J.S. Bach

Johann Sebastian Bach 

Johann Sebastian Bach (Eisenach, Turíngia (Alemanya),

 

21 de març de 1685Leipzig, 28 de juliol de 1750) fou un organista i compositor alemany de música barroca, membre de la família de músics més extraordinària de la història amb uns 120 músics.

Bach és la font d’inspiració per als posteriors compositors, des de Mozart i Beethoven, passant per Brahms i Schönberg fins els nostres temps.

Johann Sebastian Bach era el vuitè fill de Johann Ambrosius Bach, músic municipal, i Maria Elisabeth Lämmerhirt, família que comptava amb més de dos-cents anys de tradició musical. Als deu anys va quedar orfe i el seu germà Johann Christoph, organista a la propera ciutat d’Ohrdruf, inicia la seva educació, tan acadèmica com musical.

El 1700, amb quinze anys es traslladà a l’Escola de Sant Miquel de Lüneburg (Baixa Saxònia), a 340 km de distància i que Bach haurà de fer a peu, on és acceptat i canta al cor i a la vegada completa els seus estudis. Allà Bach estudià a fons les obres dels grans mestres alemanys, entre d’altres Schultz, Pachelbel, Froberger i Buxtehude. També hi va conèixer personalment l’organista Georg Böhm. En aquells anys, Bach viatja a Hamburg per a sentir al gran organista Reincken i escriu les seves primeres obres per a orgue.

                 si vols saber més

Després d’intentar sense èxit esdevenir organista a Sangerhausen (Saxònia-Anhalt), Bach entra com a violinista a l’orquestra de la cort ducal de Weimar (Turíngia). Hi romandrà només uns mesos, car el 14 d’agost de 1703 és nomenat organista de l’Església Nova d’Arnstadt, on hi escriu les seves primeres obres de consideració.

El 17 d’octubre de 1708, Bach es casa amb Maria Bàrbara i aquest mateix any neix la seva prmera filla.

Al 1724 neix Carl Philliph Emmanuel, futur compositor. Segurament el millor i més famós dels fills de Bach.

El 2 de Març, Bach és ascendit al càrrec de Konzertmeister (només per sota del Kapellmeister). Començarà a escriure el seu primer cicle de cantates, una cada mes.

Tornant d’una estada a Karlsbaad,a l’any 1720, Bach troba la seva esposa Maria Bàrbara morta i enterrada, fulminada per una ràpida malaltia. Dels 7 fills que engendrà, en sobreviuen 4.

A partir d’aquest moment Bach comença a crear frenèticament cantatas, oratoris, i moltes obres més per encàrreg i es torna a casar, fins al 1750 quan els seus problemes de visió s’agrugen i coincideix amb la seva mort.

 

Aquest article ha estat publicat en audicions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.