Programa

Lleida, dissabte 26 de març

Sala Jaume Magre

Carrer Bisbe Torres, 2

Inauguració de la Jornada
9:00 – 9:10 h Benvinguda als assistents i presentació de la Jornada a càrrec de la nostra companya Maria Bañeres Farrero.
9:10 – 9:15 h L’himne de l’Implica’t a càrrec de Jordi Cebolla Mor, Jordi Farrando Canals i Robert Vidal Masip.
9:15 – 9:25 h Presentació institucional
Sr. Claudi Vidal Gimbert, Director dels Serveis Territorials d’Educació a Lleida.
Joan Josep Ardanuy, Director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.
Maria del Mar Lluelles  Perera, Coordinadora del Projecte Implica’t+ amb la Carta de la Terra i l’Agenda 2030.
9:25 – 9:35 h Presentació dels deu anys implicats a càrrec de Maria del Mar Lluelles Perera.
9:35 – 9:40 h Vídeo dels deu anys implicats elaborat per Otger Torres Navarrete, autor implicat.
9:40 – 9:50 h Presentació del Pòster “Implica’t+ amb la Carta de la Terra”, elaborat per Meritxell Miret Florensa, Montserrat Remacha Selva i Gemma Salvia  Cáceres, autores implicades.
Ponències
9:50 – 10:20 h Ponència La gran transició de la mà alçada a la mà estesa, de la força a la paraula”,  a càrrec de Federico Mayor Zaragoza, President de la Fundación Cultura de Paz de Madrid.
10:20 – 10:35 h Ponència “Tres dècades d’educació pel desenvolupament sostenible. Balanç i perspectives”,  a càrrec de Miquel Àngel Essomba Gelabert, Professor del Departament de Pedagogia Aplicada a la Universitat Autònoma de Barcelona.
10:35 – 10:50  h Ponència “ONCE, un treball cooperatiu que suma. Educació Inclusiva, drets i deures per tothom”, a càrrec de Manel Eiximeno Moreso, Director del Centre de Recursos Educatius (CRE) ONCE de Barcelona.
10:50 – 11:05 h Ponència “Projectes Unesco a Tortosa”,  a càrrec de  Consol Sagrera Vilaplana, Presidenta de l’Associació amigues i amics de la UNESCO de Tortosa.
11:05 – 11:15 h Música a càrrec de Carla Montané Teres, Estudiant de Batxillerat Artístic Escènic, a l’Institut Samuel Gili i Gaya de Lleida.
Descans
11:40 – 11:55 h Ponència “Imaginació, entusiasme i llibres”, a càrrec de Jaume Centelles Pastor, Mestre i Autor de “El abrazo de la literatura”. Manté al dia el bloc La invitació a la lectura.
11:55 – 12:10 h Ponència “Les STEAM, un dels camins per assolir els ODS”, a càrrec d’Esther Pintó, Cap d’Estudis de l’Institut Torre Vicens i Coordinadora de l’Equip STEAM de Lleida.
12:10 – 12:25 h Ponència  “OSMON, el voluntariat neix en tu”, a  càrrec d’Adriana Garcia Gispert, Cap del Departament de Sensibilització de l’entitat OSMON.
12:25 – 12:40 h Ponència “La Carta de la Tierra, una guía para una educación hacia la sostenibilidad”, a càrrec d’Alicia Jiménez-Elizondo, Directora de Programes de la Secretaria de la Carta de la Terra Internacional.
12:40 – 12:50 h Música a càrrec del grup GdR acústic. Anna Borrego Claveria, Eladi M. Romero Gaya i Raül Vallès Pardell.
Experiències
12:50 – 13 h Experiència “Apertas de papel. Abrazos de papel. Una mirada inclusiva de educación ambiental”, a càrrec de Gonzalo José Castro Lodeiro, Mestre d’Educació Primària i Director del Colexio Cervantes de Lugo.
13 – 13:10 h Experiència “La juventud en acción con la educación para el Desarrollo Sostenible” a càrrec de Rocío Milagros Collantes González, Consultora en Canvi Climàtic, Drets Humans, ODS i Relacions Internacionals de Panamà.
13:10 – 13:20 h Experiència Els resultats acadèmics, socials i pedagògics de la implementació de l’educació cap al desenvolupament sostenible després de 10 anys de treball continu”, a càrrec de Banachek Garcia Muñoz, Director del Centre Educatiu La Joya, Rosario, Desamparados. San José. Costa Rica. 
13:20 – 13:30 h Experiència “Carta de la Tierra, un reto para la educación”,  a càrrec de Miguel Angel Guzmán Velásquez, Tècnic de Primària de la Direcció General de Gestió de Qualitat Educativa del Ministerio de Educación de Guatemala.
13:30 – 13:40 h Experiència “La implementación de la Carta de la Tierra en los proyectos de la Finca Tierra Prometida”, a càrrec d’Eulin Patricia Chacón, Directora de l’Escuela de San Francisco de Peñas Blancas de San Ramón, Professora de la Universidad Nacional i Assessora Curricular en la Universidad Isaac Newton de Costa Rica.
13:40 – 13:50 h Experiència “Prevención y reducción de riesgos de desastres desde los fundamentos éticos y valóricos de la Carta de la Tierra”, a càrrec de Claudia Beatriz Cárdenas, Professora de Francès i Màster en Ciències de l’Educació, Cofundadora de la Corporación Gestión de Riesgos y Desastres (Grid Chile) de Santiago de Xile.
13:50 – 14:00 h Experiència Taller de Holodiversidad”a càrrec d’Aída Carrillo Ocampo, Professora investigadora de la preparatòria agrícola de la Universidad Autónoma Chapingo de Mèxic.
Cloenda

Portada i tríptic del programa