EL BLOG EDUCATIU: ASPECTES TÈCNICS

Primer de tot un blog és aquell espai en línia que es recopilen cronològicament missatges d’un o varis autors amb una temàtica en particular. El caracteritzen la interactivitat que es dóna en temps real i que fa que es generin comentaris a partir dels temes proposats. Es desenvolupa dins d’un context informal.

Els blogs educatius (edublogs) són aquells blogs que tenen com a objectiu principal recolzar els processos d’ensenyament-aprenenetatge en un context educatiu determinat. El seu principal objectiu és educatiu.
Trobem diferents programes on-line que permeten crear blogs educatius, gratuïts i que només demanen registrar-se: www.blogspot.com, www.wordpress.com, com als més destacables.

Des del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya es promou l’ús del wordpress a través de la plataforma blocs.xtec.cat, un espai dedicat a l’educació pels professionals de l’ensenyament de Catalunya.

A l’escola tenim un blog per anar informant a les famílies del què fem. En tenim un de general per tota l’escola, estructurat per nivells i a educació infantil en tenim un per nivell.

http://www.escolapuigdarques.cat/festival-de-nadal-2/

El blog, generalment, es fa servir de noticiari. En una recerca sobre els usos dels blogs a les comarques gironines (fet sobre una cinquantena d’escoles) s’observa que bàsicament és un noticiari, que comunica què s’ha fet. Poques vegades es fan propostes d’activitats pels alumnes, perquè puguin fer a casa activitats o es demana la seva participació d’una manera interactiva. Podeu trobar més informació sobre aquesta recerca a http://blocs.xtec.cat/blogsunaeinadaprenentatgeicomunicacio/2011/12/17/25-reflexio-5-els-blogs-a-les-comarques-gironines/.

Participar en el blog d’escola significa obrir l’escola, aproximar-la a les famílies però també demana compromís i molt de temps. És interessant reflexionar sobre alguns aspectes alhora de fer el blog a nivell d’aula i a nivell d’escola.

A nivell d’escola, trobem una petita reflexió en post del blog Blogs educatius una eina d’aprenentatge i comunicació.

 

BLOG CONSULTAT:
– BLOGS UNA EINA D’APRENENTATGE I COMUNICACIÓ, de M. A. Aymerich. Reflexió i valoració de les possibilitats dels blogs a nivell educatiu.

Qüestions a tenir en compte per part de l’escola quan es fa un blog educatiu

El blog educatiu

Els blogs a les comarques gironines

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *