Què és una dieta?

La dieta és el conjunt d’aliments que ingerim.

El terme “dieta” prové del llatí diaeta i del grec δίαιτα, que significa estil de vida adequat. Segons la RAE, “dieta” té tres significats diferents. El primer significat diu que és un règim que observa els malalts o convalescents en el menjar i el beure. En segon lloc, vol dir privació, restricció parcial o completa de menjar. Per últim, des d’un àmbit biològic és el conjunt de substàncies que regularment ingerim com a aliment. És utilitzada per al tractament de diferents patologies (dietoteràpia) i per adaptar l’alimentació a diverses situacions fisiològiques.

Una dieta és considerada equilibrada quan proporciona els nutrients necessaris a partir d’una quantitat adequada i variada d’aliments, permetent així el bon funcionament de l’organisme i el manteniment de la vida. Tota dieta és particular segons la persona, ja que s’adapta a l’edat, el sexe, el pes i la salut. Però no només aquests factors varien l’equilibri de la dieta, sinó que altres factors externs hi influeixen, com són l’economia, els factors geogràfics o els factors socials.

Tipus de dieta

Distingim diferents tipus de dieta segons les diverses classificacions.

Segons l’origen biològic

 En aquesta classificació s’hi distingeixen tres tipus de dietes.

  • La dieta vegetariana, en la qual no es consumeix ni carn ni peix. Aquesta se segueix per diferents motius com poden ser econòmics, religiosos, ideològics, ètics, ecològics i relacionats amb la salut. Dins d’aquesta trobem diverses variacions, entre les més conegudes la lacti-ovo-vegetariana, que inclou la llet i els ous.
  • La dieta omnívora, on es consumeix productes tant animals com vegetals, i és la més comuna dins la població.
  • La dieta carnívora, on els aliments d’origen animal són predominants.

Les dietes segons la zona geogràfica

La importància del menjar en cada país varia no solament per la història i per la religió, sinó també per la situació econòmica i les característiques geogràfiques de cada un d’ells. Segons la zona geogràfica podem distingir diferents tipus de gastronomia, com l’asiàtica, l’europea, l’americana, l’oceànica o l’africana.

  • Dieta Asiàtica: La dieta asiàtica presenta els beneficis de dues dietes diferents, la vegetariana i l’occidental, ja que està formada a partir d’aquestes. Els aliments principals que presenta aquesta dieta són el peix blau, els cereals (el més important l’arròs), la fruita, la soja, el te, les algues, el tofu i les llavors. El consum de carns vermelles i carn d’oví és més abundant a les regions del sud i de l’oest on ha influït les religions islàmiques i l’hinduisme comparat amb la resta de regions asiàtiques.              El principal inconvenient que presenta és la gran quantitat de sal que es consumeix, tot i això és una dieta equilibrada, diversa, rica en minerals, proteïnes, hidrats de carboni i baixa en sucres i greixos. Una característica important de la dieta asiàtica és la forma amb la qual cuinen, ja que la majoria d’aliments els fan al vapor, i d’aquesta manera aquests mantenen la major quantitat dels seus nutrients.

    Japó, Àsia

    Japó, Àsia

  • La dieta africana: Al nord d’Àfrica trobem una gastronomia plena d’espècies procedents de l’orient o de l’Àfrica subsahariana. El sud d’Àfrica és una zona on és difícil trobar plats autòctons que no hagin estat influenciats per les aportacions culinàries angleses, holandeses i àrabs. L’aliment més abundant en la gastronomia africana són els derivats del blat, les salses, els peixos, les carns, les hortalisses i per últim les fruites exòtiques.

    Txad república de l'Àfrica

    Txad república de l’Àfrica

  • La dieta oceànica: La majoria dels productes utilitzats en aquesta dieta són tropicals, predomina una cuina plena de colors, variada i agredolça. És una dieta en la qual es barregen ingredients dolços amb salats i un dels ingredients bàsics que apareix a la gran majoria de receptes és el coco, fan un consum excessiu de carn i el consum de peix és limitat.

    Austràlia, Oceanía

    Austràlia, Oceania

  • La dieta occidental: en aquesta hi estan els països desenvolupats, com Amèrica o els països d’Europa. La dieta occidental és considerada la dieta més perillosa per a la nostra salut, ja que hi predomina el consum de carns, greixos saturats i sucres, d’entre d’altres, i es fa un consum baix de verdures i de fuita. La dieta Occidental té tres vegades més riscos de provocar malalties cardíaques en comparació a l’oriental.
Estats Units

Estats Units

  • La dieta europea: Resulta impossible trobar una cuina uniforme a tot Europa, però si és possible diferenciar unitats gastronòmiques regionals que no necessàriament respecten les fronteres polítiques traçades per la divisió dels diversos països que integren el territori. Entre elles, destaquem la dieta mediterrània, la qual predomina a Espanya i Portugal. La dieta mediterrània és considerada una de les dietes més saludables. Al centre d’Europa, els guisats de carn i caça, i la rebosteria són potser el que més destaca. A la riba del Bàltic i a la península escandinava es pot reconèixer una altra de les grans regions gastronòmiques europees, caracteritzada per l’abundància de plats a base d’arengades, sardines i altres peixos propis d’aquesta zona.
Itàlia, Europa

Itàlia, Europa

  • També diferenciem la dieta Atlàntica. Aquesta és un tipus de dieta que predominen als països costaners al mar Atlàntic entre ells Portugal, Espanya, Països Baixos, Regne Unit, Dinamarca, Noruega. És caracteritzada pel gran consum de proteïnes, ja que el consum de carns vermelles, d’ous, i de productes làctics és molt elevat. Majoritàriament els greixos que utilitzen són d’origen animal però als països més propers a la conca del mediterrani comencen a utilitzar l’oli d’oliva propi de la dieta mediterrània. El consum de la patata és molt elevat i com a diferència de la dieta mediterrània el consum de fruita i hortalisses és inferior.

Dieta des del punt de vista nutricional:

  • Dietes bàsiques: Són les dietes en les quals no es modifica la composició de nutrients ni d’energia, ja que aquesta produeix uns nivells òptims de nutrients per a la regeneració i manteniment de l’organisme. En aquesta no hi ha modificació segons la persona i no hi ha restricció de menjar. Hauria d’estar constituïda per tres plats. El primer amb un alt contingut de glúcids, el segon amb un alt nombre de proteïnes i el tercer, que aporta antioxidants (fruita).
  • Dietes terapèutiques: Són dietes les quals són modificades variant la composició de nutrients o d’energia, en el cas que hi existís una malaltia.
  • Dieta amb l’objectiu d’aprimar: Aquestes són les més conegudes, i és el significat que li donem comunament al terme dieta. Entre les més conegudes actualment trobem la dieta Dukan i Yoris.

Altres tipus de dieta:

  • Dieta liquida: Dieta constituïda per aliments en estat líquid.
  • Dieta làctia: Dieta constituïda únicament per lactis.
  • La antidieta: Encara que el nom sembla que denomini una alimentació inadequada, s’anomena antidieta a la dieta que no té com a objectiu delimitar les calories sinó no barrejar alguns tipus d’aliments. Fou dissenyada per Harvey, especialitzat en la dieta naturista. Està recollida al llibre “ Fit for Life”. El seu principal objectiu és fer una combinació adequada dels aliments. Proposa que mai es poden ingerir dos aliments concentrats (aquells que no són fruites ni verdures) a la vegada, ja que dificulten la digestió. Amb això s’intenta evitar la fermentació, l’acumulació de toxines, l’acidesa, els gasos i la indigestió. A més intenta fer un estalvi d’energia que pot ser utilitzada en altres activitats. Altres objectius de la dieta són el bon estat de salut i perdre pes. Els seus principals avantatges són que és una dieta rica en vitamines i fibra, és capaç de regular els nivells de colesterol i disminuir el consum de greixos animals. Com a inconvenients trobem que pot provocar hipoglucèmia (falta de glúcids), i tendeix a perdre múscul a causa del baix consum de proteïnes, si no se segueix correctament la dieta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *