Observació 9 de novembre de 2017

Avui som pocs. Demà hi ha exàmens.

Amb els petits preparem l’observació amb Stellarium i Cartes del Cel. Identifiquen el carro gran, el carro petit, Cassiopea, Perseu, Andròmeda, Pegàs i Piscis, encara que aquesta darrera no s’observa prou bé.

A l’observatori Ariadna treballa amb el telescopi “Alumnes” i troba M103, NGC654 (dos cúmuls a Cassiopea), M57, M31 i M45. Tambè serà el primer contacte dels petits amb aquest telescopi.

Pau ha portat el telescopi que tenen a casa i ha après com funciona. A quarts de nou arriben els pares de Marta amb el seu telescopi, curiosament el mateix model que ha portat Pau. Només hem pogut donar quatre instruccions per començar a treballar amb ell.

I ara l’alegria més gran d’aquest inici de curs. Ramon Tomàs, veí de l’institut, ha modificat uns llums de la seva empresa i ara … PODEM VEURE UNA MICA LA VIA LÀCTIA I HEM PUJAT UNA UNITAT LA MAGNITUT OBSERVABLE A ULL NU EN DIRECCIÓ OEST!!

GRÀCIES RAMON!

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Connexió de l’EETAC amb l’estació espacial ISS

Aquest curs participem en la selecció de centres de secundària que organitza l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels de la UPC, seleccionada per participar en un contacte en directe via ràdio amb l’Estació Espacial Internacional ISS.

A veure si tenim sort?

Les nostres preguntes són les següents:

  • How does your work affects your family relations?
  • Would you recommend your work to the students?
  • How long is the training to carry out a mission in the ISS? What’s the hardest part of the training before going to space?
  • How is the day-to-day: hygiene, diet, entertainment, rest, etc?
  • After your space experience, do you see life from a different point of view?
  • How do you feel when you come back from space?
  • Since you are constantly orbiting the Earth, in which time zone do you work?
  • What’s your work in the ISS?
  • Do you have an emergency plan in case of any technical or external problems?
  • How do the space conditions affect you psychologically and physically? Have you noticed any changes in your health? Have you lost or gain weight?
Publicat dins de General | Deixa un comentari

Així ens veuen a quarts de nou.

IMG_20171030_100734_473

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Observació 25 d’octubre de 2017.

Tenim l’observatori en fase de manteniment. Així que no podem treballar amb el LX200.

Però la nit ha estat molt enriquidora.

Larisa i Ariadna estan molt animades amb el telescopi “Alumnes” i tatxen objectes del catàleg Messier, un darrara l’altre. Aquesta nit han caigut: M13, M92, M45, M31, M57. No hem pogut observar M33, però ha estat per la baixa qualitat del cel.

Sergi, Èric i Alisa han repassat constel·lacions.

Xavier, Irene i Àngel han treballat amb el telescopi macksutov de 110 mm a f13. La lluna es veu genial, sobretot pel fet de poder diafragmar quan entra massa llum. Han estat estona observant i identificant els cràters Theophillus, Cyrillus i Catharina, propers al mar del Nèctar.

Imatge de Xavier Vilà. Telèfon mòbil sobre ocular. 50 augments. Es poden observar els cràters comentats al centre, prop del terminador.

Imatge de Xavier Vilà. Telèfon mòbil sobre ocular. 50 augments. Es poden observar els cràters comentats al centre, prop del terminador.

Publicat dins de Lluna, Quadern d'observacions | Deixa un comentari

Activitat Solar

Per ara no podem fer un seguiment de l’activitat solar des d’Alcarràs, amb massa dies de boira, núvols, vacances, cap de setmana, etc, però poc a poc ens anem animant.

Hem comparat les poques dades que tenim fins ara amb les publicades a la web “Parhelio” i els resultats són molt bons. En aquests moments les dades obtingudes a l’observatori tenen la mateixa fiabilitat que les publicades per astrònoms amateurs.

El dia 21 de setembre vam observar durant 30 minuts, temps que dedicarem com a mínim per comptar les taques solars i observar la morforlogia. Vam observar les taques 2680 i 2681, amb un valor de Wolf R=22. Les dues taques es corresponen amb “porus A” segons la classificació de Zurich.

El dia 5 d’octubre vam observar dos grups de taques. El grup 2682 està format per una taca amb morfologia de porus tipus A. El grup 2683, que nosaltres hem donat format per dos taques, es correspon amb el tipus D, consistent en un grup bipolar amb penumbra a les dues taques. Alguns dels nois i noies del grup pensen que podria tractar-se d’una taca del tipus C, doncs la penombra de la taca petita no la veuen molt definida.

El nombre de Wolf és R= 23.

Publicat dins de Quadern d'observacions | Deixa un comentari

Comencem el nou curs.

I com no podia ser d’una altra forma el comencem assistint a una xerrada-col·loqui de Kike Herrero sobre “L’Univers Observable”. L’activitat va tenir lloc al Cafè del Teatre de Lleida, dins el programa “Pessics de Cència”, organitzada per la revista PLEC-Lleida.

Evolució estelar, estructura de l’Univers, mides i distàncies, origen i futur de l’Univers, …, tot en una mica més d’una hora.

Ha estat una bona experiència: ciència i lleure tot junt.

IMG-20170914-WA0001

Larisa, Alisa i Ariadna prenent un beure mentres esperen l’inici de la xerrada de Kike (disculpeu la qualitat de la imatge).

Publicat dins de Formació | Deixa un comentari

Darreres observacions solars.

Doncs encara que el curs va acabar el dia 22 de juny, nosaltres hem continuat treballant fins a finals de juny. Ens agradaria treballar una mica més, però el profe està de “gira” per Màlaga i València explicant que fem.

El dia 21 de juny José Manuel va observar amb un grup d’alumnes que no van poder anar a les diferents sortides. Van aparèixer les taques 2662 i 2664, amb un número de Wolf R=34.

El dia 28 Larisa i Ariadna van observar el grup 2664, amb un valor de Wolf R=25.

I finalment, el dia 30 Pau va ensenyar a la seva mare i al seu germà com treballa, obtenint un valor de Wolf R=11.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Observació amb el grup de tasques de 1r d’ESO (14 de juny de 2017)

Avui hem rebut al darrer grup que vista l’observatori.

Els nois i noies de primer d’eso acaben la tasca que han realitzat sobre l’Univers. En total han dedicat més de 60 hores a estudiar l’univers o aspectes de totes les àrees de coneixement relacionades amb l’univers.

Júpiter i Saturn han estat les estrelles, així com els telescopis Meade i Alumnes.

Clicant a la imatge podeu visualitzar algunes imatges de la jornada:

P1150331

Publicat dins de Divulgació | Deixa un comentari

Visita de l’escola Comtes de Torregrossa (8 de juny de 2017)

Doncs aquesta setmana ens han visitat els nois i noies de sisè de l’escola Comtes de Torregrossa d’Alcarràs acompanyats dels i les mestres.

Ha estat una jornada amb força núvols, però que no ens han impedit de poder observar alguna constel·lació (lleó, verge, osses, …) i sobretot Júpiter. Com als altres tallers també hem treballat la planificació de la jornada amb Stellarium.

Si voleu veure més imatges cliqueu sobre aquesta:

WhatsApp Image 2017-06-09 at 00.27.56

Publicat dins de Divulgació | Deixa un comentari

Dijous 1 de juny de 2017, visita de l’escola Carrassumada (Torres de Segre).

Dijous van venir 14 nois i noies del CEIP Carrassumada de Torres de Segre acompanyats d’Alícia i Tània. Vam gaudir amb ells d’una bona nit. Primer de tot vam estudiar el cel de la nit amb el programa Stellarium. Després vam poder observar amb el telescopi “Alumnes” i el Meade LX200: Júpiter, els seus satèl·lits, la Lluna, M13, Mizar i Àlcor. I a ull nu, com no, constel·lacions i les seves estrelles: osses, cotxer, lleó, bessons, corb, verge, …

Si voleu mirar alguna imatge cliqueu a la lluna:

20170406_202553

Publicat dins de Divulgació | Deixa un comentari