Inconvenients

La dieta mediterrània ens aporta molts beneficis per a la salut, però també en té una sèrie d’inconvenients. Ja que els seus aliments principals també aporten aspectes negatius.

Per exemple, l’oli d’oliva, un dels elements més importants de la dieta mediterrània, té molts aspectes positius. Com el seu alt  contingut en greixos monoinsaturades, una important aportació de vitamina E i una millora de la mineralització òssia, entre d’altres. Però no totes les aportacions d’aquest aliment són positives, també en té de negatives. A l’hora de cuinar amb oli d’oliva, aquest modifica la composició d’àcids grassos i provoca pèrdues del valor nutritiu de l’aliment cuinat, afavorint a l’aparició de l’obesitat.

El vi, un dels components de la triada mediterrània, disminueix el risc de patir diabetis, protegeix de càncer d’estomac i d’ovaris, millora la memòria i ajuda a mantenir un pes saludable. Aquests són els avantatges del consum de vi, però en excés pot ser molt perjudicial per a la salut. Entre els seus desavantatges els més importants són l’augment de pressió arterial i l’alcoholisme.

És important saber que beure moderadament és millor que no beure, però beure en excés, més de cinc copes al dia, és pitjor que no beure.

El pa, un element bàsic en la dieta mediterrània, és una font d’energia, fibra i aminoàcids. Però el pa blanc aporta menys nutrients que l’integral.

Els cereals són rics en fibra, vitamines i minerals i són baixos en greixos. El seu aspecte negatiu és que sovint contenen molt sucre i solen portar colorants. A més, la fibra en excés pot provocar problemes digestius.

La fruita, una part principal de la dieta mediterrània, aporten una gran quantitat de vitamines, fibres, minerals i aigua. Però la fructosa, el sucre que conté la fruita, en excés pot ser molt perjudicial per a la salut. Ja que grans quantitats de fructosa es converteixen pel fetge en greix i pot generar malalties cardiovasculars.

Les verdures, són aliments baixos en greixos i aporten una gran quantitat de fibres. La majoria contenen glúcids, vitamines i minerals. Però consumir verdura en excés pot tenir aspectes negatius, per exemple a les persones vegetarianes. Ja que les persones que consumeixen molta verdura tenen més possibilitat de patir anèmia, per l’absència de vitamina B12 únicament a la carn i la carència de ferro.

El consum de peix, sobretot blau, és una de les característiques de la dieta mediterrània. És l’única font natural de vitamina D i els àcids grassos omega3 (greix del peix) disminueix el risc de patir malalties cardíaques. Un dels aspectes negatius del consum del peix és que conté mercuri, que perjudica la nostra salut, a causa de la contaminació del mar.

obesidad-infantil

L’obesitat infantil és perillosa.

Els lactis, aporten una alta dosi de proteïnes i calci. La llet i els seus derivats són la font més important de calci que hi ha a la nostra dieta. Però en excés també són perjudicials. El formatge, per exemple, té un alt contingut de calories, poques proteïnes i greixos. Per altra banda, la llet i el iogurt contenen greixos i sucre.

Per últim, els ous, un altre aliment present en la dieta mediterrània. Són una excel·lent font de ferro, fòsfor, potassi i magnesi. Tenen nutrients que poden reduir el risc de malaltia cardíaca i proporcionen proteïnes i nutrients.

Però no aporten fibra ni carbohidrats, tenen greixos i aporten colesterol.

Esmentat això, podem dir que un dels inconvenients més importants de la dieta mediterrània és l’excés de calories. Ja que es caracteritza per la gran varietat d’aliments i, a la vegada, per una bona quantitat de menjar.

Així doncs, el nivell d’obesitat ha augmentat en tots els països durant els últims cinc anys. A Espanya un de cada sis adults pateix obesitat, i un de cada dos té sobrepès.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *