Contra la quimiofòbia

 Sense saber-ho, tots fem de “químics” cada dia: coem els aliments, rentem el cos o la roba amb sabó o detergent, fem servir el cotxe i fem fotografies. En aquests casos  – i en molts d’altres – utilitzem productes químics i desencadenem reaccions químiques. Per això, una mica de cultura química no fa nosa. D’una banda, per a qui tingui curiositat de saber per què la vora de l’ou ferrat és rígida, per què el te verd sembla beneficiós per a la salut o de què està feta una armilla antibales. I d’altra, perquè conèixer millor alguns productes i processos pot servir per a utilitzar-los millor

 

AQUEST OU NO ES MENJA

En aquesta experiència anem a estudiar una reació química que es produeix entre la càscara de l’ou  (carbonat càlcic) i el vinagre ( àcid acètic).

Per a fer-ho, ficarem un ou a dintre d’un recipient amb vinagre i el deixarem a dins del recipient durant dos dies. Després d’aquest temps, veurem que la closca de l’ou ha desaparegut i que la membrana que hi ha per sota de la closca s’ha transformat com a “goma”. A més a més, la grandària de l’ou serà més gran ja que haurà passat aigua dins l’ou a través d’aquesta membrana que és impermeable.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/JKuGv_5e510" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

REACCIONS AMB DESPRENDIMENT DE GASOS

En aquesta experiència anem a estudiar, utilitzant substàncies que pot robar fàcilment a casa, una reacció química en la que es desprenen gasos.

Què anem a fer?

En l’experiència anem a veure com reacciona el bicarbonat sòdic (NaHCO3) amb substàncies que tenen caràcter àcid. Podràs veure com es desfà el bicarbonat i es desprèn un gas, el diòxid de carboni (CO2).  Això té lloc perquè el vinagre és una substància que té àcid acètic dissolt.

Els productes que s’obntenen són: una sal (CH3COONa) que es dissolt en l’aigua i diòxid de carboni ( CO2) que al ser un gas forma bombolles a través del líquid.  

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/YSOAOE6NieY" width="425" height="350" wmode="transparent" /]