Interaccions

ASPIRINA EFERVESCENT I AIGUA ( Alejandro i Pol Espinosa)

L’aspirina és un medicament en forma de pastilla blanca i polsosa per dins. Es dissol en alguns líquids. És efervescent i calma el mal de cap.

L’aigua és un líquid transparent i potable, incolora i sense sabor i hidrata molt, també serveis per rentar-se.

Què passarà quan les fem interaccionar? L’aspirina es dissoldrà dins l’aigua i farà bombolles com les de la Coca-cola. Canviarà de gust i s’anirà la transparència de l’aigua.

Què ha passat? Què conserva? Què canvia? S’ha dissol i han sortit bombolles. Té olor a taronjada, conserva el color de l’aigua.

Com explicaries el que ha passat?

1    2   3

A l’ abocar a l’aigua, l’aspirina, aquesta es disso i ‘aire surt en forma de bmbolles. Al cap d’una estona l’aire s’ha anat i l’aspinina s’ha barrejat totalment.

SUCRE MORÉ I FOC ( Núria i Laura)

Sucre: Serveix per donar-li sabor dolç al menjar i per fer galetes i pastes. Som com cristalls petits.

Foc: Serveix per cremar alguna cosa i per coure. És una fama de gas.

Què passarà quan les fem interaccionar? El sucre es desfarà

Què ha passat? Què conserva? Què canvia? Quan vam posar el sucre a la cullera i al foc, es va anar desfent i uns segons més tard es va començar a posar negre i van començar a sortir-li bombolles. El vam deixar una setmana i ara és dur i per una petita part té forats de color vermell.

Com explicaries el que ha passat?

sucre1    sucre2   sucre3  sucre4

El sucre està fet per cristallets. Al foc li va donant energia calorífica. El sucre és va separant i desfent per la calor i passade ser cristalls a no ser, fins que acaba tot junt i dur, sense cristalls.

SABÓ LÍQUID I ASPIRINA EFERVESCENT ( Pol Castro)

Aspirina efervescent: És un objecte rodó  i blanc.  Amb gust amarg i superfície llisa i amb olor a llima. Serveix per curar.

Sabó líquid: Substància taronja que serveix per rentar. És espesa amb olor a avena. Té fosfanato, tensioactivos, aminoacidos i perfum.

Què passarà quan les fem interaccionar? La pastilla es dissoldrà amb el sabó líquid. El sabó es quedarà d’un color més fosc perque és una substància espessai molt diferent a l’aigua. Canviarà d’olor.

Què ha passat? Què conserva? Què canvia? La pastilla es conservava una estona al fons i després surt a la superfície. Es desfà una mica i les bombolles s’aparten al voltant del recipient i també hi havia uns cargolets molt petits.

Com explicaries el que ha passat?

sabo1  sabo2  sabo3

Primer he fet la pastilla ( els puntets blaus son el gas) i el sabó. L’aspirina es fica al sabó i es barreja. Surten bombolles petites i triguen molt a desfer-se. La pastilla redueix el seu tamant i les bombolles es posen al voltant. Les bombolles estan plenes de gas, el sabó li complica la sortida a la superfície. El sabó es torna més aquos.

 TARONJA I FOC ( Noeia i Elsa)

Foc: Va ser un descobriment històric de la prehistòria. Crema, cou el menjar, dona llum, calor i en es seus temps, per espantar als animals.

Taronja: és una fruita que creix del taronger, és a dir que no té cap producte químic. Amb la taronja es poden fer sucs, pastissos, etc. És de color taronja. És rodona , amb pell, no és gran ni petita.

 Què passarà quan les fem interaccionar? no ho sabem

Què ha passat? Què conserva? Q uè canvia? Hem posat la pell de la taronja al foc i ha sortit carbó, amb el qual hem pogut dibuixar. Però el suc, cau al foc i surten “chispas”. Amb la taronja freda, quan llencem el suc, sona com una vengala. Amb la pell i el foc e que desapareix es la pell. Però amb el suc i el foc el que desapareix és el foc, és a dir que el suc es queda abaix a l’espema.

Com explicaries el que ha passat?

taronja1   taronja2   taronja3

Primer llencem el suc al foc i surten ” chispas” creiem que és l’àcid cítric el que provoca això, fins que el foc s’apaga.

NOCILLA I CALOR (Irving i David)

Fogonet: Ferro recalentat que far desfer les coses i escalfar. Podem  escollir diferents temperatures.

Nocilla: Sucre, oli vegeta, llet desnatada en pols, cacau, avellanes,gluten i altres fruits de closca.

 

 Què passarà quan les fem interaccionar? La xocolata es desfarà i seràuna mica més marró i menys espesa.

Com explicaries el que ha passat?

 

nocilla1   nocilla2   nocilla3

La xocolata és marró quan es calenta ( el foc li dona energia calorífica) i el sucre, la llet i el cacau es desfà i es queda negre. Al passar un temps es queda dur. També surt fum que deu ser l’aigua que s’evapora ( la llet té aigua). També canvia de color i de gust.

GEATINA I MEL (Danna)

Gelatina: És com el sucre però d’un altre color. Quan la menges està molt suau i té una olor molt bona. Està feta de sucre, gelatina, àcid cítric.

Mel: És com  una crema.

Què passarà quan les fem interaccionar? La mel si la barreges amb la gelatina, s’anirà a baix.

Què ha passat? Què conserva? Q uè canvia? La gelatina ha anat baixant cap el fons. He hagut d’escalfar la mel per poder remenar-la.

Com explicaries el que ha passat?

mel  mel2  me3

La gelatina és la platilina taronja i la mel de color groc. La gelatina es va quedant pel mig. A cap d’una setmana, la gelatina s’havia quedat tota al fons del got.

GELATINA I AIGUA CALENTA ( Pilar i Yasmin)

Gelatina: És groga i olora a  llimona. És fina com la sal.

L’aigua: És transparent i potable, serveix per veure.

Què passarà quan les fem interaccionar? L’aigua agafarà el color de la gelatina

Què ha passat? Què conserva? Q uè canvia? Vam posar la pols de gelatina a l’aigua calenta  i, una setmana després vam veure que la pols s’havia transformat en gelatina i l’aigua havia desaparegut. El color era groc i l’olor era la mateixa, feina olor a llimona.

Com explicaries el que ha passat?

gelatina1  gelatina2  gelatina3

La gelatina és groga i l’aigua blava.  Les juntem  i quan passa una setmana, la gelatina s’ha posat sobre de l’aigua.

ENCENS I OLI (Cara i Veronica)

Com explicaries el que ha passat?

encens   encens1  encens2

AIGUA I OLI (Luis i Fernando)

Com explicaries el que ha passat?

oli1  oli2

L’oli s’ha quedat a sobre de l’aigua. La vam remenar i esva posar groga però rapidament va tornar l’oli a dalt i l’aigua a sota.

One thought on “Interaccions

  1. Mercè Izquierdo

    M’ha agradat molt conèixer els experiments que heu fet, llegir els comentaris i explicacions que feu i vure les maquetes per representar com són els materials per dins i entendre millor els seus canvis.
    Us felicito per la feina i espero que l’any vinent la continuareu.
    Una salutació ben cordial a tothom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *