Amb el títol no volem dir que l’astronomia va de baixa, tot el contrari. El professor està de baixa, però l’alumnat continuem treballant.
Irene ens presenta imatges de constel·lacions. Es pot observar Orió, taure i Sirius (gos gran).

Orió, taure i estrella Sirius (del gos gran). Irene Pueyo (3r ESO).
Laia Brito va poder observar la conjunció de Venus i Júpiter.

Júpiter (menys brillant) i Venus. Laia Brito (3r ESO).
Com pot ser que es vegin tant propers si estan tant lluny l’un de l’altre? El nostre amic Esteban Esteban ho explica molt bé al seu bloc “Desde el tercer planeta“, tot es un fenomen de perspectiva.

Posicions de la Terra, Venus i Júpiter respecte al Sol. © Esteban Esteban, “Desde el tercer planeta”.
Mentrestant, el professor està a casa amb poca mobilitat, però com té les mans i el cap en bon estat pot treballar amb el seu ordinador.
El primer de tot es tornar a astrometritzar la posició de l’asteroide Alcarràs (2010 VL21, 599755):

Posició de l’asteroide 599755-Alcarràs. Telescopi FTN (2.0m, Haleakala-Hawai). Projecte Faulkes. Laia Sanjuan (2n batxillerat) i José Manuel Pérez (professor).

Detall de la imatge anterior.
I com no, les primeres dades del projecte FT-Comet-Observers.
Irene Pueyo ha processat i fet el color de les imatges de cometa C2022 E3 (ZTF), obtingudes amb el telescopi Smith-Cassagrain de 0,4m situat a Siding Spring (Austràlia). La càmera és una SBIG STL6303 i les exposicions han estat de 100s.

Cometa C2022 E3 (Irene Pueyo, 3r ESO).
En la mateixa imatge es pot observar la galàxia UGC3116 (Upsala General Catalogue of Galaxies), una galàxia espiral situada a 118 Mpc (1 pc = 3,26 anys-llum) i magnitud 15,7.
Podeu trobar més informació sobre ella a la web del CDS (Centre de Données astronòmiques de Strasbourg).
La mateixa Irene ha pogut treure color al cometa 29P-Schwassmann-Wachmann. Les imatges RGB les vam obtenir amb el telescopi FTN (Faulkes Telescope North) de 2,0m (Haleakala, Hawai).

Cometa 29P-Schwassmann-Wachmann. Imatges RGB de 60s, obtingudes amb el telescopi FTN de 2.0m Irene Pueyo (3r ESO) i José Manuel Pérez (professor).