Visita fills i filles del nostre professorat. 25 de juny de 2019

Ha acabat el curs? Doncs no ho notem  😆

Ahir vam tenir el plaer de fer una petita observació amb els fills i les filles dels nostres professors i professores. Va ser una bona experiència. Això de canviar els papers ens agrada.

Després ens vam quedar Laia i Roger per treballar alguns objectes de cel profund: Messier 57 (nebulosa de l’anell a la constel·lació de la lira), M27 i M71.

Una gran nit.

Messier 27 o Nebulosa Dumbbell. Consisteix en una nebulosa planetària amb un radi menor és d’un any llum i es troba a 376 pàrsecs (1.225 anys llum). L’estrella central és una nana blanca que emet molt a la banda de l’ultraviolat i excita els gasos envoltants. Possiblement aquest sigui el final del nostre Sol d’aquí uns 4.500 milions d’anys. Té una edat de 14.500 anys.
10 imatges i 10 darks de 30 segons.
Roger Ricart i Laia Sanjuan.

Si voleu aprendre una mica més podeu llegir aquests dos articles a wikipèdia:

Sobre l’evolució d’estrelles semblants al Sol

Sobre les nebuloses planetàries

By NASA / STScI – http://ircamera.as.arizona.edu/NatSci102/NatSci102/lectures/whitedwrf.htm, Domini públic, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5779298

La nit va continuar amb l’observació i captura d’imatges de la nebulosa de l’anell, Messier 57, nebulosa planetària que es troba a la constel·lació de la Lira.

M57 es troba 2.300 anys llum. Actualment s’expandeix 1 segon d’arc per segle a uns 25 km/s. Al centre hi ha una nana blanca (no visible a la imatge). La llum que ens arriba de la nebulosa es deguda sobretot a la ionització dels gasos oxigen, (495,7 i 500,7 nm), hidrogen (656,3 nm) i nitrogen (654,8 i 658,3 nm). L’emissió deguda a l’oxigen només passa quan la densitat del gas és d’uns pocs àtoms per centímetre cúbic!

M57. Imatge final després de processar 9 imatges de 30 segons amb 10 darks. Treball de Laia Sanjuan i Roger Ricart (2n ESO).

I per acabar un cúmul globular, Messier 71, per aprendre a enfocar. Poc a poc fem feina. Aquest objecte és a Sagita, prop de M27.  M71 està situat a 13.000  anys llum de la Terra i té una extensió d’uns 27 anys llum.

Laia Sanjuan i Roger Ricart. 10 imatges de 30 segons, 10 darks. Telescopi LX200 GPS i ccd Sbig ST9.

 

Publicat dins de Astrofotografia, Divulgació | Etiquetat com a , , , , , , | Deixa un comentari

Observacions del 13 i 19 de juny.

Acabem el curs, bé, el curs reglat si, perquè nosaltres continuem treballant a l’observatori.

Aquests dos dies hem modificat el protocol de treball, doncs ara tenim que afegir la refrigeració per aigua. Malauradament fa massa calor (entre 35ºC i 37ºC) i no podem baixar per sota de 0ºC dins la ccd. Així, les imatges surten amb tant soroll que ni els darks ens ho treuen. A més, amb la calor la turbulència és suficientment alta per impedir-nos un bon enfoc.

Com es fa molt tard de nit, tenim una hora cada dia d’observació per treballar el projecte que hem iniciat, “Cazasteroides“, coordinat des del “Instituto de Astrofísica de Canarias” i la “Universitat Politècnica de Madrid”.

Lucia i Ares, alumnes de 1r d’ESO, a la cerca d’asteroides.

Lucia ha trobat l’asteroide amb codi MPC q0210 (2014DQ151), del cinturó principal d’asteroides.

Maria Sumalla, també de 1r d’ESO va trobar l’asteroide MPC 3963, també del cinturó principal.

Al joc tenim els següents punts: Jezabel 744, Lucia 626, Sara 474, Fatou B. 255, Elsa 205, Helena 435, Laia 3615, Thais 1995, Ares 947, Maria 408,

Publicat dins de General | Deixa un comentari

6 de juny de 2019.

Com el cel està núvol treballem dos objectius nous d’aquest any:

Instal·lem i provem la nova etapa de refrigeració amb aigua de la ccd ST9. Comencem a treballar amb el “Proyecto Cazadores de Asteroides” de l’Institut Astrofísic de Canaries. Qui sap, potser algun dia …

Publicat dins de Formació | Deixa un comentari

Observació al Castell de Templers.

El passat divendres 17 de maig el Grup d’Astronomia va col·laborar en la XIII edició de Ciència al Carrer a Lleida, fent una observació des del Castell de Templers. Bé, l’activitat no es va poder fer per la presència de núvols, però vam poder observar el campanar de la Seu Vella amb el telescopi Alumnes i els presents van poder fer una visita a l’exposició sobre contaminació lumínica”Depèn de nosaltres”, organitzada per “celfosc” i “Agrupación Astronómica Coruñesa“, “Federación de Asociaciones Astronómicas de España“,

A més, vam gaudir d’una fantàstica visita al castell.

Publicat dins de Divulgació | Deixa un comentari

Observació 30 d’abril de 2019.

Avui hem tingut la visita d’Alba i Àlex. Alba és una ex-alumna de l’institut a qui li agrada l’astronomia i sempre és un plaer rebre-la al nostre centre.

Va fotografiar l’eclipsi de lluna de 2007 amb altres companys de classe, quan només tenia 15 anys.

Mentre, Laia, Roger, Pau i Ariadna continuen treballant el protocol per fer astrofotografia i astrometria. No és gens fàcil i ens costarà una mica, però tenen moltes ganes i ho farem segur.

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Visita escola Parc del Saladar, 24 d’abril de 2019

El dia 24 d’abril ens van visitar 34 els nois i les noies de 6è de l’escola Parc del Saladar.

No vam poder gaudir del cel, doncs estava núvol. Però vam estar quasi dues hores treballant a l’aula d’informàtica i ensenyant els resultats que obtenim des de l’observatori: el sol, Júpiter, cúmuls estelars, nebuloses, galàxies, … Al final una breu visita a l’observatori per entendre una mica millor alguns dels conceptes que s’han parlat.

Aquí us deixem algunes imatges: Visita escola Parc del Saladar

Publicat dins de Divulgació, General | Deixa un comentari

Observació 28 de març de 2019

Laia i Roger continuen el seu aprenentatge amb el telescopi LX200 i la ccd ST9. L’objectiu era Urà, però està massa baix. Tampoc farem escriptori remot, doncs la regleta per moure i enfocar el telescopi no ens ha funcionat.

Així que pugem amb els nois i noies de primer a l’observatori i farem dos grups. Ells enfocaran manualment el telescopi i capturaran objectes de cel profund per aprendre el protocol de cercar, refrigerar, enfocar i capturar.

Els nois i noies de primer farem constel·lacions i observarem la feina de Laia i Roger. Avui hem incorporat a la llista de constel·lacions al Lleó, amb les estrelles Regulus i Denebola.

Al final dues hores de treball molt profitós.

M42, amb el cúmul del trapeci molt brillant. Les estrelles tenen “bluming”, però és un bon símptoma que la ccd treballa molt bé. Una imatge de 30 segons.

M65, galàxia espiral que formar el Triplet del Lleó que es troba a uns 35 Mly (milions d’anys llum). Una imatge de 30 segons.

 

NGC 3628, una altra component del Triplet del Lleó. També es troba a 35 Mly. Una imatge de 40″

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Tractament d’imatges i mapa de la lluna, 21 de març de 2019

Avui fem dos grups.

Els i les petites intentaran fer un mapa de la lluna a partir d’uns vídeos avi que José Manuel va obtenir la nit passada amb un telescopi Maksutof de 105mm de diàmetre a f10 i una càmera Luna qhy5.

Sempre ens passa igual, ens pensem que no ha sortit un bon dibuix, però si mirem que van fer els primers dibuixants de la lluna (Galileu, Harriot, Gilbert, Steinner, …) potser ens adonarem que hem fet una bona feina …

Els nostres dibuixos:

 

I aquí tenim alguns dels vídeos utilitzats:

Imatge de previsualització de YouTube Imatge de previsualització de YouTube Imatge de previsualització de YouTube

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Observació 14 de març de 2019.

Avui Laia i Roger treballen des de l’observatori. L’aprenentatge de tot el programari i l’electrònica que hi ha darrera és complexi requerirà dedicar unes quantes hores o potser dies.

L’objectiu és continuar el treball que va fer Ariadna la setmana passada amb l’asteroide Juno.

L’objecte més brillant és l’asteroide Juno. Imatge de Laia i Roger (2n ESO).

Aquí tenim una imatge animada de Juno:

Imatge de previsualització de YouTube

Desprès José Manuel es quedarà un parell d’hores més amb el seu amic Víctor Caravantes, de la Societat Astronòmica de Lleida.

Messier 95 (M95 o NGC 3351) és una galàxia espiral situada en la constel·lació del Lleó

Messier 105 ( M105 o NGC 3379), situada al vèrtex del triangle format per les tres galàxies de la imatge, és una galàxia el·líptica situada a la constel·lació Lleó. Es troba aproximadament a 38 M ly (milions d’anys llum) del sistema solar. Forma part d’un grup de galàxies amb M95 i M96. Aquesta galàxia forma part dels objectes anomenats addicionals del catàleg Messier, ja que no van ser inclosos en ell en la seva època. Messier 105 es va incloure al catàleg quan Helen S. Hogg va trobar una carta de Méchain que describia aquest objecte i el va incloure el 1947. En aquesta imatge la veiem acompanyada de NGC3384, galàxia espiral de magnitut 10 situada a 26 M ly (vèrtex superior) i NGC3389 de magnitut 12,83 i situada a 80 M ly (vèrtex esquerra). Dades obtingudes de la web Viquipèdia i el programa Stellarium.

 

Publicat dins de Astrofotografia, Galàxies, General, Quadern d'observacions | Deixa un comentari

Observació solar, 28 de febrer de 2019

Primer contacte dels i les astronomets amb l’astronomia solar. Una mica aborrida, doncs no hi ha ni una taca solar.

Aprenem com es prenen les dades de l’observació i estem la resta de la sessió a l’aula d’informàtica treballant les webs d’on obtenim la informació sobre l’activitat solar.

Aprofitem per estudiar la relació entre els oculars i els augments que proporciona el telescopi “Alumnes”.

Publicat dins de General, Quadern d'observacions, Sol | Deixa un comentari