Malalties cardiovasculars

Com ja hem dit, la dieta mediterrània ajuda a reduir el risc de patir diverses malalties, entre elles les cardiovasculars. Aquests tipus de malalties afecten el cor i/o els vasos sanguinis (artèries i venes). Són un dels problemes de salut que són causats pel sedentarisme (model de vida que es caracteritza per l’absència gairebé total d’exercici físic), i és una de les principals causes de mort als països desenvolupats. Els problemes més freqüents són la hipertensió arterial, arteriosclerosi, cardiopaties i ictus.

  • La hipertensió arterial consisteix en una elevació persistent de la pressió arterial.
  • L’arteriosclerosi és un engruiximent i enduriment de les parets de les artèries, així com una disminució de la seva elasticitat. És un procés involutiu natural, encara que es pot accelerar amb la ingestió de massa àcids grassos saturats o colesterol, dificultant la circulació de la sang.
  • Una cardiopatia és una malaltia que afecta el cor.
  • Un ictus és un episodi agut d’afectació de la circulació cerebral i es produeix una lesió irreversible en un territori cerebral.
colesterol-01-399x400

Els coàguls impedeixen que la sang circuli correctament.

La principal causa d’aquestes malalties és el colesterol LDL, que es diposita en les parets dels vasos afavorint la formació de la placa d’ateroma, amb el conseqüent dany en aquesta paret i la reducció de l’espai que té la sang per passar. Segons els resultats de l’estudi científic espanyol PREDIMED (Prevenció amb dieta Mediterrània), consumir oli d’oliva verge i fruits secs en tan sols 3 mesos pot disminuir la pressió arterial sistòlica (màxima), el colesterol i els triglicèrids, a més d’augmentar el colesterol bo (HDL). També hem d’evitar productes (com els embotits, la carn roja, manteges, lactis enters, brioixeria industrial…) que ens aportin l’anomenat LDL-colesterol (colesterol dolent, especialment perillós quan sobrepassa els 130-160 mg / dl). Els components que més influència a l’hora d’augmentar el colesterol plasmàtic bo són els greixos insaturats: monoinsaturats (oli d’oliva verge, alvocat, oli de gira-sol alt oleic…) i poliinsaturats (especialment amb àcids grassos omega 3: peix blau, fruits secs, olis de llavors, etcètera). Aquest colesterol bo també s’augmenta a través de la pràctica d’exercici físic.

Els principals ingredients de la dieta mediterrània, com fruites, vegetals, llegums, fruits secs i cereals contenen grans quantitats de fibra, antioxidants, minerals, proteïnes vegetals i vitamines del grup B que també protegeixen la salut del cor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *