Beneficis

La dieta mediterrània presenta un seguit de beneficis gràcies a la combinació de productes que fa, la dieta ens aporta un baix contingut en greixos saturats i elevat en greixos saludables (insaturats), prioritza els carbohidrats complexos i la fibra, i fa una aportació important de substàncies antioxidants. Això ens aporta diversos beneficis en la nostra salut, com s’explica més endavant.

Menjar saludable

Menjar saludable

La Dieta Mediterrània és considerada el millor model de dieta equilibrada, històricament ha variat molt poc al nostre país encara que podem distingir entre la dieta tradicional i l’actual, aquesta és adaptada al nou estil de vida, nous aliments. Aquesta té un efecte positiu sobre aquells que la segueixen. Té un important paper preventiu a l’hora de patir malalties com l’arteriosclerosi, malalties cardiovasculars i degeneratives. L’esperança de vida de les persones dels països mediterranis és més gran en comparació a la resta de països que no ho són. La incidència d’aquestes malalties és molt més elevada a països no mediterranis que aquells que segueixen la dieta mediterrània i aquests presenten un reduït nombre de casos de malalties coronàries.

Per últim demostren les seves propietats preventives contra malalties neurodegeneratives i el càncer a l’estudi Lyon Diet Heart Study.

Encara que tot i consumir molts més greixos que a altres països com els EEUU, el risc de malalties disminueix car la dieta mediterrània és alta en greixos monoinsaturats naturals o denominats també com a greixos saludables, presents a l’oli d’oliva, en els peixos, i gràcies al consum d’aquests juntament amb el vi, el risc d’aparició de malalties cardiovasculars disminueix.

És una dieta baixa en greixos saturats, equilibrada en àcids grassos essencials, té una rica aportació d’antioxidants, a causa del consum de vitamines i de polifenols, aquests prolonguen el període de vida de les cèl·lules. Té riques aportacions de fibra dietètica, les quals faciliten un bon funcionament de l’organisme.

El seguiment de la d’aquesta dieta, presenta millores en els nivells de colesterol, en el sistema antioxidant, sobre la pressió arterial, al sistema immunitari i finalment a la coagulació de la sang.

És demostrat en un estudi anomenat PREDIMED que el fet de seguir la dieta mediterrània pot ser útil per manipular la síndrome metabòlica (combinació dels trastorns mèdics que augmenten el risc de desenvolupament de malalties cardiovasculars i diabetis mellitus tipus 2), que és caracteritzat per alts nivells de colesterol, obesitat abdominal, hipertensió i hiperglucèmia, que vol dir quantitat excessiva de glucosa o sucre a la sang. Gràcies al fet que és rica en hidrats de carboni, l’oli d’oliva regula els nostres nivells de glucosa per la qual cosa aquesta és considerada un aliat contra la diabetis, ajuda a mantenir els nivells de sucre.

Els aliments presents a la dieta mediterrània produeixen un endarreriment en el patiment de la malaltia alzheimer car aquests disminueixen el deteriorament de les propietats cognitives.

Un altre benefici de la dieta mediterrània és que evita l’obesitat, el fet que sigui variada i tingui un baix suport calòric fa difícil que ho siguem. Té un paper preventiu contra el càncer de mama i de còlon gràcies al consum d’oli d’oliva, greixos omega 3, és una dieta sana, equilibrada, suficient, sabrosa, acolorida, econòmica, evolutiva, variable, té una gran amplitud d’aliments, és una dieta estacional, imaginativa i moderada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *