) del seu joc.

ROCKET LEAGUE

Aquest joc actualment segueix tenint els seus jugadors i la seva fama, però es va equivocar molt quan va voler arribar a més jugadors i es va copiar del “pase de batalla” del Fortnite. Per aquest fet, la comunitat s’ha mostrat en desacord i ha perdut bastants jugadors.