Observació 28 de març de 2017

Avui no és dijous, però hem aprofitat la jornada de portes obertes per a nois, noies, pares i mares de 6è de les escoles Carrassuma, Comtes de Torregrossa i Parc del Saladar, per reunir-nos i avançar l’aprenentatge del funcionament de les ccd.

Tenir dos telescopis funcionant (el tercer el tenim al taller) ens permet fer observació visual i astrofotografia amb ccd, en concret avui hem utilitzat la càmera QHY8-color.

Durant l’observació hem atès les qüestions que ens feien els nostres veïns, però sense deixar de fer la nostra tasca. Així ens podem comptar un parell d’horetes més.

Tot ha començat a les 6:30, quan José Manuel ha connectat un munt de cables, que algun dia estaran ordenats. A les 7:30 hem arribat Xavier, Ariadna, Irene, …, però, … fa sol!!!!! No hem pensat que diumenge van canviar l’hora. Potser anem al revés de la resta del país, però aquest canvi ens perjudica molt, doncs es fa de nit més tard i tenim menys temps per treballar. 🙁

Aprofitem per observar el Sol. Té taques! Concretament observem els grus 2644 (amb 4 taques) i 2645 (amb 3 taques). El grup 2644 té dos taques expectaculars!. Aquí tenim la imatge de SOHO.

El número de Wolf és de 27.

Sopem.

Quan es fa fosc tornem a la feina, entre les 9 i les 11. Observem M42. Les noves incorporacions tenen moltes ganes i volen aprendre a trobar els objectes. Com és constant pujar i baixar persones no podem dedicar més temps a la cerca d’altres objectes. M36 es resisteix!

Durant el matí Isaac ens ha ajudat a connectar l’observatori amb el laboratori de física. Així podrem treballar des de dins l’aula mitjançant l’escriptori remot. I ha funcionat! Aquí us deixem la primera prova de la qhy8 amb control remot. Està moguda, amb soroll, sense aplicar flats, però és la primera prova sèria que hem fet.

IMG-20170329-WA0000

Retall de M42 i M43, les nebuloses d’Orió. A M43 es pot apreciar el cúmul obert del Trapeci. Les dades de la imatge original a astrometry són: Center (RA, Dec): (83.952, -5.345) Center (RA, hms): 05h 35m 48.467s Center (Dec, dms): -05° 20′ 42.509″ Size: 46.1 x 28.1 arcmin Pixel scale: 0.831 arcsec/pixel Orientation: Up is -7.4 degrees E of N.

Cliqueu aquí per veure la imatge d’astrometry.

Publicat dins de Astrofotografia, General, Quadern d'observacions | Deixa un comentari

Òscar Forradellas visita l’observatori amb la seva família.

Ahir, 20 de març, Òscar ens va visitar amb la seva família.

Óscar ens va regalar el seu dispositiu d’avaluació de la qualitat del cel que va realitzar al seu treball de final de grau (Escola Politècnica de la Universitat de Lleida).

Ariadna i Àngel van aprofitar aquesta visita per practicar els moviments apresos el dijous anterior, ensenyant als convidats objectes del Sistema Solar i de cel profund durant quasi dues hores: Venus, Júpiter amb les llunes de Gal·lileu, M45, M42, M35, …., constel·lacions, estrelles, Alcor i Mizar, amb Mizar A i Mizar B, …

Ha estat una vetllada molt agradable.

img-20170321-wa0002

Òscar (amb samarreta blava) i el seu tutor, el Dr. Fernando Guirado (professor de l’Escola Politècnica de la Universitat de Lleida), durant una visita al juliol de 2016 per estudiar la futura instal·lació del dispositiu d’anàlisi de la qualitat del cel nocturn.

Us tindrem informats del desenvolupament d’aquest projecte que ens fa molta il·lusió.

Publicat dins de Contaminació lumínica, Divulgació | Deixa un comentari

Observació 16 de març de 2017.

Avui hem estat 3 h i 30′ a l’observatori i feia dies que no erem un grup tant nombròs.

La nit ha estat molt bona, amb magnitut 4.74 al sud (Del Lepus) i 4.16 (1 Geminorum), 3.99 al nord (Alcor).

Avui hem tingut la sorpresa de la visita de Kike Herrero, astrofísic de Lleida que treballa a l’Observatori Astronòmic del Montsec i que porta les activitats de Celistia Pirineus.

A més, han vingut Maria, Adrianna i Júlia de 4t d’ESO, doncs havien assistit a una conferència de Kike a l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Ha estat amb nosaltres treballant com un més i ens ha ajudat a millorar el mètode de cerca d’objectes amb la muntura Dobson, mitjançant el mètode “Star Hopping”, consistent en iniciar la cerca en una estrella coneguda i fent salts a estrelles visibles amb el cercador arribar al nostre objectiu.

Després d’alinear els equips amb Venus, avui han passat pels nostres ulls els cúmuls oberts M35, M36, M37, M41, M45; les galàxies M81, M82, M95, M96 i les nebuloses M42 i M43.

Tanmateix, els més nous hem fet un viatge important per les constel·lacions de final d’hivern i primaverals, així com les circumpolars: ossa major, ossa menor, cassiopea, perseu, lleó, orió, bessons, gos gran, gos petit, taure, lepus, auriga, … I les estrelles més importants de cadascuna: Polar, Castor, Pollux, Regulus, Betelgeuse, Aldebaran, Capella, Artur, …

Potser aviat ens tornem a trobar, aquest cop per buscar … exoplanetes! Nois i noies de 12 a 16 anys? I per què no? …

img-20170316-wa0004

Kike amb Èric, Larisa, Ariadna i Xavier, signant el llibre de visites de l’observatori just abans de marxar.

Publicat dins de General, Quadern d'observacions | Deixa un comentari

Observació 9 de març de 2017.

Avui som poquets, però tenim molta il·lusió de provar la ccd ST9. El profe ja sap com funciona el programa i …

Ja tenim resultats.

La primera prova de només 0,001 segons ens enseya detalls de M42 (Nebulosa d’Orió) i el seu cúmul obert el Trapeci.

M42 i el Trapeci. (sense darks ni flats). Tamany píxel = 20 micres. Tamany imatge= 17,9*17,9 arcmin. Center (RA, hms): 05h 35m 26.954s. Center (Dec, dms): -05° 24′ 12.677″ . Pixel scale: 2.09 arcsec/pixel Orientation: Up is -165 degrees E of N

Després vam pujar a 1s i ja es poden observar amb més detall algunes estructures de M42. Apareix un halo degut a alguna reflexió que haurem d’estudiar l’origen. Possiblement el parasol no funcioni bé.

M42 amb les mateixes dades de la fotografia anterior.

A més vam treballa la constel·lació d’Orió a ull nu i amb el telescopi Alumnes.

Per finalitzar, Venus, la lluna i M45.

Publicat dins de Astrofotografia, Cúmuls oberts, Nebuloses, Quadern d'observacions | Deixa un comentari

Astronomia al Francesco Tonuci (Lleida), 2 de març de 2017.

Doncs si no vam tenir prou dimecres passat amb el taller d’estrelles variables, Xavier, Sergi, Eric, Ariadna, Larisa i Alisa, tots de 3r ESO, vam anar a explicar la nostra experiència fent d’alumnes astrònoms a nois i noies de 3r i 4t curs de l’escola Franceso Tonucci de Lleida.

Va ser una hora i mitja molt engrescadora, encara que moltes preguntes eren sobre cosmologia i astrofisica, lluny dels nostres coneixements.

Al final de cada reunió vam poder parlar una mica sobre el nostre bloc i les possibilitats del programa Stellarium pels seus treballs.

Hauran observat Venus, Mart i la Lluna aquests dies?

 

Un moment de la reunió amb els nois i noies de 3r.

Explicant la importància de trobar el lloc des d’on observem.

I ara amb els de 4t

Publicat dins de Divulgació | Deixa un comentari

Taller sobre estrelles variables.

Dimecres, 1 de març de 2017, va tenir lloc una sessió de formació del Grup d’Astronomia consistent en l’estudi d’estrelles variables.

Vam gaudir de les explicacions teòriques i pràctiques de Xavier Domingo, astrònom amateur de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell i la Societat Astronòmica de Lleida.

Després d’una hora de sessió teòrica vam observar diferents estrelles variables de la constel·lació dels bessons.

Sobretot ens vam fixar en W Gem, estrella polsant amb magnitut variable entre 6,5 i 7,4 amb un període de 7 dies 21h 56m, i RW Gem, estrella eclipsant amb magnitut etnre 9,5 i 11,7 amb un període de 2 dies 20h 46m i 19s. Aquesta darrera va ser la més estudiada, obtenint els valors 9,5 dos cops amb el telescopi Alumnes (Newton 8″ f5) i 10 amb el Meade LX200 8″ f10. En el primer cas vam utilitzar l’ocular de 26mm i al segon el de 40mm.

Xavier Domingo durant l’explicació sobre les estrelles variables

Publicat dins de Formació | Deixa un comentari

Observació 16 de febrer de 2017.

Avui hem estat poquets, només Pau i Stefania han pogut venir, doncs hi ha molts exàmens.

De totes formes hem treballat de valent!

Primer de tot hem colimat els miralls del telescopi Alumnes.

Després hem fet una bona observació de constel·lacions i estrelles, acompanyada d’alguns objectes de cel profund i Venus, molt primet.

El profe ha pogut mirar les captures de la setmana anterior, amb Pau, Eric i Àngel, d’on sortiran coses interesants:

Cràter Copèrnic

Cràter Pitàgores (amb muntanya central), Sinus Iridium i Rectis Mons.

Cúmul obert del Trapeci. La grisor és la nebulosa M42.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència.

Dissabte 11 de febrer s’ha celebrat el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència.

Moltes entitats i centres educatius han dedicat temps a explicar el paper de les dones en la ciència fins als nostres dies. Nosaltres volem fer un pas endavant i, a més de reconèixer el paper de les dones, volem mirar cap al futur i trencar les barreres de les desigualtats de gènere que encara avui existeixen.

La nostra aportació a l’astronomia:

L’any 2016 el Grup d’Astronomia de l’Institut d’Alcarràs va estar format per 36 observadors: 24 noies (66.7%) i 12 nois (33.3%).

Aquest any 2017 comencem amb 28 observadors: 20 noies (71%) i 8 nois (29%).

whatsapp-image-2017-02-11-at-16-09-41

Les dones computadores de Harvard.

GAIA.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Observació 9 de febrer de 2017.

Fantàstica nit!

Seeing molt bo.

Però lluna molt gran. Per aquest motiu hem provat a fer l’observació amb les llums blanques de seguretat obertes. Així tindrem la pupil·la tancada. Sembla que ha funcionat.

La lluna està magnifica. Hem pogut seguir tots els mars i observar detalls dels radis dels cràters Tycho i Copèrnic.

whatsapp-image-2017-02-09-at-19-53-45

Imatge de Pau Mas (1r ESO)

whatsapp-image-2017-02-09-at-19-56-49

Imatge de Stefania Calugar (1r ESO)

Venus en fase. José Manuel comenta que “mai l’havia vist així”. Per a alguns és el primer cop que veiem Venus i sobretot és el primer cop que portem el control sencer de l’observatori.

whatsapp-image-2017-02-09-at-19-52-54

Imatge d’Àngel Paniagua (2n ESO)

whatsapp-image-2017-02-09-at-19-36-01

Imatge d’Èric Martos (1r ESO)

Aprofitem que el cel està molt bé per treballar una mica el cel profund. Observem M41, M42 i M45. A la Nebulosa d’Orió dediquem estona al cúmul obert del Trapeci, però no passem de resoldre les 4 estrelles típiques. En realitat són 10, però potser el nostre equip no les pot resoldre. Ho haurem de treballar.

Acabem la sessió amb la captura d’uns quants vídeos amb la DMK21. A veure si obtenim bons resultats.

Publicat dins de Quadern d'observacions | Etiquetat com a , , , | 1 comentari

Treball 2 de febrer de 2017.

Doncs no hi ha observació, ni nocturna ni solar. Ara que no hi ha boira, …, plou.

Aprofitem per posar al dia les dades de la taula d’observacions:

Taula d’hores d’observació.

i comencem el treball de fer el nostre mapa il·lustrat de la Lluna:

Mapa de la Lluna

Esperem les vostres opinions!

GAIA

 

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , , , , , | Deixa un comentari