18 de gener de 2022: primera observació del nou any.

Doncs si, amb fred i restriccions pel covid, però comencem el 2022 amb força.

Iona no ha pogut venir, però li han portat una eina nova a casa i ens ha fet la primera imatge de la lluna.

Ha estat una jornada molt profitosa. Primer de tot aprofitar per observar el Sol, fa dies que no ho fem i està actiu com feia temps que no l’observàvem.

Després de consultar la web de SOHO (següent imatge), hem pogut constatar que les taques observades corresponen als grups 2927, 2929, 2930 i 2933, amb un total de 9 o 10 taques segons l’alumna i un número de Wolf de 54/55, molt d’acord amb el que hem trobat a la web de Parhelio (57,4).

Un cop el Sol s’ha amagat hem entrat per colimar els miralls del telescopi  “Alumnes” i parlar sobre els telescopis reflectors.

I després, amb una temperatura entre 0,5 i -1ºC  i tot i tenir lluna, a repassar les constel·lacions visibles des del pati: carro petit, carro gran, Cassiopea, Orió, el cotxer, taure, bessons, gos gran, gos petit; i les estrelles: Betelgeuse, Rigel, Polar, Capella, Aldebaran, Procyon, Castor, Pollux i Sirius.

Amèlia diu que Cassiopea pot ser una M, una W, un 3 o una E segons la posició respecte a la polar, i la veritat és que s’entén molt bé. A veure si ens fa el dibuix.

Bon 2022!!

Publicat dins de "Tornillería", Lluna, Quadern d'observacions | Deixa un comentari

Fotòmetre TESS torna a funcionar!

El mal temps no ens permet treballar des de l’observatori de l’institut (vent i ara boira). Així que aprofitem per treballar les imatges del projecte faulkes que aviat podreu veure en aquest bloc.

Mentres, hem reinstal·lat el fotòmetre TESS, que ara s’anomenarà STARS714. Després d’una setmana de proves estem a l’espera que el redireccionin al projecte de la Universidad Complutense de Madrid.

Publicat dins de General | Etiquetat com a , | Deixa un comentari

Observació 18 de novembre de 2021

Uf, fa fred, …,

hi ha exàmens, …

Total, som pocs. Però la nit està genial!

Tenim nous cargols pel cercador. Així que és una bona nit per alinear aquesta eina del telescopi Alumnes. Ho fan de luxe!

Primer anem a Júpiter. Els quatre satèl·lits galileans apareixen simètrics, dos  a cada costat del planeta. Amb l’ocular de 4,7 mm (més de 200 augments) observem molt bé els núvols. Potser el telescopi no és prou gran per observar la gran taca, però la humitat comença a pujar i no ho podem valorar. Amb aquest ocular els satèl·lits ocupen tot el camp, així que tenim una aproximació al FOV observable: 9-10′ d’arc.

Després Saturn. Les mascaretes provoquen que s’enteli l’ocular i hem d’aturar-nos entre observació. Aprofitem aquests moments per estudiar la connexió del portàtil amb l’observatori. Haurem de canviar les memòries ram del PC de l’observatori. Tot i així, aconseguim enfocar Júpiter amb el telescopi Meade, però cada cop hi ha més humitat.

Saturn està brutal! Titan s’observa molt bé, amb magnitut 8,75 i una estrella propera de magnitut 8,7. Ja tenim el primer valor de magnitut observable amb el nostre equip. Potser estem prop de 10, doncs observem algun punt més, però no podem asegurar-ho. S’aprecia la divisió de Cassini, però molt molt lleugerament.

Camilo és l’únic alumne de 1r que pot venir. Ha aprofitat al màxim poder estar ell sol amb les companyes de 2n i ha après una barbaritat. Amb ell hem pogut observar Altair i Formalhaut.

Hem finalitzat la sessió amb l’observació de la lluna. Molt gran, quasi plena, però el truc de la llanterna va molt bé i veiem uns detalls increibles.

Image de la lluna d’Irene (2n d’ESO). Fotografia a través d’ocular amb la càmera del seu mòbil.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

10 de novembre de 2021. Taller realitzat per Antoni Jové: remotització i altres eines amb arduino.

 

Avui tenim sessió de formacio per professorat a l’institut. Com d’altres cops, la sessió està oberta a l’alumnat del grup d’astronomia.

Antoni Jové ens ha explicat com funciona el control remot de l’observatori i altres projectes que té en marxa. Toni és el tècnic de l’observatori i ve acompanyat per Josep Maria Bosch, astrònom amateur assessor del nostre observatori.

La sessió ha estat tot un èxit.

Josep Maria ha mostrat molt interés pels treballs de Iona i Paula, alumnes de 2n d’ESO que van controlar el telescopi FTN de 2m a la darrera sessió del projecte faulkes.

Publicat dins de "Tornillería", Formació, General | Deixa un comentari

Observació 26 i 28 d’octubre.

Avui és un altre dia especial. Un grup de professors de l’institut està fent un curs sobre astronomia amb José Manuel. Iona i Paula (2n d’ESO) han fet la millor proposta d’observació pel telescopi de 2m de Haleakala i ensenyen al professorat com funciona el control remot del telescopi de Hawai.

Telescopi FTN (Faulkes Telescopes Nord) de 0,4 m i 2 m (Haleakala, Hawai).

Fem HGC27, NGC2467, NGC2298, NGC2936 i un desig de José Manuel: el cúmul obert del Trapeci a la Nebulosa d’Orió.

Irene i Paula (2n d’ESO), durant la sessió RTI amb el telescopi de 2m de Haleakala.

El segon dia instal·lem i fer les primeres proves amb fpack, SAOImageDS9 i Gimp. Un dels objectius, bé, una de les il·lusions del profe, és poder observar totes les components del cúmul obert “El Trapezi”. I sembla que ho hem aconseguit!

Nebulosa d’Orió, M42, i el cúmul del Trapezi. Imatge de 10s, telescopi 2m de l’observatori de Haleakala (Hawai).

Detall ampliat de la imatge anterior. Es poden observar les components del Cúmul del Trapezi.

B33, imatge 1segon en canal r.

B33, imatge d’1s en canal i.

B33, imatge d’1s en canal g.

B33, resultat processat en color de les tres images anteriors.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Observació 19 d’octubre de 2021.

La sessió del dia 19 ha estat molt productiva. A més, el treball sobre el FOV i la resolució de l’equip ha donat el seu fruit i tots els objectes preparats es podran fotografiar: NGC3077, M82, NGC3226-3227, NGC2207-IC2163, B33 i HGC25.

Alumnat observant com treballa el telescopi de 2m de Haleakala mentre fotografia B33, la nebulosa del Cap de Cavall.

 

Publicat dins de faulkes | Deixa un comentari

Observació del 14 d’octubre de 2021.

Ens tornem a trobar el dia 14 d’octubre de 2021. Fem una estona d’observació solar (hi ha una gran taca), treballem el telescopi “Alumnes” (Newton de 8”, alineació, col·limació, …) i preparem la sessió del dia 19 a Haleakala. Aquest cop amb el 2m! No ens ho podem creure.

A més tenim la lluna. Tarda i nit complertes! Quina gran jornada!

Imatges d’Irene i Paula

Taca 2882. Wolf 11.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

4 d’octubre de 2021. 15:00 (UT a Hawai). Treballem amb un telescopi de 0,4m de l’observatori de Halekala!!!!

I així arriba el gran dia, 4 d’octubre de 2021. Tenim un “slot” entre les 15:00 i les 15:30 UT amb el 0,40m de Haleakala (https://lco.global/observatory/sites/haleakala). Quins nervis!

Però quin èxit! Aquí teniu algunes imatges de la tarda:

Durant la sessió hem dedicat temps al cometa 29P/Schwassmann-Wachmann, doncs ens van enviar una crida per col·laborar i cedir temps de la nostra observació. Sembla ser que va patir un augment en la seva activitat provocada per una explosió anòmala.

Aquí teniu el primer resultat en color:

Cometa 29P/Schwassmann-Wachmann. Integració de 3 imatges monocolor (una per filtre) de 60 segons. Telescopi de 0,4m (Haleakala, Hawai)

Galàxia NGC772. Telescopi 0,4m de Haleakala (Hawai). Integració de 3 imatges monocanal de 60s cadascuna.

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , , | Deixa un comentari

30 de setembre de 2021: primer RTI del projecte Faulkes!

La primera sessió amb el telescopi de 0,4m de Haleakala Hawai ens obliga a estudiar el significat del Temps Universal (TU o UT), les coordenades geogràfiques, les coordenades celestes (tant azimutals com equatorials), el camp i la resolució de l’equip. És una jornada dura (30 de setembre de 2021), però amb les properes sessions veurem que és imprescindible.

Posició de l’estrella Polar a Haleakala (30 de setembre a les 20.00 LT)

Posició de l’estrella Polar a Alcarràs (30 de setembre a les 20.00 LT)

L’estudi del cel nocturn de Haleakala a les 20.00 (LT) del dia 30 de setembre de 2021 en aporta les següents dades:

  • la polar està a 20º aproximadament d’altura, la meitat que Alcarràs (41º): efecte de la latitud.
  • les constel·lacions que es poden observar a Haleakala són quasi les mateixes que podem observar a Alcarràs, encara que a diferent hora en UT: efecte d’estar en diferent longitud.

Mentre preparem la sessió amb Stellarium, l’observatori pot treballar. El sistema remot d’Antoni Jové funciona perfectament i ens permet fer les dues feines al mateix temps. Les imatges obtingudes ens permetran treballar el programa SAOImageDS9.

M16 i els pilars de la Creació. Una imatge de 100s sense calibrar.

Publicat dins de faulkes, General | Etiquetat com a , , | Deixa un comentari

Inici curs astronòmic!

Doncs no hem estat parats des de l’inici de curs, només que hem tingut tanta feina que el secretari, vaja, el professor, no ha posat al dia el nostre bloc.

Iona (2n ESO), Elsa i Amèlia (4t ESO) mesuren el camp que pot fotografiar un mòbil. Imatge d’Irene (2n ESO)

Aquest curs ens hem afegit al grup de treball català del projecte Faulkes (http://www.faulkes-telescope.com), que ens permetrà fer observacions en directe i projectes de recerca amb telescopis de 0,4m, 1m i 2m del LCO (https://lco.global). El projecte està coordinat pel Dr. Antoni Santana (DFQ Astrofísica (ICC-IEEC)).

El dia 16 de setembre vam començar les trobades del grup GAIA per conèixer i estudiar les possibilitats que ens ofereix aquest projecte.

Per fer fotografia astronòmica hem de conèixer algunes característiques de l’equip: telescopi + ccd. Per entendre-ho fem càlculs amb la càmera del nostre mòbil o d’altres que hem portat de casa, compactes i reflex. I per això ens farà falta la trigonometria bàsica, angles rectangles i la tangent (23 de setembre i 4 de novembre de 2021).

Publicat dins de faulkes | Etiquetat com a | Deixa un comentari