Avui ha estat una jornada molt especial.
Aquest dimecres vam tornar a trobar-nos per intentar observar el cometa C/2023 A3. Des de la setmana passada només hem tingut núvols i pluja. ¡I estem a la zona més seca de Catalunya!
Però avui la cosa canvia. El cel està molt net, sense cap núvol.
Avui hi ha reunions de professorat. Així que aprofitem per convidar a qui pugui i vulgui a visitar l’observatori i més tard a observar el cometa. A les sis arriba Júlia. Estic amb un company a l’observatori i ella puja com si portés aquí anys, i només fa un mes que va arribar. Però és la seva primera vegada al nostre terrat i està carregada d’il·lusió.
Preparem l’equip per poder realitzar alguna imatge mentre observem des del pati. M’explico. A l’observatori tenim un LX200 de 8″ f10 amb la ccd Sbig ST9. Està remotitzat per Antoni Jové, un xicot de Tàrrega que fa el manteniment, un crac. Al pati tindrem els meus prismàtics de 11×70 i el Newton de 8″ f5 sobre muntura Dobson. Així, si tenim una nit bona, no només el cel, també és necessari que nosaltres funcionem, podem observar des del pati i fer imatges en remot.
Arriben Oriol (3r ESO) i Dani (1r). Per Oriol és el seu primer dia aquest any, però és veterà i domina bastants aspectes sobre muntar i desmuntar el Dobson. Així que baixem i encarrego a Oriol que amb l’ajuda dels dos primerencs munten al pati. Ui, m’he oblidat que ens acompanya Jèssica, companya de ciències. En una conversació de cafè em va preguntar fa uns dies “Saps quan es podrà observar el cometa C/2023 A3?” I és clar, l’he fitxat. Es queda molt sorpresa de l’autonomia dels nois.
Poc a poc apareixen més companys que surten de les reunions. Passen de les 19h. Oriol ensopega en algun pas, però arriba Dafne (3r), una altra crac, i munten en un plis. Així que comencem.
Primer Venus. Alinear cercador. Tot va bé.
He avisat als companys de la Societat Astronòmica de Lleida que observarem el cometa i el cel està bé. Oscar i Antonio no dubten ni un moment i s’apropen.
Les 19.30. Tots actius. Arnau (2º) ha porta el seu telescopi, regal de fa un parell de nadals. El típic refractor amb trípode senzillet. Però sens dubte, fa un any que juga amb el nostre Newton i el seu se li queda petit.
Apareix la lluna per sobre de l’institut, cara est. Ester, una nova companya aficionada des de fa poc, es meravella. Els nois decideixen anar a la lluna i en un plis tot el professorat que ens acompanya “al·lucinen” amb la facilitat que dominen el dobson.

La lluna. Imatge d’Oriol Pelegrií (3r ESO) amb el mòbil (projecció per ocular 26mm).
Els fotògrafs no obtenen resultats. Els encarregats dels prismàtics tampoc. Però, i el Meade? Doncs si, allí està. El cometa apareix en las primers tomes. Són de mala qualitat, la ST9 fa molt soroll, no tinc darks per imatges de 0,01s y 0,1s. Per sobre satura. Ens concentrem en la cerca del cometa, inclòs el dobson. I allí està. Si senyor. Increïble, però cert. Tenim el nostre segon cometa observat en visible. Primer el 12P i ara el C/2023A3. La setmana següent vindran les explicacions sobre el perquè de la nomenclatura.

C/2023 A3. Imatge en remot a l’Observatori Astronòmic de l’Institut d’Alcarràs (MPC D23).
Les imatges d’Òscar i Antonio comencen a ser de bona qualitat. El cel enfosqueix, però ull, els núvols tornen a aparèixer. Però tenim sort. El cometa es deixarà veure fins a les 21.00 h. Al Newton, increïble. Amb l’ocular de 26 mm la cua ocupa quasi tot el diàmetre del camp. Provem el 40 mm i el 18 mm, però tornem al 26. Ens agrada molt la imatge i és còmoda per l’ull. Uf, la setmana vinent també haurem de treballar alguns conceptes sobre l’òptica dels oculars. Se’ns acumula treball.

Cometa C2023 A3. Imatge de Daniel Rodríguez (1r ESO) amb el seu mòbil a través de la pantalla digital de la càmera d’Òscar Clariana (Societat Astronòmica de Lleida).
Però no acabem aquí. La setmana passada Saturn ens va deixar un gran record. I és clar, Júlia ho ha explicat i els altres volen observar Saturn. Però hi ha Lluna. No arribarem als resultats de la setmana anterior, però els anells i Tità alegren la sessió dels observadors.
Ui, 20.45. Va, a recollir, que venen a buscar-vos. Anna, companya de castellà, ha vist com recullen sense que ningú hagi de donar car instrucció.
Al finalitzar, ens quedem con un company a fer un beure de final de dia al complex esportiu que hi ha al costat de l’institut. Fa tretze hores que vam arribar a l’institut. I la darrera sorpresa del dia. El company mai havia estat a un observatori astronòmic, mai havia observat a través d’un telescopi, ni havia vist així la lluna ni Saturn, i mai havia vist un cometa amb els seus propis mitjans. ¡Ens demana si pot tornar a venir a les sessions dels alumnes! Doncs clar, un plaer.
Resultat del dia por part del secretari. Cero fotos, desenes d’agraïments. A dormir.