Observacions 19 i 26 de març. Schools’ Observatory i nou equip (o no tan nou).

Doncs si, tenim un nou equip format per material que ja teniem. La muntura equatorial Meade LX85 del telescopi Alumnes tenia els motors trencats i Antoni Jové ens ho va arreglar per ús manual. Hem afegit un telescopi refractor de la marca William Optics de 80mm de diàmetre i 460 de longitud focal. Fins que l’alumnat li doni nom, serà l’equip “Alumnes-2”.

Nou equip “Alumnes-2”

Mentre, el telescopi Cortés està en fase d’actualització, amb l’ajuda d’Òscar i Antonio, membres de la Societat Astronòmica de Lleida.

A més, seguim dins el projecte Faulkes, que ja hem dit en articles anteriors que a partir d’aquest any serà Schools’ Observatory. Avui hem tingut una gran sessió i Arnau Cano (2n ESO) i Albert Matea (3r ESO) han gaudit de la fotografia de 7 objectes durant la mitja hora que ens deixen el FTN de 2m de Haleakala (Hawai). I ja tenim els primers resultats, encara que molt preliminars: M59 i M64.

M64, galàxia de l’Ull Negre. Una imatge de 120 segons, telescopi FTN 2m (Haleakala, Hawai) i aparell MUSCAT (filtres r, i, g). Captura: Arnau Cano i Albert Matea. Processat: Arnau Cano.

M59, galàxia el·líptica difícil de fotografiar. Una imatge de 60s amb el telescopoi FTN de 2m (Haleakala, Hawai) i l’aparell MUSCAT (filtres r, g, i). Captura: Albert Matea i Arnau Cano. Processat: Albert Matea.

Publicat dins de faulkes, Galàxies, Imatges, schools' observatory | Etiquetat com a , , | Deixa un comentari

25 de febrer de 2025. Visita inesperada.

Doncs si. Fa uns dies va contactar amb José Manuel una professora de Zagreb (Croàcia), Mirjana, col·laboradora del grup de cometes del projecte Faulkes i Comet-chasers. El motiu del contacte per correu electrònic era estudiar la possibilitat que ella vingués el dimarts 25 a visitar el nostre centre. Té interès que li expliquem què fem, com, …

I dit i fet. Amb la col·laboració de les coordinadores erasmus del nostre institut i del departament d’idiomes, sobretot Laura Puyuelo, vam rebre a Mirjana i la seva parella Domir a l’estació de RENFE de Lleida. Durant el matí li hem pogut ensenyar l’institut, l’observatori i ha tingut una petita reunió amb les nostres coordinadores d’erasmus. A la tarda hem fet un petit viatge fins al Montsec, on ens esperaven per fer una visita a l’Observatori Astronòmic del Montsec (se’ns ha fet curta per les interesantíssimes explicacions de Kike, Pere i Gemma). Després de dinar hem fet una breu visita a un parell d’observatoris de dos membres l’Agrupació Astronòmica de Sabadell.

Mirjana a l’Observatori Astronòmic de l’Institut d’Alcarràs, amb l’alumnat del grup OAIA.

Mirjana i Domir amb José Manuel i “astronomets” durant la trobada matinal (Nathaly, Júlia, Ainara, Irene, Roger, Daniel.

José Manuel i Mirjana dialogant sobre el projecte Faulkes davant el nostre mural.

Observatori Astronòmic del Montsec i el telescopi Joan Oró. D’esquerra a dreta: Pere, José Manuel, Kike, Mirjana, Laura i Gemma (de genolls).

Mirjana a l’observatori de José Manuel (Observatoris de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell a Àger).

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Observació 16 gener al 6 de febrer de 2025.

El temps, les tasques de cada dia i qüestions personals ens han portat uns dies complicats i no hem pogut observar massa.

Això si, el passat 6 de febrer vam tenir una doble visita. Primer Leire, de 4 anys, i la seva mare. Leire estava fent un treball per la seva escola i ens ha fet una visita. Hem vist el telescopi Alumnes, l’observatori i hem observat una estona la Lluna. Ha estat una estona molt bonica. Ah! I ella ens ha ensenyat els seus llibres sobre l’univers.

Després ens hem quedat per treballar les novetats del projecte faulkes, ara The Schools’ Observatory, i hem pujat a l’observatori, però ens hem adonat que el cercador no estava ben alineat amb el telescopi i arreglar-ho ens ha portat tota la sessió.

Amb Arnau Cano (2n ESO) i Júlia Poyo (1r ESO) vam aprendre a demanar imatges. Tenim la galàxia NGC2903, que resulta tenir un dels braços tan brillant que té el nom propi de NGC2905.

NGC2903, una sola imatge amb el telescopi FTN 2.0m, l’aparell MUSCAT2 i el filtre r’. Arnau Cano i Júlia Poyo.

Saturn, una imatge d’1s amb el telescopi Telescopi Liverpool 2.0m (La Palma, Illes Canàries, filtre Bessel V. Júlia Poyo i Arnau Cano.

Ja tenim reservada la primera sessió en directe (RTI) pel 19 de febrer. A veure si tenim sort amb la meteorologia!

Un altre objectiu d’aquests dies ha estat observar el cometa C/2024 G3, observable just després de la posta de Sol, Però està molt proper a l’horitzó, al límit horitzontal del nostre telescopi. A ull nu no hem pogut, però el telescopi LX200 i al ST9 si (disculpeu la qualitat de la imatge, ja hem dit que el telescopi estava al límit d’altura).

I com sempre, el professor no va fotografiar la part més important de la tarda-nit. Ens ha visitat Laia Sanjuan, que ara estudia 2n curs a la Universitat de Barcelona.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Observació 9 de gener de 2025

Primera observació de l’any 2025!!!

Hem tancat l’any 2024 amb les següents dades:

  • Astronomets/astronometes: 21 actius durant l’any.
  • Astronomet/astronometa amb més hores d’observació: 19,3 h.
  • Astronomet/astronometa amb més hores presencials: 32,3 h.
  • Temps presencial a l’observatori: 25 h (professor de baixa 4 mesos).
  • Temps total de treball acumulades: 207,8 h.
  • Temps total d’observació acumulades: 100,3 h.

Us recordem que les hores totals les calculem multiplicant el nombre d’assistents a cada sessió pel nombre d’hores que ha fet en aquella sessió. Per exemple, si han vingut 4 alumnes a una sessió de 2h comptem 8h.

A finals d’any vam acabar l’esborrany del tutorial per treballar a l’observatori. Avui Albert Matea i Oriol Pelegrí de 3r d’ESO faran les seves primeres proves. Com diuen que una imatge val que mil paraules, us passo unes quantes imatges i m’estalvio unes poques paraules. Totes són el resultat del seu treball. Cada imatge consisteix en una exposició de 20 o 30s. Aconseguirem reiniciar el projecte de la nostra versió del catàleg Messier?

Nebulosa del cranc, M1.

 

Cúmul obert M35, a la constel·lació de bessons.

Cúmul obert M36 a la constel·lació del cotxer (Auriga).

Cúmul obert M37, a la constel·lació del cotxer (Auriga).

Cúmul obert M38, a la constel·lació del cotxer (Auriga).

Nebulosa d’Orió M42. Les estrelles estan sobresaturades.

Nebulosa M43, a sobre de M42 i el Trapeci (que presenta les estrelles sobresaturades per poder treure informació de la nebulositat).

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Taller astronomia per l’AFA de l’institut. 20 de novembre de 2024.

Encara que sembli poc creïble, tenim molta feina o el temps no acompanya. Així que hem estat uns dies fent treball teòric sobre telescopis i oculars, preparant el tutorial sobre el funcionament de l’observatori i hem realitzat comandes per al projecte Comets-Faulkes amb els telescopis del Observatori Las Cumbres (LCO).

Cometa 29P. Imatge de 90s realitzada amb el telescopi FTN de 2m (Haleakala), sol·licitada per A. Cano (2n ESO). Es poden observar els efectes de l’activitat al nucli (outbursts).

Avui, no ho teniem prou clar per l’estat del cel, però al final hem pogut fer un taller de dues hores a un grup de 15 persones, format per mares, pares i algun/a fill/a. Primer José Manuel ha fet una explicació a l’aula d’informàtica sobre com ho fa per estudiar el cel de forma autodidacta. Mentre, un grup d’astronomets ha preparat el telescopi Alumnes al pati. La segona hora José Manuel explicava el cel observable a ull nu i afegia alguna nota sobre contaminació lumínica. Veure Júpiter i Saturn ha estat una gran experiència i han demanat una altra sessió per conèixer el cel d’hivern.

Publicat dins de Divulgació, General | Etiquetat com a , | Deixa un comentari

Observació 16 d’octubre de 2024: El cometa C/2023 A3(Tsuchinshan-ATLAS).

Avui ha estat una jornada molt especial.

Aquest dimecres vam tornar a trobar-nos per intentar observar el cometa C/2023 A3. Des de la setmana passada només hem tingut núvols i pluja. ¡I estem a la zona més seca de Catalunya!

Però avui la cosa canvia. El cel està molt net, sense cap núvol.

Avui hi ha reunions de professorat. Així que aprofitem per convidar a qui pugui i vulgui a visitar l’observatori i més tard a observar el cometa. A les sis arriba Júlia. Estic amb un company a l’observatori i ella puja com si portés aquí anys, i només fa un mes que va arribar. Però és la seva primera vegada al nostre terrat i està carregada d’il·lusió.

Preparem l’equip per poder realitzar alguna imatge mentre observem des del pati. M’explico. A l’observatori tenim un LX200 de 8″ f10 amb la ccd Sbig ST9. Està remotitzat per Antoni Jové, un xicot de Tàrrega que fa el manteniment, un crac. Al pati tindrem els meus prismàtics de 11×70 i el Newton de 8″ f5 sobre muntura Dobson. Així, si tenim una nit bona, no només el cel, també és necessari que nosaltres funcionem, podem observar des del pati i fer imatges en remot.

Arriben Oriol (3r ESO) i Dani (1r). Per Oriol és el seu primer dia aquest any, però és veterà i domina bastants aspectes sobre muntar i desmuntar el Dobson. Així que baixem i encarrego a Oriol que amb l’ajuda dels dos primerencs munten al pati. Ui, m’he oblidat que ens acompanya Jèssica, companya de ciències. En una conversació de cafè em va preguntar fa uns dies “Saps quan es podrà observar el cometa C/2023 A3?” I és clar, l’he fitxat. Es queda molt sorpresa de l’autonomia dels nois.

Poc a poc apareixen més companys que surten de les reunions. Passen de les 19h. Oriol ensopega en algun pas, però arriba Dafne (3r), una altra crac, i munten en un plis. Així que comencem.

Primer Venus. Alinear cercador. Tot va bé.

He avisat als companys de la Societat Astronòmica de Lleida que observarem el cometa i el cel està bé. Oscar i Antonio no dubten ni un moment i s’apropen.

Les 19.30. Tots actius. Arnau (2º) ha porta el seu telescopi, regal de fa un parell de nadals. El típic refractor amb trípode senzillet. Però sens dubte, fa un any que juga amb el nostre Newton i el seu se li queda petit.

Apareix la lluna per sobre de l’institut, cara est. Ester, una nova companya aficionada des de fa poc, es meravella. Els nois decideixen anar a la lluna i en un plis tot el professorat que ens acompanya “al·lucinen” amb la facilitat que dominen el dobson.

La lluna. Imatge d’Oriol Pelegrií (3r ESO) amb el mòbil (projecció per ocular 26mm).

Els fotògrafs no obtenen resultats. Els encarregats dels prismàtics tampoc. Però, i el Meade? Doncs si, allí està. El cometa apareix en las primers tomes. Són de mala qualitat,  la ST9 fa molt soroll, no tinc darks per imatges de 0,01s y 0,1s. Per sobre satura. Ens concentrem en la cerca del cometa, inclòs el dobson. I allí està. Si senyor. Increïble, però cert. Tenim el nostre  segon cometa observat en visible. Primer el 12P i ara el C/2023A3. La setmana següent vindran les explicacions sobre el perquè de la nomenclatura.

C/2023 A3. Imatge en remot a l’Observatori Astronòmic de l’Institut d’Alcarràs (MPC D23).

Les imatges d’Òscar i Antonio comencen a ser de bona qualitat. El cel enfosqueix, però ull, els núvols tornen a aparèixer. Però tenim sort. El cometa es deixarà veure fins a les 21.00 h. Al Newton, increïble. Amb l’ocular de 26 mm  la cua ocupa quasi  tot el diàmetre del camp. Provem el 40 mm i el 18 mm, però tornem al 26. Ens agrada molt la imatge i és còmoda per l’ull. Uf, la setmana vinent també haurem de treballar alguns conceptes sobre l’òptica dels oculars. Se’ns acumula treball.

Cometa C2023 A3. Imatge de Daniel Rodríguez (1r ESO) amb el seu mòbil a través de la pantalla digital de la càmera d’Òscar Clariana (Societat Astronòmica de Lleida).

Però no acabem aquí. La setmana passada Saturn ens va deixar un gran record. I és clar, Júlia ho ha explicat i els altres volen observar Saturn. Però hi ha Lluna. No arribarem als resultats de la setmana anterior, però els anells i Tità alegren la sessió dels observadors.

Ui, 20.45. Va, a recollir, que venen a buscar-vos. Anna, companya de castellà, ha vist com recullen sense que ningú hagi de donar car instrucció.

Al finalitzar, ens quedem con un company a fer un beure de final de dia al complex esportiu que hi ha al costat de l’institut. Fa tretze hores que vam arribar a l’institut. I la darrera sorpresa del dia. El company mai havia estat a un observatori astronòmic, mai havia observat a través d’un telescopi, ni havia vist així la lluna ni Saturn, i mai havia vist un cometa amb els seus propis mitjans. ¡Ens demana si pot tornar a venir a les sessions dels alumnes! Doncs clar, un plaer.

Resultat del dia por part del secretari. Cero fotos, desenes d’agraïments. A dormir.

Publicat dins de Quadern d'observacions | Deixa un comentari

Observació 10 d’octubre de 2024.

¡Quina passada!

Incien el curs els astronomets de primer any. No han vist un telescopio real mai. Ningú els ha fet mirar el cel, ni de nit ni de dia. 

Comencem a l’aula d’informàtica. Com no, Stellarium (Stellarium web) i Cartes du Ciel. Faran falta les coordenades geogràfiques. Com motivar-nos? Aquests dies serà fàcil.  ¿Serem capaços d’observar el cometa C/2023 A3? ¿Tsuchinshan-ATLAS? Riures, molts riures. 

Dibuixem a llibreta on es trobarà el cometa avui, dimarts i dimecres segúents. 

Sortim al pati. Venus, la lluna, Saturn ens donen molt bones visions. A Saturn s’aprecien Tità, Dyone i Rhea. Arribem a magnitud 10 amb el telescopi Alumnes i l’ocular de 4,6mm.

Mentre els grans cerquen aquests objectes amb el telescopi, amb els petits estudiem algunes estrelles i constel·lacions:  triangle d’estiu, estrella Polar, Dubhe, Merak, Vega, Deneb, Altair, ossa menor, ossa major, Cassiopea, lira, àliga.

I quan vam acabar, a córrer! Tenim aurores!

 

Publicat dins de Quadern d'observacions | Deixa un comentari

25 de setembre de 2024. Primera observació del curs 2024-25.

Doncs comencem.

La setmana passada ens vam reunir per plantejar els objectius d’aquest curs i l’horari.

Volem intentar fer el nostre catàleg Messier. Posteriorment afegirem aquells NGC que siguin observables des del pati, però això serà a llarg termini.

Amb l’ajuda d’Òscar Royes, de la Societat Astronòmica de Lleida, hem connectat les càmeres CCD i guia de l’observatori. Que per cert, aviat farà 10 anys!

Dafne, Albert, Dylan i Arnau han acabat les dues primeres parts del tutorial “Observatori”. El primer capítol és com posar en marxa l’equip, tant per fer observació visual com per fer fotografia. El segon capítol és l’ús del programa “Cartes du ciel” o “Sky chart”. Ara començaran a preparar la part de captura d’imatges.

Mentre, Arnau i Dylan ja han fet la seva primera fotografia: M22, el cúmul de Sagitari.

M22, cúmul de Sagitari. 1 imatge de 20 segons. CCD a 5ºC. Sense calibrar. Arnau Cano i Dylan Sola.

Publicat dins de Astrofotografia | Etiquetat com a , | Deixa un comentari

Astronomia durant l’estiu?

I tant que si. I si no us ho creieu llegiu el document que ens ha enviat Lourdes (1r  ESO). La Societat Astronòmica de Lleida va realitzar una observació durant el fenomen de les perseides a l’ermita de la Mare de Déu de Carrassumada, activitat organitzada per l’ajuntament de Torres de Segre,

“Amb els telescopis de la Societat Astronòmica de Lleida vam poder veure nítidament la lluna, on es veien els cràters a la perfecció.
El Jordi ens va ensenyar on estava ubicada l’estrella polar, i ens va dir que és l’única estrella que no es mou. Sempre assenyala el nord, per això en l’antiguitat grecs i romans l’utilitzaven pels seus viatges.
Vam poder veure damunt nostre la Via Làctia i a la pantalla, que van instal·lar a l’esplanada de Carrassumada, retransmetien en directe el que captava un dels telescopis. Vam veure la galàxia d’Andròmeda, la constel.lació de Cassiopea i l’Osa Major, també coneguda com el Carro.
Ens van repartir de regal un planisferi, on poder buscar les constel·lacions segons el dia i l’hora.
Va ser una experiència molt bonica i interessant.
Per cert, des del meu telescopi també varem veure la lluna”

Lourdes amb Antònio, president de la Societat Astronòmica de Lleida, i el telescopi que li van regalar a inicis d’aquest any.

Publicat dins de Quadern d'observacions | Deixa un comentari

Nou treball de recerca sobre astronomia: dinàmica de la superfície solar.

Doncs si, amb aquest serà el tercer any consecutiu que tenim algun treball de recerca de batxillerat que tracta sobre un tema astronòmic.

Després de Laia Sanjuan (2022-23, sobre fotometria d’asteroides) i Elsa Rojo (2023-24, sobre astrometria de cometes i asteroides), Ionut Balcanu farà un seguiment de les taques solars durant dues setmanes.

Els primers resultats són increïbles.

La primera sessió a ser dijous passat, 13 de juny. El valor de Wolf va ser de 87, lluny del (93)102(122) de parhelio.com.

Als dibuixox i les fotografies que Ionut ha fet amb el seu telèfon mòbil, el nord es troba a la part superior.

Els resultats són molt interessants, i si no compareu amb la imatge del satèl·lit SOHO del mateix dia:

A la següent imatge es pot veure un detall dels grups 3712, 3713 i 3716.

La segona sessió, ahir dilluns 19 de juny, al matí, de 7.30 a 8.30 UT. El valor de Wolf va resultar de 136, lluny del valor (71)98(122) de parhelio, però semblant al de solarham.com.

 

 

Publicat dins de General, Sol | Etiquetat com a , | Deixa un comentari