Terra baixa


Obrim un fòrum per compartir opinions sobre la lectura de Terra Baixa.

 • Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?
 • Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?
 • Per què creus que s’hi enamora finalment?
 • Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?

Escriviu els vostres comentaris abans del dia 7 de gener!

5 thoughts on “Terra baixa

 1. rsh1002

  PAULA ROIG BOIXEDA

  • Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?
  El Sebastià sent una forta passió envers la Marta i la creu seva, de la seva propietat i que pot fer amb ella el que vulgui. Segons el meu parer, per ell, la Marta no és res més que un caprici que ha esdevingut una obsessió. Considero que la seva relació està buida d’amor i la Marta només l’accepta perquè la seva autoestima és pèssima. Ella No es valora gens a causa que els seus orígens són incerts i devaluats, el que fa que no sàpiga ben bé qui és i que se senti desgraciada. A més a més el maltractament que pateix per part del Sebastià, tant físic com psicològic fa agreujar aquest menyspreu que sent envers ella mateixa i fa disminuir la seva voluntat. D’altre banda, el Sebastià es posiciona com a salvador de la Marta i constantment li recorda a ella que és seva, que no és ningú i que li deu tot a ell. Tot això crea sentiments totalment contradictoris en la Marta, que per una banda l’odia per el tracte i el menyspreu que mostra cap a ella, però d’altre banda el considera una bona persona perquè la va recollir al seu molí i d’alguna manera això fa que l’estimi.

 2. rsh1002

  PAULA ROIG BOIXEDA

  • Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?
  Al principi la Marta no coneix al Manelic, només sap que ve de la muntanya i el considera, doncs, un salvatge. A més a més, creu que el seu futur marit és conscient de tota la situació que envolta la Marta i el Sebastià, creu que ell accepta casar-se amb una dona que mante una relació paral•lela amb un amant i el considera despreciable. La Marta veu al Manelic com un còmplice del Sebastià i la seva trama per tal de no perdre el seu imperi pern una banda i a ella mateixa per l’altre i això fa encara que el vegi com a un ésser encara més miserable. Poc a poc va descobrint que la idea que tenia d’el Manelic estava molt equivocada. La primera nit de bodes ja descobreix que el Sebastià ha enganyat al Manelic i que aquest desconeix completament la relació que existeix entre ella i l’amo. Això farà que es compadeixi del pobre Manelic, que ha estat completament enganyat pel Sebastià i que l’odi que sent ella cap al Sebastià vagi en augment. Poc desprès, la Marta comença a sentir gelos per l’estreta relació que sembla existir entre la Nuri i el seu marit que afavoriran un apropament entre el matrimoni i una millora en la visió de la Marta cap al Manelic. El fet de casar-se amb el pastor i la seva bondat augmentaran l’autoestima de la jove i la seva voluntat, a mesura que l’odi cap a l’amo anirà augmentant. Poc a poc, la Marta anirà recuperant una llibertat que mai havia tingut i una voluntat i una seguretat que mai havia conegut. Aquesta millora personal l’atribueix, d’alguna manera, al Manelic, a qui poc a poc començarà a apreciar i estimar.

 3. rsh1002

  PAULA ROIG BOIXEDA

  Per què creus que s’hi enamora finalment?
  Crec que finalment s’enamora perquè el Manelic li ha demostrat un apreci que mai ningú havia tingut cap a ella. El seu marit l’ha valorat, l’ha deixat escollir i li ha demostrat que per ella mataria. Tot això farà que la Marta cregui més en ella i s’estimi més, es vegi més forta i pugui enfrontar-se al seu amo, però recolzada en el seu nou marit. D’altre banda, el fet de sentir que té alguna cosa seva, que te alguna cosa que li pertany també la fa sentir bé i la fa més forta. Malgrat això, crec que la Marta acabarà confonent l’amor amb la gratitud envers el seu marit. Crec que s’enamora de tot allò que ha conegut amb l’ajuda del Manelic i es recolza en ell per escapar del seu amo i fugir ben lluny.

 4. rsh1002

  PAULA ROIG BOIXEDA

  Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?
  La Terra baixa simbolitza l’home i la civilització juntament amb la corrupció i la maldat. És un símbol de tot allò dolent i menyspreable que s’oposa a la Terra Alta: les muntanyes, la puresa, la bondat, la llibertat, la veritat, tot allò incorruptible, salvatge i natural.
  En Manelic és un home pur, que prové de Terra Baixa i representa totes les característiques d’aquesta mentre que el Sebastià és un home corrupte i malvat, dominador i mentider: un home de Terra Alta. Aquests dos personatges participen en el triangle amorós de la historia, juntament amb la Marta que pertany a un lloc encara més fosc que Terra Baixa, vora la mar. L’amor del Sebastià és més propi de Terra Baixa , influït per multitud d’interessos, violent, controlador i obsessiu i en canvi l’amor del Manelic és un amor més ideal, més pur i allunyat d’interessos de qualsevol mena.
  L’obra també tracta el tema dels diners i la corrupció plantejat en el matrimoni de conveniència que vol dur a terme el Sebastià per tal de salvar la seva hisenda. Aquesta corrupció es pròpia de Terra Baixa, i com a tal es dona en aquesta i entre personatges que viuen a Terra Baixa.
  L’obra rep el nom de Terra Baixa ja que és l’escenari de la història i simbolitza la corrupció, l’avarícia i l’engany que generen els diferents conflictes que faran desenvolupar la trama de la història.

 5. rsh1002

  PAULA ROIG BOIXEDA

  Al llegir l’ obra m’ha cridat l’atenció la concepció que té l’autor sobre l’amor. M’ha sobtat el fet que parli d’enamorament per part del Manelic des d’un primer moment, ja que considero que ell no està enamorat de la Marta. El Manelic ha estat tota la seva vida apartat a la muntanya, sempre ha tingut la il•lusió de trobar una dona, enamorar-s’hi i casar-se i la Marta és la primera i la única oportunitat que ha tingut per fer realitat aquest somni. Segons el meu parer, el Manelic està enamorat d’un ideal de dona que s’allunya molt de la Marta però crec que la seva il•lusió és tan gran, que acaba idealitzant a la Marta i l’únic que vol es viure amb ella i tenir una vida en companyia, això si, a Terra Alta, lluny de totes les perversions. Què n’opineu?

Deixa un comentari