UD7: Les espècies, el seu origen i classificació

 

A vegades, les espècies biològiques recullen en el seu nom científic tocs d’humor, mofa i fins i tot publicitat.

El mateix Linné, creador d’aquesta nomenclatura, es va burlar del comte de Buffon, un dels seus detractors, batejant al gripau comú amb el nom de Bufo bufo.

Roberthoffstetteria nationalgeographica, Proceratium google o Hylaeus tetris, són alguns exemples de noms d’espècies amb finalitats publicitàries.

De manera semblant, nombrosos personatges públics han vist immortalitzats els seus noms en alguna espècie: el petit insecte Leonardo davincii, la vespa Mozartella beethoveni, la formiga Pheidole harrisonfordi, la planta Napoleonaea imperialis, el desgraciat escarabat cavernícola Anophthalmus hitleri .

Bandes desaparegudes com els Beatles, els Sex Pistols i els Ramones han donat nom a espècies també desaparegudes de trilobits, com Avalanchurus lennoni, Arcticalymene viciousi o Mackenziurus joeyi.

La devoció ha anat fins i tot més enllà, fins al punt que hi ha gèneres que reben el nom de personatges ficticis, el del crustaci Godzillius, el del peix Satan, o el d’espècies com la de l’aranya Draculoides bramstokeri, el petit corc Phrydiuchus quixot o la vespa geperuda Stylaclista quasimodo.

L’any passat, un equip espanyol va trobar una nova espècie d’invertebrat en coves de Castelló i Tarragona: el Gollumjapyx smeagol. Així mateix, Nazgulia, Legolasia, Gimlia o Entia corresponen a gèneres de vespa inspirats en El Senyor dels Anells.

 

Malgrat els rars exemples, la veritat és que la nomenclatura ha estat, de sempre, una font de creativitat. Tot nom científic conta una història, si no desgavellada, almenys curiosa.

Mira’t aquest video que et pot ajudar amb la pregunta final…..

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/mediambient/901663.rm" width="352" height="288"/]


 

 

 Observa atentament aquest insecte, el seu nom científic és Mantis religiosa, sabries dir perquè li van posar aquest nom?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *