Projecte: el món de les formigues

La classe dels taronges hem fet un projecte per conèixer de ben a prop les FORMIGUES.

Després de pensar i debatre els diferents temes que volien treballar han decidit entre totes i tots  treballar el món dels insectes. Entre molts dels animals que volien treballar hi havia l’aranya. Però, l’aranya és un insecte? A partir de preguntes i dubtes descobrim que les aranyes no són insectes. Quines característiques tenen els insectes? Quantes potes tenen? A partir de la descoberta dels trets característics dels insectes decideixen treballar un insecte en concret la formiga i anar descobrint com són, on viuen, què mengen…..

Fan d’exploradores i exploradors pel pati de l’escola i amb lupes van poder veure de ben a prop les formigues.

Una de les primeres coses que van decidir va ser que podien  observar les formigues de ben a prop. Com ho podriem fer? Sabem que viuen en els formiguers… Podríem tenir un formiguer a l’aula? Podríem veure com neixen les formigues?

Passats uns dies….. van tenir una gran sorpresa!!! Un formiguer ha arribat a la classe dels taronges .

Ara ja tenim el formiguer, però, i les formigues? Ha arribat un paquet molt especial per a la classe dels taronges… què serà? quin misteri!!!!! Un tubet molt petit… a dins què hi ha?  Gran sorpresa!!! Són les formigues!!!!

El repte serà cuidar el formiguer i anar descobrint com neixen les formigues i les obreres com fan els túnels…. ho aconseguirem!!!!

Tenint el formiguer a l’aula les nenes i nens estan descobrint on viuen les formigues i com és un formiguer. Decideixen fer un formiguer gegant i anar descobrint on es posen les formigues per a poder viure sota terra: els túnels. Cada túnel serveix per a una cosa determinada… de magatzem, per guardar els ous, per a guardar els residus…

Amb les eines digitals hem anat descobrint coses molt interessants sobre les formigues i hem fet servir la pissarra digital per treballar moltes coses: les parts del cos, com són els formiguers, el tipus de formigues…

Per anar treballant les parts del cos de les formigues a la classe dels taronges ha arribat la maqueta de la FORMIGA CARLOTA, la  formiga protagonista del conte compartit!!! Amb aquesta maqueta podrem aprendre les parts del cos muntant-la, desmuntant-la i escrivint amb un rètol la part corresponent.

Hem fet les nostres formigues amb fang, plastilina… fins i tot hem construït un formiguer amb peces de fusta a la sala de psicomotricitat i hem fet de formigues!!!

 

Al llarg del projecte hem après moltes coses sobre les formigues i les hem anat apuntant a la nostra llibreta d’exploradores i exploradors: tipus de formigues, les seves parts, què mengen, com són….

Ha estat molt divertit i hem après molt!!!

Aquest  l’últim trimestre haurem d’estar ben atentes i atents amb el formiguer per veure la seva evolució i cuidar les formigues!!! Sembla que ja s’observen canvis… hem pogut observar alguns ous i fins i tot alguna larva.

 

https://drive.google.com/open?id=0B3zrrd5h1P_WMUlVUnhqMGIzcVlLSFdXN0R3R0wzaEgya1BJ

 

 

 

 

2 comentaris a “Projecte: el món de les formigues

  1. Uauu quin gran projecte!! I quina il·lusió veure com les formigues feien els tunels. Taronges heu fet molt bona feina!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *