FQ-T6

Els àcids i les bases acostumen a ser molt tòxics

Tema 6: La taula periòdica.

En aquest tema hem après a formular uns compostos químics anomenats hidròxids.

Els hidròxids formen part d’un conjunt de compostos amb propietats semblants que reben el nom de bases.

Una base és un compost que acostuma a ser soluble en aigua, que té un gust amargant i que absorbeix ions hidrogen H+ del medi. Exemples de bases serien la sosa càustica (o hidròxid de sodi, NaOH, l’amoníac o NH3…).

 

Com a compostos químics amb propietats completament oposades a les de les bases existeixen els àcids. Són solubles en aigua i tenen gust àcid (d’aquí el seu nom). Químicament es defineixen perquè cedeixen ions hidrogen H+ al medi. Exemples d’àcids serien el vinagre (també anomenat àcid acètic, CH3-COOH), l’àcid sulfúric (H2SO4), àcid nítric (HNO3)…

 

Amb aquesta informació i a partir de la que pugueu buscar en llibres de química, a l’enciclopèdia o a Internet, intenteu contestar les següents preguntes:

 

a) Si jo barrejo un àcid i una base, què succeeix? Quin compost químic (molt abundant) es forma quan barrejo àcid i base?

 

b) Segur que heu sentit a parlar del pH de la piscina, o heu vist anunciar xampús que diuen que tenen “pH neutre per a la pell”. La pregunta és: què és el pH? De quin nombre a quin nombre pot anar? Si una substància és àcida, en quins valors de pH es mourà? I si és una base?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *