Observació amb el grup de tasques de 1r d’ESO (14 de juny de 2017)

Avui hem rebut al darrer grup que vista l’observatori.

Els nois i noies de primer d’eso acaben la tasca que han realitzat sobre l’Univers. En total han dedicat més de 60 hores a estudiar l’univers o aspectes de totes les àrees de coneixement relacionades amb l’univers.

Júpiter i Saturn han estat les estrelles, així com els telescopis Meade i Alumnes.

Clicant a la imatge podeu visualitzar algunes imatges de la jornada:

P1150331

Publicat dins de Divulgació | Deixa un comentari

Visita de l’escola Comtes de Carrassumada (8 de juny de 2017)

Doncs aquesta setmana ens han visitat els nois i noies de sisè de l’escola Comtes de Carrassumada d’Alcarràs acompanyats dels i les mestres.

Ha estat una jornada amb força núvols, però que no ens han impedit de poder observar alguna constel·lació (lleó, verge, osses, …) i sobretot Júpiter. Com als altres tallers també hem treballat la planificació de la jornada amb Stellarium.

Si voleu veure més imatges cliqueu sobre aquesta:

WhatsApp Image 2017-06-09 at 00.27.56

Publicat dins de Divulgació | Deixa un comentari

Dijous 1 de juny de 2017, visita de l’escola Carrassumada (Torres de Segre).

Dijous van venir 14 nois i noies del CEIP Carrassumada de Torres de Segre acompanyats d’Alícia i Tània. Vam gaudir amb ells d’una bona nit. Primer de tot vam estudiar el cel de la nit amb el programa Stellarium. Després vam poder observar amb el telescopi “Alumnes” i el Meade LX200: Júpiter, els seus satèl·lits, la Lluna, M13, Mizar i Àlcor. I a ull nu, com no, constel·lacions i les seves estrelles: osses, cotxer, lleó, bessons, corb, verge, …

Si voleu mirar alguna imatge cliqueu a la lluna:

20170406_202553

Publicat dins de Divulgació | Deixa un comentari

Observació al Palau del Rei (Ciència al Carrer).

El divendres 26 de maig un grup de nois i noies de 3r d’ESO (i pertanyents al grup d’astronomia) van realitzar una observació astronòmica des de la terrassa del Palau del Rei, tancant una altra col·laboració amb “Ciència al carrer” (Lleida).

Per aquest motiu hem estat dues setmanes preparant l’activitat, estudiant el cel, repassant els telescopis, …

El dijous 25 vam observar un parell d’hores: Júpiter, Mizar i Àlcor, M13, M104, constel·lacions (com a novetat hem estudiat el Corb), estrelles, la ISS, … Quina nit!

El divendres van ser unes 70 o 80 persones. Molts núvols, però ens van permetre observar Júpiter, els satèl·lits galileans i les seves bandes nuvoses, Mizar i Àlcor, saltar entre constel·lacions dins un cel incomplert, …

Si voleu mirar algunes de les imatges cliqueu sobre aquesta:

WhatsApp Image 2017-05-26 at 21.14.11

Felicitats Alisa, Ricard, Èric, Larisa, Xavier, Ariadna i Irene!

Publicat dins de Divulgació, Quadern d'observacions | Deixa un comentari

Nou enfocador pel telescopi Cortés.

Doncs si, aquesta setmana Ariadna, Larisa, Pau, Àngel, Judith, Anna M., Anna T., amb l’ajuda de Juli Vallory (astrònom amateur de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell i la Societat Astronòmica de Lleida), han canviat l’enfocador que el senyor Cortés havia fet per un enfocador tipus Crayford de doble velocitat.

Han estat vuit hores de feina! El primer dia, dimarts, una mica tristos per no haver arribat a l’enfoc perfecte. Però els càlculs deriven d’una teoria òptica d’un nivell superior als primers cursos de l’ESO i ens costa una mica entendre com funciona la reflexió dins el tub.

Però dijous l’alegria va ser total! Llàstima dels núvols.

IMG-20170504-WA0005

Enfocador nou del telescopi Cortés.

El mateix dijous Marcelo va disfrutar de la sessió a l’observatori.

IMG-20170504-WA0003

Marcelo observant la lluna amb el telescopi Meade.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Arribem a les 1.000 visites!

Dilluns 24 d’abril l’observatori astronòmic de l’institut va rebre el visitant número 1.000:

Marcelo Alcazaba, alumne de 1r C.

Per aquest motiu convidem a Marcelo a assistir a una observació amb el grup d’astronomia.
Felicitats Marcelo!
GAIA
http://blocs.xtec.cat/oaia
instagram: alcarras.oaia
Publicat dins de Divulgació | Deixa un comentari

Processat d’imatges lunars amb Registax.

Els núvols no ens permeten observar aquesta tarda-nit.

Eric M. i Andrea (1r ESO) comencen a preparar-se les observacions de les tasques de primer d’ESO. Mentres, Irene, Ariadna (les dues de 3r) i Àngel (2n ESO) ens ensenyen què han après a fer amb Registax:

0004 17-04-06 21-31-09 wavelet2

Vídeo capturat per Larisa Olaru (3r ESO) i Èric Martos (1r ESO). Imatge processada per Ariadna Larroca, Irene Casadellà (3r ESO) i Àngel Paniagua (2n ESO). Es poden observar els cràters: Hèrcules, Endimion, Strabo, Demòcrit, Atlas, Keldysh i Grove.

 

Publicat dins de Astrofotografia | Deixa un comentari

Observació solar del 24 d’abril de 2017

Aquest dilluns vam aprofitar la celebració del Dia de la Ciència al nostre centre per obrir l’observatori i ensenyar als companys i companyes què fem quan observem el Sol.

A més del telescopi de l’observatori vam comptar amb l’ajuda del Coronado del Centre de Recursos Pedagògics del Segrià, telescopi que treballa en hidrogen alfa (656,281 nm). Un espectrògraf ens va ajudar a entendre millor algunes característiques de la llum, sobretot la longitud d’ona i la freqüència.

El sol està bonic aquests dies, amb tres grups de taques (2651, 2652 i 2653) amb un total de 9 taques. El nombre de Wolf resultant és de 39.

WhatsApp Image 2017-04-24 at 22.44.28

Imatge obtinguda per Diana Pla amb el seu mòbil, on es poden observar els grups 2651 i 2653. Encara que costa una mica, també s’observa el grup 2652.

Publicat dins de General, Sistema Solar, Sol | Deixa un comentari

Observació 6 d’abril de 2017 (treball del 20 d’abril)

Avui hem aprofitat que hi ha lluna per aprendre a obtenir vídeos amb la càmera DMK21.

Les noves incorporacions han fet el seu primer mapa de la lluna, doncs està molt gran i es poden observar un gran nombre de formacions, com són els mars i els cràters.

Després de l’aturada de vacances vindrà la setmana cultural, que comporta molta feina. Així que ens quedem el dia 20 per la tarda per fer una introducció a Registax.

Els resultats els podem veure a Instagram: alcarras.oaia

0010 17-04-06 21-18-48

Arquímedes. Captura del vídeo per Larisa Holaru i Eric Martos. Tractament del vídeo per Ariadna Larroca i Pau Mas.

20170406_202553

Lluna de 9 dies. Imatge de Maria Martínez i Vanesa Ghicajanu (1r ESO)

 

 

Publicat dins de Astrofotografia, General, Lluna, Quadern d'observacions | Deixa un comentari

Observació 28 de març de 2017

Avui no és dijous, però hem aprofitat la jornada de portes obertes per a nois, noies, pares i mares de 6è de les escoles Carrassuma, Comtes de Torregrossa i Parc del Saladar, per reunir-nos i avançar l’aprenentatge del funcionament de les ccd.

Tenir dos telescopis funcionant (el tercer el tenim al taller) ens permet fer observació visual i astrofotografia amb ccd, en concret avui hem utilitzat la càmera QHY8-color.

Durant l’observació hem atès les qüestions que ens feien els nostres veïns, però sense deixar de fer la nostra tasca. Així ens podem comptar un parell d’horetes més.

Tot ha començat a les 6:30, quan José Manuel ha connectat un munt de cables, que algun dia estaran ordenats. A les 7:30 hem arribat Xavier, Ariadna, Irene, …, però, … fa sol!!!!! No hem pensat que diumenge van canviar l’hora. Potser anem al revés de la resta del país, però aquest canvi ens perjudica molt, doncs es fa de nit més tard i tenim menys temps per treballar. 🙁

Aprofitem per observar el Sol. Té taques! Concretament observem els grus 2644 (amb 4 taques) i 2645 (amb 3 taques). El grup 2644 té dos taques expectaculars!. Aquí tenim la imatge de SOHO.

El número de Wolf és de 27.

Sopem.

Quan es fa fosc tornem a la feina, entre les 9 i les 11. Observem M42. Les noves incorporacions tenen moltes ganes i volen aprendre a trobar els objectes. Com és constant pujar i baixar persones no podem dedicar més temps a la cerca d’altres objectes. M36 es resisteix!

Durant el matí Isaac ens ha ajudat a connectar l’observatori amb el laboratori de física. Així podrem treballar des de dins l’aula mitjançant l’escriptori remot. I ha funcionat! Aquí us deixem la primera prova de la qhy8 amb control remot. Està moguda, amb soroll, sense aplicar flats, però és la primera prova sèria que hem fet.

IMG-20170329-WA0000

Retall de M42 i M43, les nebuloses d’Orió. A M43 es pot apreciar el cúmul obert del Trapeci. Les dades de la imatge original a astrometry són: Center (RA, Dec): (83.952, -5.345) Center (RA, hms): 05h 35m 48.467s Center (Dec, dms): -05° 20′ 42.509″ Size: 46.1 x 28.1 arcmin Pixel scale: 0.831 arcsec/pixel Orientation: Up is -7.4 degrees E of N.

Cliqueu aquí per veure la imatge d’astrometry.

Publicat dins de Astrofotografia, General, Quadern d'observacions | Deixa un comentari