El racó dels docents

En aquest espai els docents trobareu informació de la mediateca adreçada a vosaltres, com ara novetats editorials, activitats, enllaços d’interès etc…

Ens tornem a trobar a les acaballes del curs, amb molta informació.

Han arribat puntualment els cuadernos de pedagogía. El mes passat amb un especial sobre logopèdia i aquest mes ens parla de l’informe PISA, del treball per projectes i amb un article molt interessant sobre la importancia de la llengua i la comprensió lectora per poder entendre bé les matemàtiques.

cuad1Aquest mes encara ens ha arribat la revista Aula de la que guardem els exemplars dels darres 5 anys. A partir del proper curs ja no la tindrem.

La darrera que ens ha arribat és la del mes de maig en la que ens parlen de les competències bàsiques en Educació visula i plàstica o que és necessari potenciar l’escolta dels nens i nenes.aula

Quan a escola catalana ens ha arribat un monogràfic sobre la competitivitat i la seva evolució i cap a on hauríem d’encaminar-nos.

escola-catalana

Està per arribar la revista GUIx elements d’acció educativa.

guix

La revista Educar (nos) Està dedicada tota ella a Animar a llegir i hi ha unes reflexions interessants d’un mestre italià que se sorpren:

Text extret de la revista Educar(nos). Conferència del 2008 de Francesco Tonucci.

Propuse a los niños del Consejo de Roma, cuando escribían una petición a los maestros para no hacer tantas tareas los fines de semana ni las vacaciones, que añadieran propuestas de otras actividades sin vínculo ni obligación. Me sorprendió que – entre visitas a museos y parques, hacer un diaria, etc.- uno dijo “leer libros” y, otro, con cara de pícaro añadió: “¡pero sólo leerlos!”. Su cara decía: esta barbaridad no la va a aceptar la escuela. Que los niños lean libros ¡y ya! Sólo por el placer de leerlos.


Ha arribat la primavera i amb ella totes les novetats més importants, doneu-hi un cop d’ull i si necessiteu més informació la trobareu a la mediateca.

Si feu doble clic a les imatges ho podreu veure gran i visualitzareu les llegendes de cada una.

Un mes més ens tornem a trobar en aquest petit espai del bloc.

Aquest mes destaquem:

National Geographic: Salvar el Mediterráneo i  la era del hombre

Cuadernos de pedagogía:En els dos darrers exemplars trobem temes centrals molt interessants com ara La nova formació professional o l’alumnat amb alt rendiment, A més trobem un article sobre com aprendre amb les TIC, com fer el pas de l’escola a l’institut o el debat etern entre  públic o privat. A més trobareu les seccions habituals on hi ha experiències de cada etapa educativa.

SÀPIENS: El tema central del qual és la guerra civil vista pels Nazis, la massacre dels jocs olímpics de Munich o un reportatge sobre SETHI, el gran arquitecte de l’Egipte faraònic

Pels mestres de ciències, ens han fet arribar un exemplar de la revista ALAMBIQUE didáctica de las Ciencias experimentales publicada per Graó

Han arribat les revistes habituals:

Cuadernos de pedagogía, amb un monogràfic sobre cultures i identitats juvenils.
Té un article molt interessant sobre com explicar la ciència amb experiències de la vida cotidiana a la ESO i una entrevista a Manu Chao.

Protagonistas ja ! La revista que ens parla de la infància i l’adolescècia de la que vull destacar un article sobre LES CLAUS PER EVITAR EL FRACÀS ESCOLAR on fa un breu repàs sobre els diferents trastorns d’aprenentage que ens trobem a les aules.

educar(nos) , On en tota la revisrta fa una reflexió sobre l’educació als centres penitenciaris.

Sapiens amb un especial del 23F

National Geographic amb un reportatge sobre les coves més grans del món.

i la revista estrella d’aquest mes és : GUIX, elements d’acció educativa.

A la revista d’aquest mes trobareu un monogràfic sobre “ensenyar a escriure a primària “ on hi ha articles adreçats a cada etapa de l’educació primària.

Hi trobem una entrevista amb un gran psiquiatra que afirma que “Un docent afecta emocionalment l’infant”

Ens parla de webquests, com cuidar la veu i del PEC de Barcelona.

Com veieu aquest mes tracta una mica de tot el que esteu treballant a l’escola.  Recordeu que la podeu agafar en préstec

En Rafel ens ha actualitzat el sarró, quan vingueu a fer fotocòpies els trobareu a sobre del prestatge. N’hi ha molts que valen la pena i sempre els trobareu a la mediateca.

Recordeu que  de les temàtiques que aneu treballant al delicious també trobareu algunes webs que us poden fer servei (sobretot projectes o treballs monogràfics)

http://www.delicious.com/mediateca1

Fins aviat

“LES INVARIANTS PEDAGÒGIQUES I LA PEDAGOGIA FREINET CINQUANTA ANYS DESPRÉS”. Llibre molt interessant que fa un repàs de més de 20 invariants.És a dir supòsits i normes pedagògiques que encara ara són actuals tot i els canvis de lleis educatives.

Ha arribat també un llibre  dels “cuadernos de pedagogía” que es diu “COMPETENCIAS BÁSICAS” on fa un breu repàs de  cada competencia a treballar a les escoles i al final de cada una hi ha una extensa bibliografia sobre cada una.

Francesc Serés un escriptor afincat a la Garrotxa ha dedicat el seu darrer llibre que es diu “EL LLRG VIATGE D’A” ideal per ESO.

L’arxiu fotogràfic està en marxa, ja us vindré a buscar per què m’ajudeu a esbrinar algunes coses. Si vosaltres teniu fotos a casa o oblidades en un USB o en un CD, si us plau, feu-les arribar a la mediateca.

Abans de parlar de les novetats del mes volia parar un moment i fer una reflexió sobre un llibre que ens va arribar a la mediateca. El llibre es diu “Elogi de l’educació lenta” i les revistes guix i Aula del mes passat se’n fan ressó per la importància del seu contingut.

També la psicòlogade l’escola,  Isabel Bars, ens  en recomana la lectura i per això aquí us en faig un petit resum.

Joan  Domènech en el seu llibre planteja l’educació com a procés humanitzador que ajusta la velocitat al moment i a la persona. L’educació lenta no significa fer menys o fer-ho més a poc a poc, sinó adaptar el temps al ritme i aprenentatge de cadascú. L’autor proposa retornar el temps al professorat i a l’alumnat perquè se’n faci un ús plenament educatiu. I amb aquesta desacceleració, introduir canvis en la forma d’entendre la vida en societat i en família.

No cal dir que aquest llibre el tenim a la mediate


Sapigueu que han arribat puntualment les revistes mensuals, Aula, Cuadernos de pedagogía, SAPIENS, educat, Omnium…

Durant aquest darrer mes també han arribat forces llibres de lectura pels nostres alumnes i un aprell de llibres de manualitats qiue poden ser útils per fer plàstica a primària.

Recordeu que al costat de la màquina fotocopiadora teniu un prestatge amb els articles del sarró.


Portada Sàpiens 97
Aquest novembre: 115 dies a l’Ebre. Revivim la batalla més èpica de laguerra civil
Per què passa?
L’arrel del conflicte amb els talibans
Els ateneus
L’empenta cultural de la societat catalana
Edat mitjana
La recepta secreta dels monjos cervesers

Ha arribat el nou National Geographic amb  un reportatge sobre el vessament de petroli al golf de Mèxic i un altra sobre Pompeia i el seu estat actual, VENIU A FULLEJAR-HO!! Trobareu la revsita al prestatge 05 de les revistes.

Breu, R. (2010):“El documental como estrategia educativa. De Flaherty a Michael Moore, diez propuestas de actividades. Barcelona Graó. Biblioteca de Aula 272

Un llibre molt interessant per la justificació del documental com a eina educativa ara que les noves tecnologies estan tan de moda. Inclou deu propostes (documentals) amb  propostes per treballar-ne el contingut. Si en voleu  veure més detalls cliqueu a aquí

Revista SÀPIENS numero 96, aquest mes ens porta un dossier especial de 36 pàgines sobre la detenció de Lluís companys explicada per la seva dona.

Inclou també un DVD sobre Companys. Una pel·lícula que es diu: “COMPANYS, procés a Catalunya” Feta l’any 1979 amb una durada de 125 minuts.

