Física i química UD 1: Mesurar per investigar

Hola nois i noies. En aquesta unitat didàctica aprendrem què és la matèria i com la podem mesurar.

Us plantejo el primer exercici per guanyar un positiu:

Tots coneixem materials com la fusta, el plàstic o l’alumini, però de ben segur que n’hi ha molts que ens són desconeguts. M’agradaria que busquèssiu informació sobre nous materials o bé sobre amb quins materials es fabriquen coses com els satèl·lits que estan a l’espai o els vestits dels astronautes i fèssiu un petit comentari al bloc.

Espero les vostres respostes!

Goretti

9 thoughts on “Física i química UD 1: Mesurar per investigar

 1. Laura Peral Cusidó

  Esta molt bé que tingeu aquesta pàgina per que aixi podem mirar i als examens estudiar millor.

 2. mguzman6 Post author

  Hola!!
  Veig que ja us comenceu a animar a entrar al bloc i això està molt bé.
  Recordeu que el dia de l’examen heu de portar la fitxa dels factors de conversió!!!

 3. Laura Peral Cusidó

  Es fan servir materials lleugers com el grafit, el kevlar, panells d’alumini i el titani. Aquests materials permeten una estructura lleugera i molt resistent, el que redueix el seu pes total i facilita el seu llançament a l’espai.

  Espero que feu mes preguntes com aquestes.

 4. Iris Blay Puntas

  Els vestits dels astronautes s’elaboren amb teles i fibres com la Mayle, creades a partir d’un material aïllant i flexible fet d’una combinació de metalls i ceràmica.

  Jo crec que està molt bé això del bloc perquè així podem guanyar-nos positius i penso que és una bona idea també perquè podem aprendre coses d’una manera diferent és a dir per internet.

 5. david ramon rubinat

  Els vestits de astronauta s’elaboren amb diferents capes de teixits,com fibres de mayle i diferents tipus de materias flexibles per a facilitar la movilitat en el espai.

  Està molt bé tindre una pagina web on si respons unes preguntes pots guanyar positius.

 6. Iris Blay Puntas

  Materials:

  Una gradeta és una eina que forma part del material de laboratori i és utilitzada per a sostenir i emmagatzemar gran quantitat de tubs d’assaig

  Una propipeta és un instrument de laboratori que s’utilitza juntament amb la pipeta per transvasar líquids d’un recipient a un altre evitant succionar amb la boca líquids verinosos, corrosius o que emetin vapors.

  Un tub de microcentrífuga és un petit contenidor cilíndric de plàstic, amb un fons cònic i típicament una tapa unida al cos del tub per evitar el seu despreniment. Són emprats profusament en biologia molecular i bioquímica no només per la centrifugació, sinó que, donat el seu baix cost, es fan servir sovint com a simples vials contenidors de substàncies químiques.

  L’extractor Soxhlet o simplement Soxhlet .És un tipus de material de vidre utilitzat per a l’extracció de compostos, generalment de naturalesa lipídica, continguts en un sòlid, a través d’un solvent afin.

  El pH-metre és un sensor utilitzat en el mètode electroquímic per mesurar el pH d’una dissolució.

  L’alambí es l’aparell utilitzat per destil·lació de líquids mitjançant un procés d’evaporació per escalfament i posterior condensació per refredament.

  Un comptagotes o goter és un tub buit acabat en la seva part inferior en forma cònica i tancat per la part superior per una barbeta o didal de goma.
  S’utilitza per transvasar petites quantitats de líquid abocant-lo gota a gota.
  En els laboratoris en què s’utilitzen productes químics són molt utilitzats per afegir reactius, líquids indicadors o petites quantitats de producte.

  L’aparell de Kipp, també anomenat generador de Kipp, és un instrument usat per a la preparació de petits volums de gasos.
  Els seus usos més comuns són la preparació d’àcid sulfhídric mitjançant la reacció d’àcid sulfúric amb sulfur ferrós, preparació de diòxid de carboni mitjançant la reacció d’àcid clorhídric amb carbonat de calci, i d’hidrogen mitjançant la reacció d’àcid clorhídric amb un metall apropiat.

 7. Núria Lao Palma

  Els vestits dels astronautes s’elaboren amb teles i fibres com la Mayle, creades a partir d’un material aïllant i flexible fet d’una combinació de metalls i ceràmica. El vestit espacial és la peça bàsica per a realitzar qualsevol activitat extravehicular i una mesura de seguretat per a la reentrada; doncs protegeix als éssers humans de la calor, el fred, la radiació i la nul·la pressió atmosférica de l’espai.El vestit espacial ho componen diverses peces que s’ajusten unes a altres i algunes són intercambiables amb altres vestits:

  Perneras: el vestit es compon d’uns pantalons i un anell ventral ajustable en altura i amplària per a ser usat per distintes persones.
  Tronc: a l’anell ventral s’acobla una camisa amb anells en les nines i el coll.
  Guants: són una part especialment cuidada perquè ha de permetre certa sensibilitat per a manejar eines i al mateix temps protegir-li de l’espai exterior. Solen ser fets a mesura.
  Casc: és una altra peça d’especial delicadesa doncs ha de permetre una àmplia visibilitat, ser robusto, tenir diverses pantalles per a protegir els ulls de la radiació sense impedir veure, oferir un o dos micròfons per a la ràdio, auriculars i una pantalla on apareguin missatges escrits.
  Motxilla: en ella van les ampolles d’aire per a poder respirar, el regulador per a compensar la diferència de pressió, les bateries i la ràdio.
  Tubs d’evacuació una sèrie de conductes per a permetre a l’astronauta orinar i defecar si fos necessari sense que suposi un perill ni una molèstia. Cal tenir en compte que alguns passejos espacials poden perllongar-se durant hores (per a la reparació del Telescopi espacial Hubble va ser necessari una EVA de 26 hores).

  TEIXITS DEL VESTIT:
  Tot vaig portar espacial estan confeccionat amb diversos teixits, especialment si la peça està prevista per a sortir a l’espai.

  Capa exterior: és blanca o de material reflectante per a dissipar la major quantitat de llum i calor possible.
  Capa de kevlar: sol estar col·locat en l’interior i la seva missió és protegir els teixits interiors de desgarros i de petites escombraries espacials que pogués produir corts o perforacions amb la consegüent pèrdua de pressió.
  Cotó: és la part interior per a proporcionar un tacte agradable, evitar pèrdues de calor i absorbir possibles sudoracions del propietari.

  LA MEVA OPINIÓ ES QUE A MI EM SEMBLA MARAVELLÓS QUE ENS DONGUIN UNA OPORTUNITAT, PER A PODER TINDRE UN POSITIU!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *