L’aquari a finals de curs

Aquest trimestre han nascut molts alevins de guppys i de cua d’espasa, els hem deixat a l’aquari gran, de manera que es produeix un selecció natural. La gran majoria resisteixen molt bé, creixen ràpidament.
De les femelles de cua d’espasa, se’n va morir una, com que era la més gran, feia 6,5 cm, vam aprofitar per fer-ne la dissecció, vam veure perfectament els ovaris plens d’ous, a cada un es distingia un punt negre que era l’ull de l’aleví.
Actualment el nombre de peixos de l’aquari és excessiu, però com que falten pocs dies per acabar el curs esperem que tot vagi bé. Canviem l’aigua més sovint per tal que no se’ls contamini.
Hem aconseguit estabilitzar l’aigua, quan el pH baixa massa, hi posem aigua de la font gran, que el té més alt, així hem arribat al grau desitjat.
Aquest estiu uns quants peixos els acollirà el Roc. No se’ls pot pas endur tots, ja que llavors el seu aquari quedaria superpoblat i amb perill de desestabilitzar l’hàbitat dels peixos.
Gràcies per cuidar-los.

ENIGMA MATEMÀTIC DE JUNY!!! QUI EL SAP RESOLDRE?

Les pedres precioses

Hi havia una vegada un rei que tenia una corona amb 9 pedres precioses. Un dia el va venir a visitar un mag des d’un indret llunyà i li va dir:

– Aquesta corona que portes té 8 pedres precioses i 1 pedra que és falsa però no es pot notar a simple vista.

El rei, preocupat, va voler saber quina de les 9 pedres era la que no era preciosa però el mag li va dir que només hi hauria una manera de comprovar-ho i que li donaria l’opció d’esbrinar-ho si descobria com fer-ho amb les seves condicions.

El mag li va dir:

– L’ única opció que hi ha de que descobreixis quina pedra no és preciosa serà pel pes de les pedres. La pedra falsa pesa lleugerament menys que les altres (molt poquet menys). Com que això no es nota  a simple vista et deixaré una balança d’alta precisió amb dos platerets perquè tu pugis col·locar pedres, com vulguis, a un costat o a l’altre i comparant els pessos descobrir quina és. Però et poso una condició; i és que només pots fer dues pesades.

Com va descobrir el rei quina pedra no era preciosa fent només dues pesades?