Als que us agradi la revista Sàpiens si cliqueu aquí anireu a la seva pàgina  on trobareu més informacions.

Les revistes AULA i GUIX , amb els seus articles pedagògico-educatius es fan ressó les dues de l’educació lenta, un nou concepte a tenir present per mantenir un sistema educatiu saludable.

Recordeu que van arribant les revistes puntualment cada mes.

Aquest mes de setembre no hi ha revista “GUIX” i per contra ha arribat el llibre sobre els documentals a l’escola i la seva funció educativa.

Encara heu de  venir a revisar el material que hi ha a la mediateca a donar-me un cop de ma per espurgar, sinó correu el risc que desestimi materials que podrien ser  d’utilitat.

Mica en mica anem posant fil a l’agulla, agrairia que quan tingueu un moment  em feu arribar fotos a veure si posem en marxa l’arxiu fotogràfic.

Estan arribant catàlegs de colonies i sortides.

La Mila ens ha fet arribar una sèrie de llibres del cicle formatiu que també poden ser útils per treballar la orientació laboral a 4t d’ESO i  alguns aspectes de l’educació física.

Recordeu que encara falten projectes  d’infantil  per entregar!!!

BENTROBATS TOTS

AL NOU CURS

2010-2011

Ja tornem a ser a l’escola ! I estem tots ben enfeinats!

La Mila ens ha fet arribar una sèrie de llibres del cicle formatiu que també poden ser útils per treballar la orientació laboral a 4t d’ESO i  alguns aspectes de l’educació física.

Aquets dies han arribat les revistes de juliol i agost, guix, aula, sapiens, national geographic, escola catalana…..

Recordeu que encara falten projectes  d’infantil i primària per entregar!!!

Recordeu que a la mediateca trobareu:

Catàlegs d’activitats, sortides i colònies!

Bones revistes

Exposicions

Llibres infantils i juvenils

Llibres clàssics de la literatura catalana i castellana

Bon ambient per treballar i fer recerca…

En  definitiva, veniu a gaudir d’aquest espai i informeu-vos en aquest blog del que va arribant.

Exposició virtual interessant

Podeu fer un cop d’ull a aquest recull de fotografies , tracta sobre les marques que han deixat en els llibres els lectors que, durant segles, els han llegit: inscripcions, danys, fulls doblegats…


Estan arribant informacions sobre obres de teatre sortides educatives i tallers . Veniu a donar un cop d’ull que hi ha coses interessants. (El pack aula jove de tallers són subvencionats i només valen 20 euros)


(…)

Ja hem encetat la recta final i els nens costen de veure a la mediateca, és per això que us he dedicat tota la taula d’exposició a vosaltres amb totes les revistes educatives que han arribat aquests dies, Aula, GUix, Cuadernos de pedagogía (del març al juny), Protagonistes JA!, la revista educat de psicopedagogia, escola catalana…

Totes tenen coses que valen la pena , però per als que  som pares o hem de tractar amb ells la revista escola catalana va dedicada a l’escola i la família mab articles  que estan molt bé sobre ducació a casa i a l’escola i amb una entrevista a Carles Capdevila que no està gens malament.

Recordeu també que  hi ha molts llibres de coneixements obsolets i que estaria bé que vingueu els dels diferents departaments per veure si podem expurgar alguna cosa i deixar una mediateca amb els materials ideals perqupè puguin treballar els nostres alumnes de tots els nivells.

Recordeu que de tant en tant afegeixo material al delicious:

http://delicious.com/mediateca1

Aprofito aquest espai per recomanar-vos un blog molt especial. Es diu centpeus de Daniel Closa i Autet biòleg i investigador del CSIC .És sobre ciència, molt ben escrit molt entenedor i a vegades divertit. I pel que no ent engui prou ha escrit diversos llibres l’últim 100 mites sobre la ciència. Molt bo.

Novetats arribades del mes :(actualitzat a principis de maig)

REVISTES

Sàpiens

Cuadernos de pedagogía

National Geographic

Traç.Revista dels ensenyants de la Garrotxa

Protagonistes ja!(perspectiva de la infància i l’adolescència)

Educar (nos)

Espiadimonis-La revista de l’associació d’hàbitats-

Lleure.Revista de cases de colònies

Mai més! revista de l’amical Mathausen

i tot un seguit de revistes de diferents Escoles Pies i alguna escola d’Olot

LLIBRES:

Cultura de pau i educació per la ciutadania (Federació Catalana d’ONG per la Pau)estudi comparatiu dels continguts sobre pau de totes les assignatures de 3er d’ESO

Plans d’estudis curs 2010-2011 de la UAB, (pot ser útil per orientar als de 4rt d’ESO)

Vocabulari de pagès per Miquel Pont

Un any a pagès. La comarca d’Olot: una agricultura cerealista i de subsistència de Ramon Llongarriu

RECORDEU QUE JA TORNEU A TENIR A LA VOSTRA DISPOSICIÓ ELS RECURSOS MULTIMÈDIA (Cdroms, dvds, documentals, enciclopèdies temàtiques i interactives etc..) NOMÉS HEU DE CONSULTAR EL CATALEG QUE TROBAREU AL TAULELL DE LA MEDIATECA.

NOVETATS DEL MES (abril) (revistes, llibres, dvds, cds)

REVISTES:
AULA
GUIX
CUADERNOS DE PEDAGOGIA
ESCOLA CATALANA
PSICOPEDAGOGIA
SAPIENS
UB lA UNIVERSITAT
NATIONAL GEOGRAPHIC

LLIBRETS:
Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista editat per la Generalitat de Catalunya
Cultura de pau i educació per a la ciutadania. ÉS un estudi comparatiu de diferents llibres de text de 3er d’ESO a CAtalunya, editat per la federació catalana d’ONG Per la  pau.
Sida i comunitat escolar.Informació per a professionals de l’àmbit educatiu editat pel Departament de Salut
Recull d’indicadors per a l’elaboració de plans d’igualtat. Editat pel  Departament de treball de la Generalitat.

DVDS:
Solitud
L’or de Moscou (30 minuts)
La sardana i Sant Jordi
Enigma Cervantes
El caballero Don Quijote
Caçadors de paraules
Rajastan almacenando lluvia
Mar i cel
Una ma de contes del MNAC
Un minut al museu! de l’art antic fins a Miró
El parlament de Catalunya
El coronel Maci�
Jacint Verdaguer, un escriptor per un poble
Joan Miró, l’home que va capgirar la pintura
30 minuts (estoig amb 6 dvds de tres documentals cada un)

LIBRES:

Esports:

Tècnica de l’esquí Alpí a Metodologia de l’ensenyament i l’entrenament. FESNEU BCN 2009

Garrotxa:

Història de la Garrotxa. Abad, Joan Girona 2008

Entre volcans Parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa  desembre 2007 (FOTOS)

Educació:
El  sistema educativo Biblioteca básica para el profesorado Jimenez, Jesús Bcn Wolters Kluwer 2009

¿Y los ciruelos chinos? Retrospectiva ácrona de un profesor de matemáticas.Barreras Alconchel, Miguel  Graó setembre 2009

Elogi de l’educació lenta.Domenech Francesch,Joan Graó setembre 2009

El projecte educatiu de l’Escola Pia de Catalunya (1683-2003). Florensa i Parès, Joan BCN gener 2010

Cent anys al servei de l’educació 1909-2009. Escola Pia de CAldes Florensa i Parès, Joan

Llengua i literatura:

Diccionari de la literatura catalana. Broch i Huesa, ÀLex Enciclopèdia catalana desembre 2008

Corazón alado, antologia Hernandez ,Miguel  Vicens Vives 2010 (ideal per treballar a la classe)

El sí de las niñas. Fernández de Moratín, Leandro Bruño Madrid 2008 (adaptació i activitats per ESO)

Andanzas de maese Pérez el organista y otras leyendas. Díaz Valladares, Francisco (adaptat de Bécquer) Bruño 2009

Anglès:

Han arribat contes clàssics i altres històries de diferents nivells per primària, animeu-los a venir a mirar-los!!!!

CDS
Sent el cel. Recull de cançons vàries cantades pels alumnes, pares i personal de l’Escola Pia de Caldes.  Molt bonic d’escoltar amb cançons en català, castellà i anglès.