Aquest és el menú de tardor de 2013 de Ballesol, un residència per a gent gran de Barberà del Vallés. es tracta del menú basal, que és el menú comú a totes les persones que no tenen cap necessitat alimentària especial. Nosaltres compararem el menú de dues setmana, amb esmorzar, dinar, berenar, i sopar. Cada dia es pot escollir un menú opcional, que no analitzarem.
Si observem la taula, podem veure que no es mengen les quantitats necessàries ni de fruits secs, ni de verdures, ni de lactis. Com podem veure a la taula, igual que en altres menús analitzats, com el de la residencia, no es consumeixen fruits secs, o almenys no en les dues setmanes que hem analitzat. Considerant les qualitats beneficioses que ens aporten, com l’efecte antioxidant o la fibra, recomanaríem que es consumissin cada dia. Respecte a les verdures, que són aliments baixos en greixos i que ens aporten vitamines i minerals, es menja una quantitat molt modesta, d’1-2 cops al dia, mentre que s’hauria de menjar més de 2 cops al dia. Els lactis són un altre producte del qual n’haurien d’augmentar el consum, ja que un o dos iogurts al dia és molt poc. D’altra banda, pot ser que la beguda calenta de l’esmorzar o del berenar sigui llet, i llavors ja es complirien les racions diàries necessàries.
També podem veure, igual que en altres comparacions de menús que hem fet, que es fa un consum excessiu de carns i peix. Pel que fa al grup de les carns, podem veure que hi predomina la carn roja per sobre de la carn d’aus de corral, com el pollastre o el gall dindi, que contenen menys greixos i colesterol i que seria més convenient. En el peix que mengen tampoc predomina el peix blau, i també se’n fa un consum excessiu. En conjunt, hi ha una aportació proteica superior a la necessària. D’altra banda el consum d’embotits sí que és correcte, i es podria menjar un o dos ous més (només se’n mengen dos) per substituir alguna ració de cran vermell.
En relació als cereals, se’n pren una quantitat adequada, d’unes dues racions al dia, a més del pa que acompanya els àpats, de manera que si compleix amb les racions marcades per a dieta mediterrània (2-4 racions). Un altre consum que es fa correctament és el de llegums, ja que en mengen 2 cops a la setmana, tot i que podrien menjar-ne alguna ració més. Respecte a les verdures, només se’n menja una o dues racions al dia, quan se ‘haurien de menjar més, per tant se n’hauria d’incrementar el consum. Respecte a la fruita, se’n menja la quantitat necessària (uns dos cops al dia).
En conjunt, es fa un bon consum de fruites, cereals, llegums i dolços. Potser s’hauria d’incrementar el consum de lactis i llegums i incorporar fruits secs a la dieta, a part de reduir el consum proteic (carns). Convindria també augmentar el consum de verdures.