El dia 5 de desembre els nens i nenes de P5, Sol i LLuna i Gats, hem anat a Can Ribas d’excursió tot el dia.
Hem après i hem col·laborat en tot el procés d’elaboració de l’oli. Primer de tot vam anar a buscar una olivera que tingués moltes olives. Poc a poc i amb un pal hem picat les branques per a que caiguessin les olives a la borrassa. Les vam agafar de color verd i de color negre. 😎
Vam agafar les olives verdes per a macerar-les i poder menjar-les després a la nostra classe. Amb un morter vam picar d’una en una cada oliva i les vam ficar en una carmanyola amb els següents ingredients: sal, llorer, romaní, fonoll, farigola, pell de llimona i un all. Durant quinze dies hem d’anar canviant l’aigua a les olives i després ja ens les podrem menjar!! 🙂 Ens van ensenyar les parts de l’oliva: pell, carn, pinyol i llavor.
A continuació vam agafar les olives negres i les vam portar a la trituradora, que es deia Juanita. Les olives van quedar ben triturades però no vam veure l’oli. Així que vam anar a una sala on ens van explicar que havíem d’escalfar la pasta per a que sortís l’oli. Un cop escalfada la pasta vam aixafar-la amb un cofí i va sortir l’oli pels forats. Vam posar el cofí en una premsa amb una fusta i fent força amb un cargol va sortir l’oli i l’aigua. La pasta es va quedar seca enganxada al cofí.
Després vam fer l’últim procés: la decantació. Ens van explicar que havíem de posar aigua a l’oli per a que marxés l’aigua bruta i es quedés només l’oli. Així ho vam fer tres vegades fins que va quedar l’oli ben net.
Ens va agradar moltíssim l’activitat i vam aprendre molt!! 😛 Ens vam emportar les olives per la nostra classe i una mostra petita d’oli per a casa.
Moltes gràcies als pares que van venir a col·laborar a la sortida 🙂
Aquí podeu veure les fotos:
