La hidratació té una gran importància, ja que l’aigua reemplaça els líquids que perdem i ajudar a mantenir un bon estat de salut. El moment on perdem més líquids és amb l’activitat física a través de la suor o la transpiració. L’aigua és important per al nostre cos, ja que aquest és compost per un 70% d’aigua aproximadament.
Tot i que la pèrdua major de líquids és a causa de l’activitat o esforços físics, cal dir que romandre en repòs també disminueix el nivell d’hidratació, ja que l’organisme utilitza els líquids contínuament. Quan necessitem més aigua, apareix una sensació que anomenem set. La hidratació s’ha de produir contínuament, i forma part de l’alimentació.
Els principals inconvenients de la deshidratació són que provoca una disminució de la concentració, del rendiment físic, augment del cansament i augmenta l’esforç cardiovascular. A partir d’un 10% de deshidratació del pes corporal cal assistència mèdica.
L’aigua és la font d’hidratació més important; hi diferenciem 3 grans tipus d’aigua: l’aigua de mar, l’aigua de l’aixeta i les que formen part de la nostra alimentació, l’aigua envasada i l’aigua amb gas. Perquè la hidratació sigui millor han de ser aigües naturals minerals i riques en oligoelements. S’hi diferencien diversos tipus:
Aigües minerals
- Segons el grau de mineralització:
La mineralització de l’aigua varia a causa de la roca on ha sigut filtrada, el temps, la profunditat i la temperatura en la qual s’ha trobat durant l’estada sota terra, hi diferenciem tres tipus.
- Aigües de forta mineralització, és a dir, contenen més de 1.500 mg de minerals per litre.
- Aigües de mineralització dèbil, aquestes tenen fins a 500 mg per litre i
- Aigües de mineralització molt dèbil, contenen fins a 50 mg per litre. Aquestes són indicades per preparar aliments infantils i en persones amb càlculs renals. L’aigua mineral afavoreix el desenvolupament de l’embaràs, en el cas de les dones, preveu el sobrepès i l’obesitat infantil si prenem aquesta com a font principal d’hidratació a tots els àpats. Algunes de les marques que consumi habitualment les quals són aigües de mineralització natural són: Aigua de Ribes, Font Agudes, Font d’or, Fontvella i Viladrau.
- Aigües minerals segons la seva composició:
- Aigües riques en calci, aquestes són importants car ajuden al reforçament dels ossos i prevenen l’osteoporosi, un altre avantatge que presenten són recomanables per a la prevenció cardiovascular, redueixen el risc de coagulació a la sang i malalties cardíaques. Són recomanables per a nens i ancians i embarassades.
- Aigües magnèsiques (amb un alt contingut de magnesi), ajuden al reforçament dels ossos i prevenen l’osteoporosi, són recomanables per a la prevenció cardiovascular, redueixen el risc de coagulació a la sang i malalties cardíaques.
- Aigües bicarbonatades o alcalines (aquestes no convenen a tothom). Són les més adequades per a les persones amb diabetis car no contenen tanta glucosa. Ajuden a la digestió i neutralitzen l’acidesa de l’estómac.
- Aigües hiposòdiques (aquestes no convenen a tothom). Són indicades en patologies renals, hipertensió, problemes de retenció de líquids, nadons i ancians.
- Aigües sòdiques (aquestes no convenen a tothom). Aquestes no són aconsellades en ancians, nens, persones amb problemes renals, cardíacs, problemes de retenció de líquids o d’hipertensió
- Aigües riques en sulfats, aquestes són recomanables per a la prevenció cardiovascular, redueixen el risc de coagulació a la sang i malalties cardíaques.
- Aigües fluorades, són importants car ajuden al reforçament dels ossos i prevenen l’osteoporosi, ajuden a la prevenció de les càries dentals.
- Aigües ferruginoses, contenen un alt contingut de ferro i sovint presenten un sabor característic.
- Aigües riques en seleni aquestes ajuden a la incrementació d’antioxidants, així disminueixen els efectes negatius sobre la pell.
Aigües amb gas o carbòniques
La quantitat de bombolles varia segons la seva procedència o segons l’afegit que se’ls fa, aquest pot ser natural anomenada tradicionalment font picant o aigües amb afegit artificial, aquestes estimulen la gana i faciliten la digestió. Les marques que consumim actualment que ofereixen aquest tipus d’aigua són: Vichy Catalan, Les creus Malavella, Fonter i San Narciso.
Aigua de l’aixeta
Aquesta és potable, ja que compleix les normes de potabilitat encara que prové de la pluja. No és perjudicial per a la salut, però és considerada millor per cuinar, dutxar-nos i regar. L’aigua de l’aixeta presenta diferències amb les minerals embassades, ja que no tenen tractament químic, ni elements químics a diferència de l’altre.
En aquesta gràfica es representen diferents tipus de begudes les quals s’han de consumir per així mantenir una bona hidratació. La beguda principal és l’aigua (aigües minerals, aigua embassada i l’aigua de l’aixeta).
Sobre aquesta franja la qual el consum hauria de ser molt abundant, trobem altres tipus d’aigües, embassades o d’aixeta però amb un contingut més alt de sals. També hi apareixen refrescos, te, cafè i infusions tots aquests sense sucre, el consum d’aquests és més reduït.
Damunt aquesta apareix la franja en la qual estan representades les begudes amb un alt contingut calòric, els sucs de fruites naturals, sucs de verdures brous, sucs comercials, lactis, cervesa sense alcohol, begudes per a esportistes, cafè, te i infusions amb sucre. El consum dels quals és més reduït.
Finalment apareixen les que s’han de consumir ocasionalment durant la setmana, com són les begudes refrescants carbonatades o no, refrescos dolços (amb sucre o fructosa).
Les begudes alcohòliques no surten, aquestes no són útils per una bona hidratació, tot que ha demostrat alguns aspectes beneficiosos en adults sans si es consumeixen amb moderació.