I PER ÚLTIM…

PETITES CURIOSITATS:

  • Els arxius pdf es poden fer a partir de la impressió d’un document .doc amb la impresora PDF CREATOR.
  • Els documents PDF els podem penjar a Slideshare així com també els ppt/pps. Cal estar registrat per penjar-hi els documents, i aquests els podem insertar en el blog. També hi podem trobar una base de dades amb molts documents i power points de diferents temes.
  • Si fem un power point podem convertir les diapositives en .jpg només canviant el format en què el guardem. Enlloc de .ppt demanem .jpg i ja es crea la diapositiva. Pots fer-ne només una o tot el power point. Trobo una eina molt útil per fer “bits” pels alumnes, rètols que llavors posaràs al blog, crear les imatges (diapositives) per fer-ne un vídeo (pe exemple d’una cançó), etc…
  • En Línia trobem una eina 2.0 que permet obrir els documents de PDI, sense tenir el programari insta·lat. Ens serveix per treballar des de casa o en els ordinadors que no tenim el programa de la PDI instal·lat. Caldrà tenir l’arxiu PDI a l’ordinador. http://express.smarttech.com/
  • Alguna pregunta que us pugui contestar? Propostes?

I per últim, espero que hàgiu tingut un bon curs, que us siguin d’utilitat aquestes eines i que en gaudiu!!!

I sobretot, recordeu,…

NO US HI CAPFIQUEU,

D’AQUÍ POC EN SORTIRÀ UNA DE NOVA

I CALDRÀ READAPTAR-SE!!!

EINES 2.0 DE VÍDEO

Així com amb Àudio podem trobar algunes coses -i potser moltes més que desconec- en tema de vídeo trobem algunes eines 2.0 que poden ser molt interessants.

La Wiki Utilitza eficaçment vídeo i audio a l’escola ens presenta un llistat molt interessant d’eines 2.0 pel tema del vídeo, que adjunto a continuació:

“Algunes eines 2.0 per buscar i allotjar vídeos (online):

Aplicacions 2.0 d’edició de vídeo (online):

Programes d’edició de vídeo (offline):

Utilitats de vídeo:

WEBGRAFIA

DROPBOX

Últimament es parla sovint del DROPBOX. Què és?

Com es diu a Eines 2.0 per a l’Escola “el DROPBOX és un servei d’allotjament d’arxius al núvol.  Tal i com diu al wiki Escola 2.0 aquest  servei permet als usuaris emmagatzemar i sincronitzar arxius en línia i entre ordinadors diferents, així com compartir arxius i carpetes amb altres usuaris. Hi ha diferents opcions, entre elles existeix una gratuïta que ofereix fins a 2GB de capacitat.

Una de les opcions més interessants de DROPBOX és que ens crea una carpeta anomenada DROPBOX dins de la carpeta MIS DOCUMENTOS que sincronitza automàticament amb la web. D’aquesta forma nosaltres podriem estar treballant amb un arxiu al nostre ordinador en un moment que no disposem de connexió a internet, si guardem aquest arxiu a la carpeta DROPBOX del nostre ordinador, en el moment que tinguem connexió a internet, automàticament l’arxiu quedarà pujat a la web de DROPBOX. Podem tenir DROPBOX instal·lat en varis ordinadors per poder accedir als nostres arxius de forma local. Si treballem des d’un ordinador que no té instal·lat DROPBOX també podrem accedir i/o descarregar els nostres arxius entrant al nostre espai web a https://www.dropbox.com “.

Té un funcionament similar al picasaweb i al picasa. Hem d’instal·lar el dropbox al nostre ordinador i després aquest programa instal·lat anirà connectat amb la versió en línia. Per altra banda pot penjar-s’hi diferents formats d’arxiu: jpg, pdf, doc, ppt… És interessant per no anar tant amb el llapis de memòria.

A la mateixa entrada del Wiki que us parlava es troben tots els passos per instal·lar-te el programa a l’ordinador i poder compartir els arxius.

WEBGRAFIA:

EINES 2.0 D’AUDIO

Com ja hem vist hi ha espais que en què el so el podem tenir integrat en l’aplicació (com el glogster) però molts d’altres -la gran majoria- necessitem d’una eina que ens permeti allotjar-hi els arxius audio que ens interessin, així com un espai on trobar aquests arxius.

En el Wiki Utilitza eficaçment eines d’audio i vídeo a l’escola se’ns presenten diferents eines per tractar l’àudio, gravar i penjar-lo. Són aquestes:

“Algunes eines 2.0 per buscar i allotjar àudio. (online)

Altres eines 2.0 relacionades amb l’àudio:

Eines per gravar i editar àudio (offline) Audacity (open sourcehttp://audacity.sourceforge.net/?lang=

ESPAIS D’ALLOTJAMENT

  • GOEAR : El més conegut i utilitzat com espai d’allotjament, que ens ofereix un àmplia biblioteca d’audios, que pots enllaçar i “incrustar” en el teu blog, permet parar, avançar i tornar a començar. El gran problema que té el goear és el tema de la PUBLICITAT que apareix només començar la pista d’àudio i que has d’escoltar per poder arribar a la cançó.
  • PODERATO: permet crear-te un usuari i pujar-te les pistes d’audio (cançons) que tu vols. També hi ha una base de dades i pots “incrustar” els àudios al blog, però de forma que sempre has de començar la cançó per escoltar-la, no hi ha la possiblitat de pausa. Avantatge: no té publicitat.

A vegades volem penjar un arxiu que tenim a l’ordinador, per exemple, una cançó però aquesta ens trobem que està en format wav (els arxius de so). Com fer-ho per passar-ho a mp3? Per això podem:

  • Fer servir l’audacity si el tenim instal·lat, obrir l’arxiu i exportar-lo a mp3.
  • Fer el canvi d’extensió amb una eina 2.0. Busquem a la xarxa convertidor audio i en trobarem un llistat. Per exemple Softonic ens en dóna un llistat.

Exemple: http://free-mp3-wma-converter.softonic.com/descargar   i ho podem provar amb qualsevol arxiu (sigui d’un CD o de l’ordinador).

 

WEBGRAFIA:

SESSIÓ 10: AUDIO i curiositats

És l’última sessió del curs i la dedicarem a:

    • Dropbox
    • Curiositats : Com penjar pdf a la xarxa: slide, Com passar ppt a imatge, Com penjar ppt a la xarxa, Passar de wav a mp3, obrir un document de notebook (pdi) sense tenir el pograma
    • Vídeo al núvol
    • L’audio al núvol: eines, avantatges, inconvenients…

    Revisarem què hem treballat i parlarem de quines eines trobem més útils a l’aula, perquè i de què ens poden servir.

    Aclarirem dubtes, qüestions i el què faci falta!!!

     

    IMATGE: PIXLR, GLOGSTER, PINTEREST, SCOOP.IT

    Vàrem veure a les primeres sessions com podíem guardar les nostres imatges al núvol, desant-les a les carpetes que creàvem a PICASAWEB2.0. També vam conèixer algunes de les possibilitats que ens oferia PICASA per manipular les imatges, tractar-les i posar-li lletra (sempre amb un programa instal·lat a l’ordinador). A la xarxa trobem moltes eines i unes d’aquestes van destinades al tractament de la imatge, allotjament, etc.

    PINTEREST

    És un mural per compartir imatges, penjar les pròpies i REPINEAR -copiar una imatge/fotografia/dibuix d’algú altre i guardar-lo en el teu mural particular. És públic i per compartir amb tothom. També pots pujar els teus PINS (imatges) i dir en quin TAULER el vols. Cada tauler és una carpeta d’imatges que tu vas guardant, pujant a la xarxa o repineant.

    Permet fer cerques d’un tema i et porta molts recursos a l’abast.

     

    GLOGSTER

    És un generador de pòster i murals mutimèdia digital o per imprimir. Permet crear pòsters utilitzant textos, imatges, vídeos, música i elements decoratius. Una vegada creat el mural es pot imprimir -botó dret del ratolí- o es pot insertar en una pàgina web -caldrà registrar-se, és gratuït). Trobem una mostre de morals a glogpedia. – Cal donar-se d’alta per poder consultar els glogs que ja estan fets. – Al donar-te d’alta demana les dades de l’escola on estàs.

    El funcionament és molt senzill: donar-te d’alta, crear un pòster. Pots agafar un predissenyat o un de blanc i anar-hi incorporant els elements multimèdia que t’interessen: text, vídeos del youtube, cancçons de l’ordinador, imatges, et.

    Un exemple: ANIMALS DE LA SELVA

    PIXLR

    És un editor de fotografies en línia. Permet fer retocs, modificacions, afegir textos…
    És molt senzill d’utilitzar, tipus PAINT SHOP PRO i permet forces aplicacions.

    SCOOP.IT

    Una última eina 2.0 similar al pinterest és el scoop.it. Aquest permet “repinear” els articles de blogs del scoop.it que et puguin interessar, a partir d’una cerca. Pots fer cerca per temes, organitzar per carpetes els enllaços (articles de blogs) i posar el nom a la carpeta (NEW TOPIC) així com pots “scoopear” els articles que t’interessen.

    ENLLAÇOS D’INTERÉS

    WEBGRAFIA

    PROGRAMES DE VÍDEO

    A nivell de vídeo, podem generar vídeos a partir de la unió d’altres amb un programa específic de vídeo o amb algun més general (com l’opció que ens ofereix el PICASA). Estem parlant sempre de programes instal·lats en el nostre ordinadors, no d’eines 2.0.

    Una de les grans eines a nivell de videos  que es fa servir és el YOUTUBE. Meritxell Viñas, al seu blog Totemguard, ens presenta 10 trucos escondidos para aprovechar Youtube en el aula que penso que ens poden ser de gran interès.

    “10 trucos”:

    1. Editar els nostres vídeos directament a Youtube. http://www.youtube.com/editor. Permet fer coses molt simples com retallar, rotar un vídeo, posar pauses… i posar una música que tingui llicència lliure d’utilització.
    2. Afegir anotacions als nostres vídeos directament des de Youtube, des de l’opció de GESTOR DE VÍDEOS/EDITAR/ANOTACIONES.
    3. Compartir els vídeos de forma privada amb els nostres alumnes. Trobem les opcions SIN CLASIFICAR (només ho veu el que rep l’enllaç, no és públic per tothom) i PRIVADO, només per aquella gent que seleccionem (han de tenir entrada en el Youtube per visualitzar el vídeo). Ho podem concretar a GESTOR DE VIDEOS/EDITAR/INFORMACIÓN Y CONFIGURACIÓN.
    4. Especificar el minut de començament d’un vídeo a través de la URL, és a dir, de l’adreça del navegador. Només cal afegir  &t=1m32s (&t=XXmYYs)
    5. També podem especificar el moment de començar el vídeo a través del codi d’inserció (el que fem servir per insertar un vídeo en el blog). Anem a COMPARTIR i a l’embed que ens dóna hem d’afegir “&start=300”. El temps ha d’anar anotat amb segons.  Per exemple:<iframe width=”560″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/2sReMA3Slfc?&start=300 ”frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>
    6. Reproduir un vídeo automàticament sense apretar al play. Per això afegir &autoplay=1 a l’URL del vídeo. <iframe width=”560″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/2sReMA3Slfc?&autoplay=1 ”frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>
    7. Desactivar l’opció de vídeos relacionats. Aquesta opció es troba després de l’EMBED, en el comparteix.
    8. Descarregar un vídeo del youtube. Només cal afegir SAVE a la URL del vídeo i ja ens ho permet fer.  http://www.saveyoutube.com/watch?v=2sReMA3Slfc
    9. Penjar un vídeo des del telèfon mòbil. Només cal enviar el vídeo a l’adreça mail que el youtube ens ha proporcionat (estil XXXXXX@m.youtube.com.) Per conèixer quina és la nostra adreça email anem a http://www.youtube.com/account#mobile i allà ens identifiquem. És l’ultima opció CONFIGURACIÓN DE MÓVILES.
    10. Subscriure’s via RSS a canals del youtube concrets. Podrem anar estant informats i actualitzats a través del Netvives o del google Reader (sindicadors RSS).

    Aquí hi ha només esmentat el què ens permet fer el Youtube. Tota aquesta informació està extreta de l’article 10 trucos escondidos para aprovechar Youtube en el aula publicat al blog Totemguard el març del 2012. Conté imatges explicant tots els passos.

    Una altra de les opcions que tenim a partir de youtube és:

    – Aconseguir la música del vídeo i fer-ne un arxiu mp3. Ho faríem a través del següent enllaç: http://www.youtube-mp3.org/es

    Per últim, Joel Artigas a l’Educació i les Tic, en el post Youtube EDU: confiem amb els alumnes? (14/12/2011) ens explica els avantatges d’utilitzar Youtube EDU pels nostres alumnes: “els professors i els administradors dels centres educatius poden accedir a Youtube.com i visualitzar els vídeos, tanmateix els estudiants només poden veure els vídeos de Youtube EDU afegits per al professorat del centre educatiu, a més els comentaris i els vídeos queden totalment desactivats, i la cerca queda limitada únicament als vídeos de Youtube EDU”.

     

    WEBGRAFIA

    Artigas, J. Youtube EDU: confiem amb els alumnes?  del blog Educació i les TIC, 14/12/2011. http://educacioilestic.blogspot.com.es/2011/12/youtube-edu-confiem-amb-els-alumnes.html

    – Bézar, J. El uso educativo del vídeo, del CEP CASTILLERA,  2008 http://cursos.cepcastilleja.org/mod/forum/discuss.php?d=5640

    Arteta, C. Bajar vídeos de youtube 01/2007 http://villaves56.blogspot.com.es/2007/01/bajar-vdeos-de-youtube.html

    Viñas, M. 10 Trucos escondidos para utilizar youtube en el aula, 03/2012. del Blog Totemguard. http://www.totemguard.com/aulatotem/2012/03/10-trucos-escondidos-para-aprovechar-youtube-en-el-aula/#

    SESSIÓ 6: PREZI I YOUTUBE

    Aquesta sessió la dedicarem a:
    – Elaborar un prezi que ens sigui útil, pràctic i didàctic per l’aula.
    Hauria d’incloure:

    • Vídeos de youtube
    • Imatges
    • Diapositives d’un power point
    • Enllaços a pàgines web

    – Descobrirem algunes de les opcions que ens ofereix el Youtube.

    – Un recurs que tenim a mà, recull d’eines on-line fet pel CRP del GIRONÈS.
     

     
    http://www.xtec.cat/crp-girones/recursos/einesonline.htm