Introducció

“La dieta mediterránea es un conjunto de competencias, conocimientos, prácticas y tradiciones relacionadas con la alimentación humana, que van desde la tierra a la mesa, abarcando los cultivos, las cosechas y la pesca, así como la conservación, transformación y preparación de los alimentos y en particular, el consumo de éstos” (Unesco, 2010)

El començament del nostre viatge a través de la dieta mediterrània va començar fins i tot abans d’escollir el tema, quan ens van parlar del treball de recerca. Cal dir, que a causa de la gran quantitat de temes que existeixen ens va costar escollir-ne un. Nosaltres volíem triar un tema que englobés tant l’àmbit científic com el social, de manera que cadascuna pogués fer la seva aportació, ja que cadascuna estudia un batxillerat diferent. Vam estar parlant i el tema de la dieta era un que ens agradava a totes, ja que sempre ens preguntàvem si un aliment seria saludable o no i perquè, així que vam començar a investigar. Una de les nostres mares treballa en un hospital, de manera que vam contactar amb el Dr. August Corominas, que és especialista de renom en nutrició i dietètica, i que es va oferir a ajudar-nos i orientar-nos a escollir entre l’amplíssima bibliografia existent. Al final vam decidir treballar la dieta mediterrània, que és la dieta característica de les cultures del Mediterrani com la nostra. Però aquest tema, seguia sent força extens, i després d’informar-nos sobre les seves característiques, els seus aliments i els beneficis que ens aporta, ens vam adonar que en la nostra societat actual la nostra dieta s’allunya una mica d’aquesta. La dieta mediterrània té uns patrons antiquíssims, i donant una ullada a l’actualitat, ens vam fer una pregunta:

“Se segueix actualment la dieta mediterrània en la nostra societat?”

Com a objectiu principal del treball volem valorar si actualment en la nostra societat se segueix la dieta mediterrània. També ens vam proposar informar-nos i aprendre sobre les característiques d’aquesta dieta i investigar el paper que té cada aliment en la nostra salut, per descobrir així perquè aquesta dieta era considerada tan saludable. Aquesta seria la part més teòrica del nostre treball. També vam decidir fer una enquesta sabre els hàbits alimentaris que segueix la gent en l’actualitat i comparar diferents menús de residències, escoles o hospitals amb els patrons de la dieta mediterrània. Tot el procés d’elaboració d’aquests últims apartats està ben explicat en els apartats “enquestes” i “comparació de menús” En un principi també vam pensar el fer una comparació entre la dieta mediterrània i una altra dieta, com l’asiàtica, tot això com a part pràctica. Com que vam veure que tant les enquestes com els comentaris dels menús ja ens aportaven molta de la informació que necessitàvem, vam decidir centrar-nos en aquests dos i deixar la comparació de dietes, que era la que més es distanciava del tema tractat.

D’altra banda, a l’hora de fer la recerca ens vam trobar que hi havia molta informació d’alguns apartats, i ens vam haver de llegir moltíssimes pàgines per tal d’intentar fer un resum amb el més important i significatiu. Tot i que també hi va haver altres apartats pels que vam tenir certes dificultats a l’hora de trobar informació. En aquests punts, l’ajuda del Dr. Corominas va ser essencial. Per explicar tot el procés de creació d’aquest treball, vam decidir crear un altre apartat: el diari de treball.

Quan vam tenir tota la informació reunida i muntada, la nostra tutora ens va proposar de fer el treball en paper o en blog. Vam pensar-ho i vam decidir fer-ho en blog, que ens va semblar una manera d’apropar el treball al públic, de manera que no només els professors llegissin el treball, sinó que qualsevol que tingués interès per la dieta mediterrània el pogués trobar i llegir. Així doncs, vam iniciar el treball en el blog. Vam començar a formar els apartats, buscar imatges i vídeos per fer-lo més proper i atractiu, i per últim vam escollir un títol.

El nostre treball està estructurat en dues parts: la teòrica i la pràctica. En la part teòrica trobem dos subapartats. El primer està dedicat a la dieta mediterrània des d’una visió històrica, per contextualitzar-la i entendre-la millor. La segona part està dedicada a les seves característiques i aliments, la seva composició i els seus pilars fonamentals, i és la part més relacionada amb la part pràctica. En la part pràctica trobem les enquestes que vam fer i distribuir, juntament amb els seus anàlisis, i la comparació entre menús de diferents centres que hem comparat amb el model de la dieta mediterrània.

20141211_162045

Nosaltres amb el Dr. August Corominas (D’esquerra a dreta: Ariadna Serrano, Susana Ramírez, Dr. Coromines i Laura Lazo)

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *