Aquest menú és el menú d’hivern de dieta bàsica (2014-2015) de l’hospital Germans Trias i Pujol. Aquest menú és el dels pacients que no tenen cap necessitat específica, i que per tant no necessiten un menú personal. No inclou ni l’esmorzar ni el berenar, i hi ha diferents plats a escollir tant per dinar com per sopar. De primers sempre hi ha una opció que és sopa i altres dos amb verdures, llegums o pastes principalment. De segon es pot escollir entre un plat de carn i un de peix (amb guarnició), i de postres sempre hi ha fruita o un lacti o dolç. Donat això, hem fet la comparació suposant que el pacient va variant el tipus d’aliment que menja.
Tot i que això depèn de la combinació de plats que esculli el pacient, podem afirmar que no es menja les quantitats necessàries ni de fruits secs, ni de lactis. Com podem veure a la taula i al menú, els fruits secs només es consumeixen de vegades (uns 2 cops per setmana), una quantitat molt inferior a la de la dieta mediterrània (cada dia), sent aquests un producte, que per les seves aportacions de vitamina E (amb efecte antioxidant), fibra, o àcid linoleic (beneficiós per al cor), seria beneficiós per als pacients. Respecte als lactis, tot i ser una font de calci, beneficiosa per als ossos entre d’altres, són més difícils de digerir, i hi pot haver problemes per digerir-los depenent del pacient, de manera que tot i ser una quantitat baixa de lactis diària (1 ració), tampoc és una falta tan gran (en la dieta mediterrània seria de 2-4 racions).
També podem veure que es fa un consum excessiu de carns i peix. Pel que fa al grup de les carns, podem veure que hi predomina la carn vermella per sobre de la carn d’aus de corral, com el pollastre o el gall dindi, que contenen menys greixos i colesterol. En el peix que mengen tampoc predomina el peix blau, i també se’n fa un consum excessiu. En conjunt, hi ha una aportació proteica superior a la necessària. D’altra banda el consum d’ous i embotits sí que és correcte.
En relació als cereals, se’n pren una quantitat adequada, d’unes dues racions al dia, a més del pa que acompanya els àpats, de manera que si compleix amb les racions marcades per a dieta mediterrània (2-4 racions). Un altre consum que es fa correctament és el de llegums, ja que n’ofereixen 3 cops a la setmana, una quantitat que respecta els valors mediterranis. Respecte a la fruita i verdura també se segueixen les pautes correctes (1-2 i 1-3 racions respectivament) tant de la dieta mediterrània com de qualsevol dieta saludable. El consum de dolços tampoc sobrepassat les racions necessàries.
En conjunt, es fa un bon consum de fruites, verdures i hortalisses, cereals, llegums i dolços. Potser s’hauria d’incrementar el consum de lactis i incorporar fruits secs a la dieta, a part de reduir el consum proteic (carns).