Observació 20 de maig de 2020

Arriba tard, però valia la pena.

Àlex Dascalu, astronomet de 12 anys, va dibuixar a la seva llibreta la situació d’una gran taca solar. Després de millorar l’observació, la forma de pera de l’ombra ens tenia intrigats. Seria veritat? No és rodona? Vam consultar la web de la misió SOHO (NASA i ESA) i va resultar que tenim davant nostre la regió 2824, i que Àlex havia captat molt bé, inclús va observar la petita taca que està a més a l’oest del sol (a sota al seu dibuix). Quin futur l’espera!

El nombre de Wolf resultant és R=12. El primer cop aquest curs que no és zero! Els astrònoms del grup Parhelio van obtenir un valor per aquell dia de 13,4.

Dibuix de l’Àlex Dascalu i imatge de SOHO.

Imatge completa del SOHO, a les 21.00 del dia 20 de maig de 2020.

Podeu trobar més informació sobre el nostre sol a les webs:

Vam aprofitar els minuts que faltaven per la foscor per estudiar les característiques del telescopi Alumnes, un Newton de 8″ a f5: camp, oculars, augments, …

Un cop es va fer fosc només vam tenir la possibilitat d’observar el carro gran, l’estrella Polar, el carro petit, Artur, Bootes. Amb el telescopi vam gaudir d’Àlcor i Mizar.

Segons podem llegir a les entrades de Wikipedia:

Mizar, va ser la primera binària telescòpica descoberta, molt probablement a càrrec de Benedetto Castelli, que va demanar a Galileo Galilei que l’observàs l’any 1617. Galileu va deixar una descripció detallada de l’estrella doble. Més tard, cap al 1650, Giovanni Battista Riccioli va escriure que Mizar es mostrava com a doble. La secundària Mizar B és de magnitud 4,0 i de la classe espectral A7, i és a unes 380 ua de la primària. Aquestes dues estrelles s’hi estan milers d’anys per voltar l’una entorn de l’altra. Mizar A, de magnitut 2,27,  esdevingué la primera binària espectroscòpica a ser descoberta; ho va fer Pickering, l’any 1889. Totes dues components són unes 35 vegades més brillants que el Sol, i volten una entorn de l’altra en uns vint dies”.

“Alcor, de magnitud aparent +3,99, és una estrella blanca de la seqüència principal de tipus espectral A5V. La seva temperatura superficial és de 8.000 K i és 12 vegades més lluminosa que el Sol. La seva velocitat de rotació és de 218 km/s, 100 vegades més ràpida que la del Sol. Alcor està separada 11,8 minuts d’arc de Mizar (ζ Ursae Majoris) i el poder distingir a aquests dos estels a ull nu constitueix un exercici clàssic d’agudesa visual. Físicament els dos estels estan separats un quart d’any llum, i encara que els seus moviments propis indiquen que es mouen juntes, no és clar si formen un veritable sistema binari o si només són companys òptics com s’havia pensat fins ara”.

Publicat dins de General, Sol | Etiquetat com a , , | Deixa un comentari

Observació 6 de maig de 2021. Preparant el proper eclipsi de Sol.

Continuem treballant. Quin plaer trobar-nos per les tardes i nits (fins les deu, que després no podem) i aprendre tots junts.

Avui hem après a buscar el sol amb el filtre protector, que no us penseu que és fàcil.

Volem aprofitar per reiniciar el seguiment del sol i les taques solars, però en aquests moments no hi ha cap taca.

De cara a l’eclipsi hem adquirit ulleres amb filtre especial per poder gaudir de l’espectacle de forma segura. Aquí podeu veure a Olalla fent la primera prova.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Observacions 15 i 22 d’abril de 2021

Al final entre els núvols i el toc de queda vam haver de marxar a casa.

Doncs si, sembla que poc a poc podem reiniciar les activitats astronòmiques. Les dues darreres han estat amb alumnat de 1r d’ESO i l’ajuda de Genís de 3r. Això si, sempre al pati i mantenint distàncies.

El dia 15 va estar núvol i vam estudiar les fonts d’informació (llibres, revistes, xarxes,….) i els tipus de telescopi. El segon dia vam tenir núvols, però la lluna va ser molt generosa amb nosaltres. Vam dedicar temps als cràters Copèrnic, Plató, Arquímedes i Tycho, i al mar de les Crisis.

Ares aprenent a utilitzar el buscador (telescopi refractor). Què hi devia pensar Galileu quan va fer aquest gest per primer cop?

Imatges d’Ares Jové i Ares Lòpez amb el seu mòbil a foco directe (telescopi Newton 8″ f5 i ocular 18mm).

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Comencem les activitats presencials

Doncs si! I esperem que tot evolucioni positivament i puguem continuar.

Aquests dies ens trobem els grups bombolla. Això implica que cada grup només podrà fer una sessió mensual. Així que haurem de buscar activitats per continuar treballant la resta del mes a casa.

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Astronomia des de casa II

Doncs ja veieu, curs 2020-21 continuem treballant des de casa. Fins al moment no ens podem trobar, doncs cadascú és d’una bombolla sanitària diferent i no ens podem barrejar.

Així que, encara que ha costat, ja fem coses des de casa. I l’alumnat de 1r d’ESO va molt fort!

Iona Reverté ens ha fet aquesta imatge observant la lluna des del seu terrat.

Paula Ribes ens ha fet un dibuix de les constel·lacions que pot observar tambè des de casa seva.

I Judith Espinosa ha fotografiat Orió i està treballant què s’observa a la imatge i als voltants.

Laia Sanjuan de 4t ens va fer aquest dibuix de la lluna:

I Laia Vila de 2n ens va fotografiar la Lluna:

I un altre dibuix, ara de Genís Costafreda de 3r d’ESO:

 

 

 

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , , , | Deixa un comentari

6 de novembre de 2020, un data trista.

Ens ha deixat el senyor Manel Cortés, un gran home i amic que sempre ens va donar ànims per iniciar i continuar el projecte astronòmic al nostre institut.

Els que et vam conèixer no t’oblidarem mai. Quan mirem al cel ens recordarem de tu.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Astronomia des de casa

L’observatori continua tancat, i com diu la cançó trist i sol.

Fa dies que Deissy (3r ESO) ens va enviar un escrit de la tasca astronòmica que ha fet des de casa. Disculpes per no penjar-ho abans.

Com treballem?

El nostre professor d’astronomia és en Jose Manuel i tenim un grup de WhatsApp on ens informa de tot el que està passant que tingui a veure amb l’astronomia i que des de casa ho puguem gaudir. Aiximateix ens envia missatges per observar des del balcó. 

De que hem pogut gaudir aquets dies ?

Un dels esdeveniments dels quals hem pogut gaudir va ser el passat dissabte 30 de maig, el llançament del Dragon SpaceX cap a l’estació espacial internacional.  La Dragon SpaceX  és una nau que va ser llançada  des de la punta d’un coet Falcon de SpaceX des de el centre espacial “Kennedy de Cabo Cañaveral “.

El llançament el vam poder viure en viu gracies a que la NASA va fer un directe per la aplicació YouTube i va ser molt emotiu i molts ho van poder gaudir des del balcó de casa seva i d’altres no degut a la contaminació lumínica.

A continuació hi ha unes fotos del directe:

Un altre vídeo interesant és la construcció d’un model a escala del Sistema Solar fet per uns joves: 

https://youtu.be/zR3Igc3Rhfg

Publicat dins de General | Etiquetat com a | Deixa un comentari

Observació 4 de març de 2020.

Doncs la visita a Santa Maria de Montmagastrell ha estat molt motivadora i avui comencem a treballar amb els portàtils personals. Tenis el programa astrometrica ben instalat i configurat no és difícil, però requereix unes horetes.

Paral·lelament volem fer un dels tres cometes que José Manuel s’ha estudiat, o un asteroide, però la muntura ha perdut l’estació. Elsa i Thais, amb la companyia d’Antolí ajudaran a arreglar-ho. No podrem fer els objectes proposats, però Thais fa les seves primeres captures.

M93m, 7 imatges obtingudes per Thais (2n ESO).

M42. Thais Gòdia (2n ESO).

Publicat dins de Astrofotografia | Deixa un comentari

Formació 27 de febrer de 2020. Observatori astronòmic de Josep Maria Bosch a Santa Maria de Montmagastrell.

Gràcies Josep Maria i Toni!

El passat dia 27 Genís i Marc de 2n d’ESO i Laia i Roger de 3r, amb la companyia de José  Manuel i alguns pares, van visitar l’observatori de Josep Maria Bosch a Santa Maria de Montmagastrell (Urgell), on ens va explicar com treballa a l’hora de capturar i processar imatges i dades d’asteroides i cometes. També vam comptar amb la presència de Toni Jové, el tècnic del nostre observatori, que ens va ensenyar com funciona al remotització de l’observatori (aviat ho tindrem de forma semblant) i un enfocador que s’autoregula en funció de la temperatura.

Van ser tres hores increibles.

Josep Maria va obtenir les següents imatges amb el seu telescopi LX200 de 16″ i la seva ccd.

Barnard 33 (Cap de cavall)

M42 (Nebulosa d’Orió)

Cometa 114P

 

Publicat dins de Astrofotografia, General, visites observatoris | Deixa un comentari

Observació intercanvi Erasmus+ Letònia

Aquest dijous, 20 de febrer, vam compartir una observació astronòmica amb alumnes i professores de Letònia.

Com vam escriure a l’article anterior tota la sessió la vam fer en anglès. Al pati el telescopi alumnes portat per Laia i Roger (3r d’ESO), que ja no té cap secret per ells. A l’observatori Marc, Genís, Ares i Helena (1r i 2n d’ESO). Laia i Artur de 1r d’ESO van fer de guies per l’edifici i Thais i Lucia (2n d’ESO) de fotògrafes.

L’hexagon d’hivern (Sirius, Procyon, Castor-Pollux, Capella, Aldebaran, Rigel) amb les constel·lacions corresponents (gos gran, gos petit, bessons, cotxer, taure, Orió). Les constel·lacions circumpolars: carro gran, carro petit i Cassiopea. Venus, Urà amb els satèl·lits Titània i Oberon, les nebuloses M42 i M43, el cúmul obert de les Pleiades o M45.

Nebulosa M43, a la constel·lació d’Orió. Els artefactes que apareixen a les estrelles més brillants són deguts al blooming de la ccd ST9. Imatges obtingudes per Ares Serra, Laia Sanjuan i Roger Ricart.

La llista no està pas malament i alguns alumnes han mostrat molt interés.

Dimarts i dimecres havíem quedat per estudiar allò que hem ensenyat.

Ha estat una gran feina!

Publicat dins de Divulgació, General | Deixa un comentari