Consum de carn, peix i ous

-Quants cops a la setmana menges peix?

Amb el plantejament d’aquesta pregunta volíem saber si el consum de peix en la nostra societat és inferior, major o igual que el que ens presenta la dieta mediterrània, per així poder treure conclusions i poder respondre la nostra pregunta principal, ” se segueix la dieta mediterrània actualment?”

Vàrem voler informar nos sobre el consum de peix que es presenta a la nostra població, ja que aquest és bo per a la salut i un aliment important dins la dieta mediterrània.

Screenshot 2014-11-16 at 19.56.56

Enquestes de 16 a 25 anys

Screenshot 2014-11-16 at 19.59.06

Enquesta de 25 a 40 anys

Screenshot 2014-11-16 at 20.00.42

Enquesta de més de 40 anys

En l’eix horitzontal tenim el nombre de dies a la setmana, i en l’eix vertical el nombre de persones.

D’entre setze i vint-i-cinc anys, podem veure que la immensa part de la població (89%) menja entre dues i quatre vegades peix a la setmana i que només el 5% no menja cap dia de la setmana. D’altra banda, el 22% només en consumeix un cop a la setmana, mentre que e 0% no en menja cap dia a la setmana i tan sols el 2% de la població menja peix cinc cops a la setmana.

En el segon grup, podem observar que una gran part de la població, el 76%, menja peix entre dues i quatre vegades a la setmana i que tan sols el 3% no en  menja cap dia de la setmana. Tot i que el 0% no en menja cap dia i tan sols l’1% de la població consumeix peix cinc cops al dia.

A partir dels quaranta anys,  podem veure que la majoria de la població, exactament el 78%, consumeix entre dues i quatre vegades peix a la setmana i que només el 2% no en menja cap dia de la setmana. D’altra banda, el 10% només en consumeix un cop a la setmana, mentre que e 0% no en menja cap dia i el 4% sis dies a la setmana. També cal destacar que tan sols el 4% de la població menja peix cinc cops a la setmana.

Tot i així, el gruix de la població en menja de 2 a 3 dies, com podem veure en les gràfiques de 25-40 anys i e més de 40 anys. Segons les pautes mediterrànies, n’hauríem de menjar més de 3 o 4 cops a la setmana. Veiem que hi ha un 2-5% de la població que no en menja, que és una part molt petita, i tampoc no hi ha gairebé ningú que en mengi més de 5 cops a la setmana.

-Quants ous menges a la setmana?

Un altre pregunta que vam fer sobre el consum d’aliments el qual presenta un paper important a la dieta mediterrània és el consum d’ous, vàrem plantejar la pregunta tenint en compte que el consum ideal que es presenta a la dieta mediterrània és entre dos i quatre a la setmana, i volíem esbrinar si la nostra societat el segueix.

Screenshot 2014-11-16 at 19.56.25

Enquesta de 16 a 25 anys

Screenshot 2014-11-15 at 10.42.08

Enquestes de 25 a 40 anys

Screenshot 2014-11-15 at 10.47.00

Enquesta de més de 40 anys

En el primer grup, corresponent a la franja d’edat d’entre setze i vint-i-cinc anys, podem observar que tan sols el 2% de la població menja cada dia o bé els sis dies de la setmana i que el percentatge que més predomina, amb un 36%, és el del nombre de persones que consumeixen ous dos cops a la setmana. D’altra banda, només el 2% no en menga cap dia de la setmana. També cal dir que el 29% menja ous tres cops a la setmana.

En el segon grup, d’entre vint-i-cinc i quaranta anys, podem determinar que la gran majoria, exactament el 30%, només consumeix ous dos cops a la setmana. A continuació, amb un 28%, les persones que en mengen tres cops a la setmana i un 14% que en consumeix un cop a la setmana. Tan sols el 2% de la població menja ous cada dia i un 2% no en consumeix mai.

En el tercer grup, a partir de més de quaranta anys, el 80% de la població menja ous entre un o tres cops a la setmana, només el 8% en consumeix quatre dies i el 0% ho fa cada dia de la setmana. D’altra banda, el 0% en consumeix cada dia i tan sols el 2% ho fa sis dies a la setmana.

Podem veure que el número varia en general entre un ou i tres ous per setmana, i en el grup de 25-40 també hi ha força gent que en menja 4 cops per setmana. Se n’hauria de fer un consum de 2-4 cops per setmana, per tant, observant el consum que se’n fa, es pot dir que  que se’n menja les quantitats adequades. Fora d’aquestes franges tan sols es troba un 4-6% de la població.

-Quin tipus de carn predomina en la teva dieta?

Una altra pregunta que vam plantejar fou sobre el consum d’un dels aliments que presenta la dieta mediterrània, la carn, la qual s’ha de consumir ocasionalment, hi diferenciem dos tipus de carn, la carn vermella la qual s’ha de consumir mínimament i la carn d’aus de corral, aquesta no presenta tants inconvenients com l’anterior i segons la piràmide alimentària de la dieta mediterrània s’ha de consumir dos cops per setmana.

Screenshot 2014-11-16 at 19.56.15

Enquesta de 16 a 25 anys

Screenshot 2014-11-16 at 19.58.41

Enquesta de 25 a 40 anys

Screenshot 2014-11-16 at 20.00.20

Enquesta de més de 40 anys

En el primer grup, podem observar que hi predomina el consum de carn d’aus de corral, amb el 59%, i la carn vermella amb el 36%. En el segon grup, el consum de carn d’aus de corral (68%) continua sent major que el de carn vermella (26%) i en el tercer, la diferència encara és major: aus de corral 68% i carn vermella 26%.

Segons els resultats podem determinar que en totes les franges d’edat predomina la carn d’aus de corral. Com hem vist quan parlàvem sobre les propietats de cada tipus de cran, les carns d’aus contenen menys greixos i colesterol, amb la qual cosa, substituir el consum de carn vermella per la de cran d’aus és beneficiós, sobretot contra les malalties cardiovasculars. Tot i que predomina el consum de carn d’aus, hi ha un alt percentatge de la població (25-40%) que menja més carns vermelles.

Si comparem el consum dels diferents tipus de carn, incloent-hi el peix, podem veure que antigament, els pobles mediterranis eren pescadors, les famílies no tenien tants diners, i el consum de carns roges, que eren més cares se substituïen pel consum de peix, o el d’aus de corral que era fàcil tenir a casa. Actualment, pràcticament ningú té els seus propis animals ni va a pescar, per la qual cosa no hi ha tanta diferència de preus, i la gent també es pot permetre el consum de tot tipus de cran, amb la qual cosa d’ha incrementat el consum de carn vermella alhora que disminueix el de carns d’aus, ous o peix.

-Creus que fas un consum abundant d’embotits?

Tal com expliquem al nostre treball de recerca, el consum abundant de carns vermelles, els embotits, els quals no són beneficiosos per la salut, i vàrem voler esbrinar si el consum d’aquest es presenta a una gran part de la nostra societat i si aquesta fa un consum excessiu sobre aquest.

Screenshot 2014-11-16 at 19.56.35

Enquesta de 16 a 25 anys

Screenshot 2014-11-16 at 19.58.46

Enquestes de 25 a 40 anys

Screenshot 2014-11-16 at 20.00.27

Enquesta de més de 40 anys

En el primer grup, d’entre setze i vint-i-cinc anys, la gran part de la població considera que no fa un consum abundant d’embotits, el 70%, i el 25% considera que  que en fa un consum abundant. Respecte al segon grup, d’entre vint-i-cinc i quaranta anys, el 65% considera que no fa un consum abundant d’embotits, en canvi el 28% considera que si ho fa. Si observem el tercer i últim grup, a partir de quaranta anys, els resultats segueixen sent molt semblants, la majoria(65%) considera que no fa un consum abundant d’embotits i el 28% que si ho fa.

Aquesta pregunta l’hem de valorar juntament amb la següent. A cop d’ull, podem veure que la majoria de la gent, en major quantitat els adults de més de 40 anys, consideren que no fan un consum abundant d’embotits. La franja en què hi ha el consum més gran és 25 a 40 anys, amb un 28% que afirma fer un consum abundant. Aquesta és una bona estadística, ja que els embotits contenen molt greixos saturats i colesterol, i cal reduir-ne el consum. D’altra banda, a continuació es preguntava quin tipus d’embotits es menjava cadascú:

-Quins embotits menges?

Per aquells que van respondre que si fan consum d’embotits, els vàrem demanar que indiquessin quin tipus consumien. En vam anomenar alguns, com són la llonganissa, el pernil dolç, el pernil salat, el xoriço, els més comuns i vam afegir l’opció d’altres.

Screenshot 2014-11-16 at 19.56.47

Enquestes de 16 a 25 anys

Screenshot 2014-11-16 at 19.58.55

Enquesta de 25 a 40 anys

Screenshot 2014-11-16 at 20.00.35

Enquesta de més de 40 anys

En el primer grup, podem observar que l’embotit més consumit és el pernil dolç(69%), seguit de la llonganissa/fuet(59%) i en tercer lloc el pernil salat(50%). L’embotit menys consumit és el xoriço, amb un 21% i el 30% de la població en consumeix d’altres que no han sigut esmentats a la llista d’embotits.

En el segon grup, podem determinar que l’embotit més consumit és el pernil salat(61%), seguit del pernil dolç(56%) i en tercer lloc la llonganissa/fuet(49%). L’embotit menys consumit segueix sent el xoriço, amb un 25% i el 20% de la població en consumeix d’altres que no han sigut esmentats a la llista d’embotits.

En el tercer i últim grup, l’embotit més consumit és el pernil salat(75%). En segon lloc, trobem el pernil dolç(54%) i en tercer, la llonganissa/fuet(50%). L’embotit menys consumit segueix sent el xoriço, amb un 25% i el 20% de la població en consumeix d’altres que no han sigut esmentats a la llista d’embotits. Com podem observar, els resultats són molt semblants als del segon grup.

Si observem aquestes gràfiques sobre quins embotits menja la gent, podem veure que tot i afirmar que no fan un consum abundant d’embotits, gairebé tothom ha marcat un o diversos embotits que mengen. Donat que el consum d’aquest producte hauria de ser ocasional, menjar-ne abundantment seria menjar-ne 4-5 cops per setmana. Tenint això en copte, hi ha molta gent que menja entrepans d’embotit cada dia, i que tot i així creu que no en fa un consum abundat. Podem deduir que hi ha un ampli grup de la població que no sap quin hauria de ser el consum adequat d’embotits. Però això no és estrany, ja que en parlar de dietes saludables o altres comunament o entre amics, hi ha elements, com els fruits secs o aquests mateixos, que no se solen tractar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *