Retornem! I de quina forma! Observació del cometa 12P/Pons-Brooks.

Després de quatre mesos sense per treballar per motius de salut del coordinador, tornem a la feina.

I de quina forma. Dimecres passat ens vam trobar el grup de 1r i 2n d’ESO, amb un bon nombre de prismàtics per intentar observar el nostre primer cometa: 12P/Pons-Brooks.

Es trobava mot baix, a 20º d’altura a l’inici, però encara no era fosc, 15º quan ja va entrar la nit. Però a azimut 284º, prop de l’oest, prop de les llums de la indústria que està prop de l’institut. Què hi farem!

De totes formes, les pupil·les dels nois i noies de 12 a 14 anys són increïbles. I ho vam trobar.

Amb la col·laboració de tothom es va poder fer el següent dibuix amb els prismàtics de 12×70: “Objecte més brillant i difós”.

José Manuel va tornar dijous amb el seu amic i membre de la Societat Astronòmica de Lleida Victor Carabantes. Després d’arreglar alguna peça que no acabava d’anar pel temps  que el telescopi ha estat inactiu , van aconseguir situar el cometa i fer una primera imatge del 2024.

Cometa 12P/Pons-Brooks. 20 imatges de 50s. Telescopi Meade LX200 GPS 8″ f10 i ccd Sbig ST9.

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , , , | Deixa un comentari

Visita al Centre d’Observació de l’Univers.

Ahir dimecres 3 d’abril, l’alumnat de 1r d’ESO va visitar les Botigues de Salas del Pallars i el Centre d’Observació de l’Univers a Àger (Noguera).

Dins el grup hi ha els nois i noies que pertanyen al Grup d’Astronomia de l’institut (GAIA). Aquí els podeu veure posant davant la porta del COU.

El que més va agradar va ser el Planetari i el telescopi “Assumpció Català”, un telescopi de 50 cm de diàmetre.

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , | Deixa un comentari

“Outburst” del cometa 12P/Pons-Brooks.

Dins el projecte Faulkes tenim la possibilitat de fer observacions en directe (rti) o demanar temps d’observació com fan els professionals als telescopis LCO (Las Cumbres Observatory). En aquesta segona opció hi ha la possibilitat de col·laborar amb astrònoms amateurs i professionals, introduint l’alumnat en programes Pro-Am. Nosaltres hem tingut la gran sort de poder col·laborar amb el grup Faulkes-Comets-Chasers, coordinat per Richar Miles i Helen Usher.

Entre el 4 i el 5 d’octubre de 2023 el centre St. Mary (Gran Bretanya) i el nostre institut van demanar imatges del cometa 12P/Pons-Brooks. Les nostres mesures van ser calculades per Irene (4t ESO), Albert (2n ESO) i Amèlia (2n batx), que amb tota la informació del grup de cometes Faulkes va permetre construir el mural que teniu més avall.

Dades de l’activitat (“outburst”) del cometa 12P. Observeu com passa de magnitud 17.2-17.3 a 12.7-12.8. Això vol dir que la seva brillantor va augmentar als voltants de 100 cops.

Gràfic fotomètric. Fet per R. Miles (Comet Chasers).

Diferents mitjans de comunicació astronòmics van publicar la troballa. Aquí us deixem els enllaços i algunes imatges:

Sky & Telescope
British Astronomical Association  
 IFLScience  
The astronomer’s Telegram
Comet Chasers

 

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , , , , , , | Deixa un comentari

El «(MPC)» és el lloc web on es reben les dades astromètriques dels asteroides, cometes, satèl·lits irregulars dels planetes, etc del Sistema Solar. El MPC és el responsable de la identificació, designació i computació d’òrbites de tots aquests objectes. El MPC treballa al «Smithsonian Astrophysical Observatory (Boston)» sota l’empara de la Divisió F de la «International Astronomical Union (IAU)».

Per formar part del MPC, qualsevol observatori ha de passar una prova molt exhaustiva. Es tracta de posicionar un mínim de 6 objectes dèbils del Sistema Solar, normalment asteroides coneguts de magnitud inferior a 14, durant dos nits seguides (sempre que la meteorologia ho permeti) i obtenint tres mesures de cada nit. En total són un mínim de 36 mesures, que no poden cometre un error superior a un segon d’arc.

El nostre observatori ho ha aconseguit, obtenint el codi MPC D23, de forma excel·lent, segons paraules del Dr. Mike Alexandersen, astrofísic del “Smithsonian Astrophysical Observatory (SAO)”.

Per finalitzar, només dir que seguint la filosofia de l’observatori, tots els treballs es fan en presència d’alumnes. Aquest cas la tasca va començar el curs 2022-23 amb el Treball de Recerca de Laia Sanjuan (actualemnt 1r de grau universitari) i ha continuat aquest curs amb el treball d’Elsa Rojo (2n batxillerat)

El «Minor Planet Center (MPC)» és el lloc web on es reben les dades astromètriques dels asteroides, cometes, satèl·lits irregulars dels planetes, etc del Sistema Solar. El MPC és el responsable de la identificació, designació i computació d’òrbites de tots aquests objectes. El MPC treballa al «Smithsonian Astrophysical Observatory (Boston)» sota l’empara de la Divisió F de la «International Astronomical Union (IAU)».

Per formar part del MPC, qualsevol observatori ha de passar una prova molt exhaustiva. Es tracta de posicionar un mínim de 6 objectes dèbils del Sistema Solar, normalment asteroides coneguts de magnitud inferior a 14, durant dos nits seguides (sempre que la meteorologia ho permeti) i obtenint tres mesures de cada nit. En total són un mínim de 36 mesures, que no poden cometre un error superior a un segon d’arc.

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , | Deixa un comentari

Visita socis de la Societat Astronòmica de Lleida.

Avui hem tingut l’orgull de presentar les nostres instal·lacions i la feina que fem a membres de la Societat Astronòmica de Lleida. Al final ha acabat amb un intercanvi d’opinions i tots els seus consells i idees han estat molt ben rebudes.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Taller d’astronomia per alumnat de 1r ESO. 15 de juny de 2023.

Ha estat molt il·lusionant per nosaltres. Després de la pandèmia podem tornar a fer el taller d’astronomia adreçat a  l’alumnat i professorat de 1r d’ESO del nostre institut. Aquest curs han estat 40 alumnes i 4 professores que han conegut de primera mà com treballem al grup d’astronomia GAIA, les constel·lacions d’estiu, l’observació de Venus i Mart amb telescopi, el programa Stellarium i el funcionament de l’observatori remotitzat.

Durant la sessió Aiden Serra (2n ESO) va realitzar algunes fotografies molt interesants d’allò que anàvem explicant.

Ossa major i ossa menor. Aiden Serra (2n ESO). 3 imatges de 30 segons cadascuna, alineades i integrades amb DSS.

Venus i Mart sota la constel·lació del lleó. Aiden Serra (2n ESO), una sola imatge de 30 segons.

Publicat dins de Divulgació, General | Deixa un comentari

Observació 29 de maig de 2023.

Avui tocava observació amb el telescopi de 0,4 m de Haleakala (Hawai), però el mal temps ens ha tornat a deixar sense aquesta possibilitat.

De totes formes hem aprofitat per aprendre amb l’alumnat de 1r i 2n d’ESO la importància d’entendre què són les coordenades azimutals  (azimut i altura) i les equatorials (ascensió recta i declinació), a més de les coordenades terrestres (longitud i latitud).

A la web del Minor Planet Center (figura 1)estudiem l’opció de demanar quins cometes, asteroides i NEAs són visible a una hora determinada des d’un lloc determinat. I per entendre què ens donen i el seu ús hem de conèixer bé els sistemes de coordenades.

Figura 1. Camí per accedir a les dades de cometes, asteroides i NEAs a la web del MPC.

Després d’aquesta estona de teoria hem anat al pati a observar el sol. El primer intent ha estat nul, i això que la càmera allsky ens ha ensenyat prou bé el cel ennuvolat. Però el segon intent ha estat un èxit i molt interesant (figura 2).

Figura 2. Dibuix de les taques solars d’avui 29 de maig de 2023 a les 13h (UT). Albert, Elisenda, Dafne (1r ESO) i Claudia (2n ESO).

Comparem la imatge amb l’obtinguda una mica més tard per la missió SOHO (NASA i ESA) (figura 3) i SOLARHAM (figura 4.)

Figura 3. Imatge de la missió SOHO del 29 de maig de 2023 (https://soho.nascom.nasa.gov/sunspots/).

Figura 4. Imatge de Solarham (https://www.solarham.net/)

Hem pogut observar la impressionant taca 3315, a més dels grups 3310, 3311, 3313, 3314 i 3316. Però no hem trobat cap text a NASA  ni ESA que parli sobre cap fenomen coronal al sol pels propers dies.

El valor de Wolf obtingut per l’alumnat mencionat és de 91, una mica per sobre del valor publicat per parehelio (71), però per sota del valor de Solarham (119). Però per tenir entre 12 i 14 anys no està pas malament, no?.

 

Publicat dins de General, Sol | Etiquetat com a , , , , | Deixa un comentari

Observació 25 de maig de 2023. Trobada projecte Faulkes-Catalunya: Institut d’Altafulla i Institut d’Alcarràs.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Observació 10 de maig de 2023

Doncs no tot són bones notícies. De vegades les eines s’espatllen. I el dimarts passat li va tocar al motor de rotació de la cúpula. Així que estem “sense” observatori durant uns dies.

Però això no vol dir estar parats. Aprofitem per ensenyar als més petits com engeguem i tanquem una sessió d’astrofotografia.  I per més hem comptat amb la presència del professor Modest de Castellà.

José Manuel no va poder estar-se quiet durant la baixa del març, i junt amb la col·laboració d’Òscar Royes (Societat Astronòmica de Lleida) ha muntat una càmera allsky a l’observatori que permetrà fer treballs astronòmics sobre variables, cometes, meteors, asteroides brillants, … Aquesta càmera consta d’una cmos ZWO ASI 120 monocolor connectada a una raspberry pi 3.0, amb control de temperatura hivernal i estival mitjançant dos termostats, una resistència i un ventilador.

Primera imatge obtinguda amb la càmera allsky d’OAIA. Es pot observar el carro gran, l’estrella polar i el carro petit, l’estrella Artur, el lleó. La brutícia és deguda a la pols que es mou els darrers dies i setmanes.

Càmera allsky de l’Observatori Astronòmic de l’institut Alcarràs.

Publicat dins de "Tornillería", Astrofotografia, General | Etiquetat com a , , | Deixa un comentari

Observació 26 d’abril de 2023.

Avui tocava observació Faulkes amb el telescopi de Haleakala (Hawai), però porten uns dies, millor dit, setmanes, amb mal temps.

Així que passem a observar el Sol.

Irene Pueyo (3r ESO), Aiden Serra (2n ESO), Claudia Galera (2n ESO), Oriol Pelegrí (1r ESO) i Dafne Rodríguez (1r ESO) han fet una gran feina, doncs aquest any la nostra estrella està molt activa.

Com sempre, visitem les web de la missió SOHO i Parhelio per avaluar la qualitat de la nostra observació.

Segons les dades del grup Parhelio, el valor de Wolf d’avui és de 73,7 i nosaltres tenim 86. El valor de Parhelio resulta de 3 mesures: 44, 90 i 87. Si no tenim en compte el valor 44, avui l’hem clavat!!!

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , , , | Deixa un comentari