LESLIE, L’HURACÀ

L’huracà Leslie es va desenvolupar a Amèrica provocant moltes destrosses i moltes pluges, després va començar a creuar l’atlàntic fins arribar a les illes canàries. Després d’allunyar-se de canàries, l’huracà es va convertit en una tempesta tropical i va arribar a la costa Portuguesa amb ràfegues de vent que arriben als 190 km/h, després lhuracà Leslie va arribar al centre d’Espanya durant la matinada del passat diumenge 21 d’octubre amb vents de fins a 100 km/h i pluges intenses.

Les tempestes a Catalunya han portat més quantitat d’aigua durant la matinada (abans de l’huracà) que no pas la pluja associada a l’ex-huracà i la pertorbació avançarà cap a l’est. Com a curiositat, també s’aproximarà un segon ex-huracà cap a Galícia, el Michael.

La agència estatal de meteorologia (AEMET) va activar diversos avisos per pluja, vent i estat de la mar. De moment, el més destacat va ser el vent, que ha bufat en cops d’entre 80 i 112 km/h a diversos punts de Castella i Lleó.


Visca la Festa Major!

El cap de setmana passat, del  dijous 11  fins el diumenge 14 d’octubre, es va celebrar la Festa Major de Caldes de Montbui. La fira de Caldes ha durat una setmana més del que és normal en altres pobles, perquè celebrem la capvuitada i tradicionalment la gent puja a l’ermita del Remei i tot el passeig està ple de parades

Les Festes Majors són de les festes més populars aquí, a Catalunya, ja que tothom s’ho pot passar d’allò més bé, ja sigui participant en les diferents activitats, assistint a qualsevol acte (concerts, castells, gegants,…), festejant fins les dues del matí o qualsevol altra cosa que algú vulgui fer, com anar a la fira on hi ha les diferents atraccions.

A nivell de les diferents activitats que fan, hem comprovat que una de les activitats que més va agradar va ser els concerts, sobretot el de la famosa emissora de Flaixbac tan esperat pel públic. Els joves una de les coses que més gaudeixen i on més gaudeixen és a la fira passant l’estona amb els amics i pujant a les atraccions com: la granota, els “auto de xocs”, el martell i moltíssims més…

 

Resultat d'imatges de festa major de caldes 2018 capgrossosImagen relacionada

 

A nosaltres ens sembla que és una molt bona festa en la que els joves poden passar-s’ho bé tant a la fira amb les atraccions com en  les activitats o concerts que organitzen els Ajuntaments… I els adults poden gaudir ballant per la nit, també veient  els castellers, els capgrossos…

En conclusió, és una celebració de les més divertides i aptes per tota mena de públics. Ens agradaria que totes les festes majors, sobretot, la de Setmenat durés tants dies com la de Caldes perquè així ens ho podrien passar millor.

Resultat d'imatges de festa major de caldes 2018

INUNDACIONS A MALLORCA

El passat Dimarts 9/10//2018 a Mallorca la riada de Sant Llorenç va deixar 13 morts i centenars de cases destruïdes 

Va desaparèixer un nen de 6 anys per la gran inundació, el nen es deia Arthur va desaparèixer juntament amb la seva mare Joana i la seva germana Úrsula al costat d’un cotxe en direcció a Capdepera.

La dona va aconseguir treure a la seva filla la germana de Arthur, Úrsula, que va ser rescatada per un ciclista alemany quan surava al mig de la riuada.


El cos sense vida del petit es trobava. A menys de mig quilòmetre d’on la seva germana Úrsula va ser salvada pel ciclista i a menys de 3.000 metres van trobar també el cos sense vida de la seva mare, la coneguda farmacèutica a Manacor Joana Lliteras.

El tennista espanyol Rafa Nadal s’ha sumat als treballs de neteja després de les inundacions va ajudar a netejar els restos i les brutícies que va provocar la riada.

La gent el critica perquè no va fer el suficient perquè pugi una foto.

El diuen el {Postureta}

Aquest es un altre dels morts importants que va haver a la riada

 

 

Rafel Gili Sastre, de 71 anys, exalcalde d’Artà, també va trobar la mort a causa de les inundacions.

NAUFRAGI A LES COSTES D’ALMERIA

NAUFRAGI A LES COSTES D’ALMERIA

 • Tres morts i 18 desapareguts en naufragar una “pastera” davant de Almeria

La “pastera” va sortir de Nador (Marroc, un lloc en males condicions) amb 56 persones. 35 dels ocupants van ser trobats a la pastera amb vida i els van portar al port de salvament marítim, però hi ha 3 morts i 18 desapareguts, que encara els estan buscant. Això passa bastant sovint, és a dir, solen venir moltes pasteres a Espanya, cada vegada més. Els immigrants paguen molts diners a unes màfies per poder anar en pastera i fer un viatge que els pot costar la vida.

L’avió Sasemar 101 de salvament marítim està buscant als desapareguts. Salvament marítim informa que s’han rescatat 15 “pasteres” amb un total de 751 persones.

 • Condicions dels immigrants

Els immigrants han vingut a Espanya per les condicions que tenen al seu país, estan escassos d’aliments, d’aigua, de roba…
Les cases dels immigrants estan en males condicions. Estan fetes de palla i excrements d’animals, per reforçar les parets. El nens per anar a la escola han de caminar hores i hores i han de passar per llocs molt perillosos, els hi pot passar moltes coses. Creu Roja ajuda a les famílies pobres d’aquells països donant roba, aliments i edificis escolars pels nens.

 • Creu roja, va ajudar als immigrants.

Creiem que els immigrants no tenen dret a passar pel que estan passant: racisme, treballen sense cobrar, viuen en males condicions al seu país, i creiem que això és injust per ells i no hauria de passar.

ENTREVISTA A NOUS PORFESSORS DEL CENTRE

Aquest curs 2018/19 han arribat nous professors. Per tant, hem decidit fer una entrevista a una nova professora del centre anomenada Yolanda per tal de conèixer-la amb més profunditat. Ella ajuda a nens/es que necessiten una atenció especial a les seves classes i tracta amb ells/es dins i fora de l’aula. I ara, comencem amb l’entrevista:

+ A quin institut treballaves abans de vindre a aquest?

 • Jo treballava a l’IES Polinyà.

+ Quines matèries fas a l’institut?

 • A l’institut faig suport a l’aula.

+ Què és el que més t’agrada del teu treball?

 • El que més m’agrada del meu treball és el tracte amb els alumnes.

+ Quines matèries se’t donen bé i quines malament?

 •  Les llengües bé. En canvi, les matemàtiques i la física i química em costen una mica més.

+ Alguna vegada has volgut deixar la teva feina?

 •  Mai he volgut deixar la meva feina perquè m’agrada.

+ Què és el que menys t’agrada del teu treball?

 •  El que menys m’agrada del meu treball és aixecar-me d’hora al matí.

+ Què t’ha semblat l’institut a primera vista?

 • L’institut m’ha semblat interessant i ben ubicat.

+ Què és el que més t’agrada de l’institut?

 • El que més m’agrada del institut és que és molt lluminós.

+ Per què vas venir a aquest institut a treballar?

 • Perquè em van trucar per treballar aquí i vaig venir de bon grat.

I aquí a conclou l’entrevista a una nova professora del centre, moltes gràcies a la professora per deixar-nos fer-li l’entrevista.

Com influeix la música en els estudis?

Avui farem una enquesta sobre els estudiants de 1r A de batxillerat, és a dir 25 alumnes, sobre si escolten música mentre estudien i si els funciona per concentrar-se. Com que han arribat a Batxillerat hem decidit pregunta’ls-hi. Ens interessa saber si de veritat funciona escoltar la música o és millor no escoltar res per concentrar-se millor.

Ens hem quedat sorpresos ja que només el 32% de la classe escolta música, però els funciona molt bé. Encanvi, el 62% d’aquest reduït grup anterior de persones han comentat que era indifirent el tipus de música, però sobretot ha de ser relaxant, també ens han dit 2 tipus que no són gaire diferents i relaxants com el chill out i ones bethas.

La conclusió és que en realitat és igual com estudis mentre et funcioni a tu, però si estudies escoltant música segurament serà alguna relaxant perquè amb aquesta música pots entrar al teu món i concentrar-te millor.

 

FORTNITE I LES SEVES CÒPIES

 

El 21 de juliol de 2017 la companyia EPIC GAMES va llençar un nou joc totalment gratuït que es diu FORTNITE. Per aquella època del joc, no el jugava ningú, i a finals de Nadal es va començar a fer famós pel seu tipus de joc que es diu Battle Royale. És un tipus de joc on cauen 100 persones a una illa i l’últim que queda viu guanya la partida, tot i que té la peculiaritat que amb el pas del temps hi ha un gas que es va comprimint perquè la gent es trobi i lluitin.

No obstant, tota fama té les seves conseqüències, com per exemple que hi hagi desenes de còpies i d’empreses de jocs que el vulguin denunciar sense cap motiu per treure la fama que té. Ara us posarem un quants exemples de còpies i denúncies d’altres jocs:

CALL OF DUTY BLACK OUT

Call of duty és un joc de guerra entre dos equips i que farà dos anys era un dels jocs més coneguts i jugats del món. Ara és un joc al qual no juga tanta gent com abans. Avui en dia, per falta de jugadors han hagut de copiar el tipus de joc del Fortnite per intentar aconseguir més jugadors una altra vegada.

H1Z1

Un altre joc que fa uns anys ja tenia la seva fama i ara l’està baixant posicions molt ràpidament per la pèrdua de molts jugadors. Últimament, s’ha dedicat a copiar altres jocs (Fornite) per guanyar jugadors i fama.

PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS

Aquest joc encara segueix tenint una bona fama i aficionats, tot i que per culpa del Fornite està perdent alguns seguidors. El pubg (abreviació del playerunknown’s battlegrounds) va denunciar a Fornite per haver-se copiat (suposadament) del seu joc.

ROCKET LEAGUE

Aquest joc actualment segueix tenint els seus jugadors i la seva fama, però es va equivocar molt quan va voler arribar a més jugadors i es va copiar del “pase de batalla” del Fortnite. Per aquest fet, la comunitat s’ha mostrat en desacord i ha perdut bastants jugadors.

TRIATLÓ a l’institut (anul·lada)

El dia 11 de juny del 2018 s’organitzarà un triatló  per promoure l’exercici físic entre l’alumnat de l’Institut Sentmenat. Si voleu saber un parell de coses més sobre el triatló, aquí us deixem l’entrevista que li hem fet al Benjamí (professor de socials i atletisme) organitzador de l’esdeveniment.

 • Per què es fa el triatló?

Per promoure l’esport al nostre poble, Sentmenat.

 • Qui l’organitza?

L’organitza el departament d’educació física, en total tres professors.

 • Quines són les distàncies i les proves?

1.200 metres corrent, 1.200m en bicicleta i 2 piscines nedant.

 • Hi ha premis?

Sí, hi ha premis per als 3 primers i, a banda, hi ha un regal per participar.

 • És voluntari?

Sí, totalment voluntari.

 • On es fa el triatló?

El triatló es fa a les piscines cobertes de Sentmenat (CEM) i pels carrers del voltant.

 • Quan és i a quina hora?

És el dia 11 de juny a les 9h.

 • Quin material fa falta per participar-hi?

Per participar-hi fa falta la bicicleta, el casc, el casquet i les vambes.

 • Poden participar professors?

Sí.

Ainhoa Roldán i Claudia Bretones 3A

POT UNA SÈRIE INCITAR EL PÚBLIC?

‘’Por trece razones’’ és una sèrie per a adolescents publicada per Netflix. Aquesta sèrie tracta sobre una noia, Hannah Baker, que se suïcida i deixa tretze cintes gravades amb els motius pels quals va prendre aquesta decisió. El 10 de maig, Netflix va publicar la segona temporada i això va causar molta polèmica per la suposada incitació al suïcidi, ja que a la segona temporada al jutjat es donen solucions alternades.

Pot una sèrie de televisió incitar al suïcidi? Molta gent creu que els adolescents poden sentir-se reflectits i optar per les mateixes decisions que duen a terme els protagonistes de la història en no tenir la suficient informació o de suport per afrontar-los.

Crítica positiva del públic:

‘’La sèrie posa el focus en la comunitat educativa, en les famílies i en els individus aconseguint un diagnòstic ampli. Segueix sent molt addictiva.’’

Crítica negativa del públic:

‘’És molt explícita pel que fa als abusos sexuals i el consum de drogues: hi ha episodis que resulten més pertorbadors que els de la primera temporada.’’


Data de llançament: 31 de març de 2017
Quantitat de temporades: 2
Creador del programa: Brian Yorkey
Productors executius: Brian Yorkey, Diana Són


Aina Valiente i Marta Jimenez, 3rA