Observació 12 de març de 2018

Avui fa un cel bo, amb cúmuls que van passant però que permeten observar gran part del cel.

Comencem amb una intensa neteja de l’observatori i connexió correcta de cables.

L’observació serà fantàstica. Primer planetària, amb Mercuri i Venus a ull nu, aquest segon també amb el telescopi alumnes (i l’ocular de 18 mm que proporciona 56 augments).

Venus amb magnitut -3 (part inferior) i Mercuri amb valor -0.4 (dalt i una mica a la dreta).
Imatge de Laia Sanjuan.

Desprès de fer un repàs a les constel·lacions que ja coneixem hem descobert Lepus, la llebre, i el Lleó, amb la seva estrella brillant Regulus. També hem viatjat per Dubhe, Merak, Megrez, Alioth, Castor, Pollux, Betelgeuse, Rigel, Aldebaran i d’altres estrelles de la nostra galàxia.

Pel telescopi han passat M41, M42, M43 i M45. Però se’ns ha fet tard i no hem pogut continuar. A veure com pinta el temps la propera setmana.

Publicat dins de Constel·lacions, Mercuri, Quadern d'observacions, Venus | Etiquetat com a , , , , , , | Deixa un comentari

Observació 15 de febrer de 2018.

No és una bona nit. Els núvols pronosticats per divendres ja són aquí i només podrem fer una part del programa previst.

El cometa C/2016 R2 no el podem observar.

La ccd ST9 funciona. Els problemes de la setmana passada han quedat només en això, problemes. Però el cel és lleig, fa calor i no podrem treure bon material. De totes formes M1 sembla un objectiu que podrem assolir més endavant:

M1, nebulosa del cranc, a la constel·lació de Taure. Es tracta dels romanents d’una supernova que es va observar el 1054. Fotografia de Èric Charles, Ricard Latorre (4t ESO) i Pau Mas (2n ESO). Una sola exposició de 20 segons.

Les noves incorporacions van treballar les constel·lacions que envolten Orió, així com algunes estrelles, M41, M45 i les Hiades.

Publicat dins de Astrofotografia, Nebuloses | Etiquetat com a , , | Deixa un comentari

Observació 7 de febrer de 2018.

Primera observació de l’any!

Anteriorment haviem quedat dos cops, però els núvols no ens havien permés treballar a l’observatori i hem aprofitat per preparar les sessions per les escoles i el nostre primer d’eso.

Ariadna i Larisa han buscat el cometa C/2016 R2 (Panstarrs) amb el telescopi “Alumnes”, però tenim dubtes d’haver-lo localitzat, doncs els diferents mapes consultats donen magnituts entre 10.2 i 13.5!

Fa bastant fred!

Dins l’observatori l’Èric s’ha iniciat amb la ST9 i el programa Maxim DL. Els primers resultats estan a la cuina, encara que queda molt per aprendre.

Imatge obtinguda a partir de les 10 captures de 10 segons cadascuna (Eric Charles, 4t d’ESO).

L’alumnat de 1r ha treballat Stellarium a Alisa, mentre Larisa i Ariadna han explicat què es veu al telescopi i les diferents constel·lacions circumpolars i d’hivern.

Han caigut M1 (amb la ccd), M31, M42, M45.

Diumenge serà el dia internacional de la dona investigadora. Nosaltres no fem cap activitat especial. Continuem treballant per la igualtat d’oportunitats per a tothom. Així, aquest curs s’han incorporat 9 astronomets de 12 anys al grup: 6 noies i 3 nois. 

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , , , , , , , | Deixa un comentari

Observació per la Marató de TV3, 15 de desembre de 2017

Tot ha començat el dimarts 13. Ariadna, Pau, Àngel i Irene, hem ajudat a Juli Vallory i José Manuel a posar la muntura en estació seguint el mètode Bigourdain.

L’explicació ha estat molt amena, això si, difícil, doncs són temes complicats per la nostra edat. Però la il·lusió ho pot tot.

El mateix dimarts aprofitem per preparar què observarem el divendres. M31 i M110 resulten fàcils, M42 i M57 encara més. Això si, M33 és massa dèbil pel cel dolentot que tenim avui.

Però la feina ha tingut un premi molt especial. Per primer cop observem Urà des de l’observatori, amb el telescopi Meade i els oculars de 18 i 8,8 mm. Una passada!

Divendres ha estat llarg. Després de la jornada normal de sis hores de classe hem anat a dinar i descansar una mica. A alguns ens esperava una tarde de cinc hores més! La primera part de l’observació ha estat relaxada, amb poca gent i un sol aburrit, sense cap taca. Ara, entre quarts de set i quarts de nou ha sigut un no parar de mares i pares amb fills i filles, alguns molt petits. Per sort tenim el telescopi Cortés i les explicacions del Pau amb Stellarium per fer més amena l’espera.

Al final unes 125 persones hem estat observant Urà, M57, M42, alguna constel·lació i els quatre telescopis de l’observatori. I sobretot 164 eurets que ajudaran a la investigació de les malalties infeccioses, que encara que som al segle XXI, causen massa morts al món.

Cliqueu al pòster i veureu algunes de les fotografies que vam fer:

Publicat dins de Divulgació, General | Etiquetat com a , , , , , , | Deixa un comentari

Ens afegim a la Marató de TV3 (Malalties infeccioses).

Doncs si.

Hem triat el divendres abans a la diada de la Marató de TV3 per realitzar les nostres portes obertes a tots els veïns i veines d’Alcarràs, Torres de Segre i tots els punts de Catalunya que vulgue venir.

Aquí us deixem el vídeo al nostre canal youtube i el pòster que hem fet per l’ocasió.

Us hi esperem!

Publicat dins de General | Etiquetat com a , | Deixa un comentari

Observació 30 de novembre de 2017

Avui ens ha tocat als petits astronomets de primer i segon d’ESO, encara que per deures i exàmens només 5. :((

Després d’una hora de preparació amb Virtual Moon i Stellarium hem pujat a l’observatori per treballar la lluna amb el telescopi LX200. Quina passada! Bastant fred, no molt, i un cel clar, clar, clar. Mar de la Crisi, de la Fecunditat, del Fred, Oceanus Procellarum, cràters Tycho, Copèrnic i Plató, les ombres dels cims i de les parets dels cràters, la il·luminació dels cims a la part fosca, …, i fins a 500 augments amb l’ocular de 4,4mm!

Imatge de Pau Mas, 2n d’ESO, a través de l’ocular de 40 mm mitjançant el seu mòbil.

Detall de les ombres observat amb l’ocular de 4,4 mm.
Imatge de Deissy Gil, 1r d’ESO, a través del seu mòbil.

Publicat dins de Lluna | Etiquetat com a , , , , , , | Deixa un comentari

Renovació de l’observatori

Aquesta darrera setmana no hem fet cap observació, tenim massa feina.

Dimarts Vicente Baz, de Hemite Astronomical Supplies (HAS), va finalitzar les actualizacions de l’observatori (contrapesat del telescopi LX200, cargols azimutals, nova placa per posicionament Bigourdain i nou enclatge a la columna).

Mentres ell feia la seva feina nosaltres hem començat a preparar la II Jornada de Portes Obertes, que farem coincidir amb la Marató de TV3.

Vicente amb alguns dels alumnes d’astronomia.

Publicat dins de "Tornillería" | Etiquetat com a , , , , | Deixa un comentari

Observació 9 de novembre de 2017

Avui som pocs. Demà hi ha exàmens.

Amb els petits preparem l’observació amb Stellarium i Cartes del Cel. Identifiquen el carro gran, el carro petit, Cassiopea, Perseu, Andròmeda, Pegàs i Piscis, encara que aquesta darrera no s’observa prou bé.

A l’observatori Ariadna treballa amb el telescopi “Alumnes” i troba M103, NGC654 (dos cúmuls a Cassiopea), M57, M31 i M45. Tambè serà el primer contacte dels petits amb aquest telescopi.

Pau ha portat el telescopi que tenen a casa i ha après com funciona. A quarts de nou arriben els pares de Marta amb el seu telescopi, curiosament el mateix model que ha portat Pau. Només hem pogut donar quatre instruccions per començar a treballar amb ell.

I ara l’alegria més gran d’aquest inici de curs. Ramon Tomàs, veí de l’institut, ha modificat uns llums de la seva empresa i ara … PODEM VEURE UNA MICA LA VIA LÀCTIA I HEM PUJAT UNA UNITAT LA MAGNITUT OBSERVABLE A ULL NU EN DIRECCIÓ OEST!!

GRÀCIES RAMON!

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Connexió de l’EETAC amb l’estació espacial ISS

Aquest curs participem en la selecció de centres de secundària que organitza l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels de la UPC, seleccionada per participar en un contacte en directe via ràdio amb l’Estació Espacial Internacional ISS.

A veure si tenim sort?

Les nostres preguntes són les següents:

  • How does your work affects your family relations?
  • Would you recommend your work to the students?
  • How long is the training to carry out a mission in the ISS? What’s the hardest part of the training before going to space?
  • How is the day-to-day: hygiene, diet, entertainment, rest, etc?
  • After your space experience, do you see life from a different point of view?
  • How do you feel when you come back from space?
  • Since you are constantly orbiting the Earth, in which time zone do you work?
  • What’s your work in the ISS?
  • Do you have an emergency plan in case of any technical or external problems?
  • How do the space conditions affect you psychologically and physically? Have you noticed any changes in your health? Have you lost or gain weight?
Publicat dins de General | Deixa un comentari

Així ens veuen a quarts de nou.

IMG_20171030_100734_473

Publicat dins de General | Deixa un comentari