Menú escolar
Aquest menú pertany al menú del mes de novembre del col·legi Salesians Sabadell. Aquest menú és el dels alumnes que no tenen cap necessitat específica, ja que hi ha molts nens que tenen algun tipus d’al·lèrgia o malaltia que els impedeix menjar segons quin aliment i tenen un menú personal. També s’ha de tenir en compte que la comparació l’hem fet només amb l’àpat del dinar i que, per tant, els resultats no seran totalment exactes.
Aliments | Dieta mediterrania | Menú escolar |
Fruites i fruits secs | Fruita: més d’una peça al dia.Fruits secs: 1-2 racions al dia. | Fruita; una peça al dia.No consumeixen. |
Verdures i Hortalisses | Més de 2 racions al dia. | De 1 a 2 racions al dia. |
Làctis | 2-4 racions al dia. | Un cop a la setmana (ocasionalment) |
Carn | Aus de corral: 2 cops a la setmana.Altres carns: menys de 2 cops per setmana.Embutits: ocasionalment.Ous: 2-4 a la setmana. | Aus de corral: de 1 a 2 cops a la setmana.Altres carns: de 3 a 4 cops a la setmana.Embutits: ocasionalment.Ous: el consum d’ous és a partir de truites. En total 2 cops al mes. |
Peix | 3-4 racions de peix i marisc a la setmana. | 2 racions de peix i marisc a la setmana. |
Cereals | 2-4 racions al dia. | Una ració al dia. Hi ha pa per acompanyar cada àpat. |
Llegums | Més de 2 racions a la setmana. | En total 2 cops al mes. |
Dolços | Ocasionalment. | Ocasionalment. |
Comparació
Sense tenir en compte el que els nens mengen als àpats que no sigui el del dinar, podem determinar que el consum de fruits secs i làctis és molt baix. Els fruits secs no apareixen ni com a acompanyant dels plats principals i els làctis tan sols apareixen un cop en tot el mes, al formatge de la truita. Per tant, el consum de fruits secs, aliments rics en proteïnes, fibra, vitamines i minerals, és inferior al de la dieta mediterrània (de una a dos racions al dia). Els làctis, una important font de calci, tampoc són consumits com cal, ja que segons la dieta mediterrània el seu consum hauria de ser de dos a quatre racions al dia i en aquest menú tan sols apareixen un cop al mes. Per altra banda, la carn d’aus de corral és menys consumida (un o dos cops a la setmana) que altres tipus de carn, com per exemple la carn vermella(tres o quatre cops a la setmana). D’altra banda, el consum d’embotits segueix al de la dieta mediterrània. En aquest menú el consum d’ous és a partir de truites, però només apareixen dos cops al mes, mentre que a la dieta mediterrània es mengen entre dos i quatre cops a la setmana. La ingestió de llegums, dos cops al mes, és molt menor a la de la dieta mediterrània, més de dos racions a la setmana.
En conjunt, es fa una correcte ingestió de fruites, verdures i hortalisses, cereals, peix i dolços. S’hauria d’incrementar el consum d’ous, làctis i llegums, i incorporar al menú els fruits secs. També caldria substituir en alguns casos la carn vermella per la carn d’aus de corral.