Menú de Ballesol

Aquest és el menú de tardor de 2013 de Ballesol, un residència per a gent gran de Barberà del Vallés. es tracta del menú basal, que és el menú comú a totes les persones que no tenen cap necessitat alimentària especial. Nosaltres compararem el menú de dues setmana, amb esmorzar, dinar, berenar, i sopar. Cada dia es pot escollir un menú opcional, que no analitzarem.

Screenshot 2014-11-16 at 21.07.07

 

Si observem la taula, podem veure que no es mengen les quantitats necessàries ni de fruits secs, ni de verdures, ni de lactis. Com podem veure a la taula, igual que en altres menús analitzats, com el de la residencia, no es consumeixen fruits secs, o almenys no en les dues setmanes que hem analitzat. Considerant les qualitats beneficioses que ens aporten, com l’efecte antioxidant o la fibra, recomanaríem que es consumissin cada dia. Respecte a les verdures, que són aliments baixos en greixos i que ens aporten vitamines i minerals, es menja una quantitat molt modesta, d’1-2 cops al dia, mentre que s’hauria de menjar més de 2 cops al dia. Els lactis són un altre producte del qual n’haurien d’augmentar el consum, ja que un o dos iogurts al dia és molt poc. D’altra banda, pot ser que la beguda calenta de l’esmorzar o del berenar sigui llet, i llavors ja es complirien les racions diàries necessàries.

També podem veure, igual que en altres comparacions de menús que hem fet, que es fa un consum excessiu de carns i peix. Pel que fa al grup de les carns, podem veure que hi predomina la carn roja per sobre de la carn d’aus de corral, com el pollastre o el gall dindi, que contenen menys greixos i colesterol i que seria més convenient. En el peix que mengen tampoc predomina el peix blau, i també se’n fa un consum excessiu. En conjunt, hi ha una aportació proteica superior a la necessària. D’altra banda el consum d’embotits sí que és correcte, i es podria menjar un o dos ous més (només se’n mengen dos) per substituir alguna ració de cran vermell.

En relació als cereals, se’n pren una quantitat adequada, d’unes dues racions al dia, a més del pa que acompanya els àpats, de manera que si compleix amb les racions marcades per a dieta mediterrània (2-4 racions). Un altre consum que es fa correctament és el de llegums, ja que en mengen 2 cops a la setmana, tot i que podrien menjar-ne alguna ració més. Respecte a les verdures, només se’n menja una o dues racions al dia, quan se ‘haurien de menjar més, per tant se n’hauria d’incrementar el consum. Respecte a la fruita, se’n menja la quantitat necessària (uns dos cops al dia).

En conjunt, es fa un bon consum de fruites, cereals, llegums i dolços. Potser s’hauria d’incrementar el consum de lactis i llegums i incorporar fruits secs a la dieta, a part de reduir el consum proteic (carns). Convindria també augmentar el consum de verdures.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *