Llet amb galetes

Segur que us ha passat motes vegades. Com és que passa això? Com és la galeta? I la llet? Què canvia?

Primeres troballes
 

trosos.jpg

meitat1.jpg

Preguntes que ens fem:

1- Com és la galeta ? i la llet?

2- Perquè surten bombolles quan la suquem a la llet?

3- Què passarà si xafem la galeta?

4- Com canvia la galeta?

5- La llet entra dins la galeta, però… surt?

6- Passarà el mateix amb d’altres galetes?

7- Passarà el mateix si suquem la galeta amb d’altres líquids?

Anem a pams. Ens vam repartir per grups i cada un va buscar la resposta a una pregunta.

1- Com és la galeta ? i la llet?

La galeta per dintre té forats  plens  d’aire.  Vam mirar la galeta Maria amb la lupa binocular,  vam  veure que per dintre  té coses  blanques, té forats  una mica grosos  i plens d`aire. La  galeta es  molt facil de trancar, podem fer tros molts petits (pols).

galeta2.jpg galeta1.jpg galeta4.jpg

La llet és blanca . Puc fer trosos fent gotetes més petites i més grans. Quan la paso d’un  got a un altre fa regalim.

Ara hem deixat una capsula  de petri  i hem posat dintre una galeta Maria  i en una altra capsula de petri llet i l’hem deixat setmana per veure que pasa.

UNA SETMANA DESPRES….

La llet sembla que s’hagi quedat enganxada, no es líquida.
llet.jpg

Hem buscat a Internet i hem decobert el següent:

COMPOSICIÓ DE LA LLET

La composició de la llet varia en els diferents mamífers. Centrant-nos en la llet de vaca hi ha diferents factors que en modifiquen la composició: la raça de la vaca, l’època de l’any, la fase de la lactància, el moment del dia en què es munyeix,..

Components principals:

  • Aigua
  • Greix
  • Sòlids no grassos (NFS) o sòlids que no són greix (SNF): caseïna, proteïnes del sèrum, lactosa, àcid làctic, àcid cítric,…

Altres components:

  • Vitamines: C, B12, B6, riboflavina, tiamina
  • Sals minerals
  • Aminoàcids
  • Etc.

A la càpsula de petri, s’ha avaporat l’aigua i a quedat la resta.

La galeta és com abans, no ha hagut cap canvi, pot ser està una miqueta més tova.

Lluis i Yasmin

2- Perquè surten bombolles quan  suquemla galeta a la llet?

Quan la galeta es suca a la llet surten bombolles.
COM ES QUÈ PASSA AIXÒ? Perquè entra la llet a la galeta i dintre de la galeta hi ha aire, llavors entra la llet i surt l`aire de la galeta i provoca què surtin bombolles.
Si posem mitja galeta surten mes bombolles però en menys temps.
ho hem comprobat amb 230ml de llet i hem grabat amb la camara de fotos les bombolles que surten de la galeta.
   

3- Què passarà si xafem la galeta?

GALETA AMB LLET

material: murter, mada murter, galeta, llet, contegotes, proveta graduada i 20ml de llet.

1r pas: Vam agafar la ma de murter i la mada, vam posar la galeta dins i vam agafar la proveta graduada, vam posar 20ml de llet amb el contagotes. Després vam aixafar-ho tot, la galeta i la llet. Vam posar una galeta més i es va quedar més pastos pero amb el mateix color.

La llet entra dintre de la galeta pels forats i no surt. La galeta es fa més gruixuda , pesa més i es queda bastant pastosa, per consistència i es trenca. Fa la mateixa olor però canvia el color i el gust.

GALETA SENSE LLET

 Material:  Morter, Mada morter, galeta, contagotes i proveta graduada.

 1r pas:  vam agafar la ma de morter i el morter, vam agafar les galetes vam posar una galeta, dins vam agafar la mada i vam començar a aixafar-la galeta després de una estona es va fer tota pols, pesava 6,9 abans de pesar-la.

Quan l’aixafem, s’esmicola en trocets molt petits. Conserva el gust, l’olor i el color. Pesa menys que quan està sencera perquè perd l’aire.

trosos.jpg

David i Tamara

4- Com canvia la galeta amb llet?

Coses que es necessiten per fer l´experiment de la galeta:

1-LLET

2-CONTAGOTES

3-BÀSCULA

4-CRONÒMETRE

5-LUPES

6-GOT

7– CAPSULA DE PETRI

Nº DE COMPTAGOTES PES PES GUANYAT
0 6,2 gr
1 8,2 gr 2 gr
2 11 gr 2,8 gr
3 13,2 gr 2,2 gr
5 15,5 gr 2,3 gr

CONCLUSIÓ:

En primer lloc la galeta és fragil i es pot trencar peró quan hi ha llet dintre es tova molt fragil i guanya pes i volum, peró quan es posa a la nevera es queda més dura i perd pes ( pesa més que al principi!!!)

5- La llet entra dins la galeta, però… surt?

La galeta va absorvir molta llet i com que no ho sabien van posar més llet amb el contagotes per un costat i, per l’altre costat, va sortir disparada. Després la vam posar en una càpsula de petri amb una mica de llet i va absorvir més llet de la que tenia dintre. Quan vam tocar la galeta vam adonar-nos que estava més toba que el puré, vam treure la galeta  de la càpsula de petri i va caure llet.

meitat.jpg p1050225.jpg

6- Passarà el mateix amb d’altres galetes?

Necesitem llet, cronometre, balança i contegotes.

Tipus de galetes: galeta Maria, galeta de poma, galeta de taronja.

Tipus Pes inicial Llet absorvida Pes final 1 setmana després
Galeta Maria 0,24 gr 20 ml 0,44 gr 6,1 gr
Galeta de poma 6,3 gr 5 ml 20,2 gr 7,1 gr
Galeta de taronja 7.4 gr 7 ml 22 gr 9,8 gr

Aquest experiment s’ha de tornar a repetir, les dades que surten no tenen sentit.

Pol Espinosa i Laura

7- Passarà el mateix si suquem la galeta amb d’altres líquids?

Líquid Pes inicial Pes plena ml que caben dins Temps
Llet 0,24g 0,73g 30ml 1′ 15”
Aigua 0,24g 20,2g 15 ml 35”
Oli 0,24g

No hem acabat la graella perquè a cada galeta l’hi hem posat quantitats diferents de líquid. La hem de tornar a fer.

Hem Posat tres càpsules de petri, en cada una posem una galeta. A la primera li ficarem 12ml de llet, a la segona 12ml d’aigua i a la tercera 12ml d’oli. Hem esperat 15 minuts i això és el que ha passat.

foto1.jpg   15 ‘ més tard   fotos-15.jpg

La galeta que ha queda més toba és la sucada amb aigua i a la que hem posat oli està dura.

Am llet Amb aigua Amb oli

Danna i Arturo

 CONCLUSIONS

Quan suquem la galeta a la llet, aquesta entra dins de la galeta per uns foradets petits que estan a l’exterior (per la part superior entra més lentament  que per l’inferior). Hem observat que surten bombolles, això es degut a que dintre de la galeta hi ha foradets plens d’aire. Quan la llet entra dins desplaça l’aire que surt a la superficie en forma de bombolles. Hi ha forats grosos que deixen pasar la llet a traves de la galeta.

Dintre de la galeta poden cabre fins a 30 ml de llet. A mida que anem afegint llet, la galeta s’infla, pesa més , s’estova i queda més pastosa.  Això no pasa amb d’altres líquids, com per exemple l’oli.  Amb l’oli la galeta no es desfà, nomes canvia de color.

Si continues afegint llet , la galeta es trenca.

Si en lloc de llet, suque la galeta en oli, queda empapada ( és a dir l’oli entra dintre de la galeta i ocupa els forats) però continua dura, no es desfà. Si posem nomes aigua, la galeta es desfà més i més rapidament.

Creiem que l’aigua de la llet desfà algun ingredient de la galeta. Hem buscat els ingredients de la galeta

components-galetes.jpg

Sabem que la mantega no es desfà en aigua però… I el sucre? I la farina? Ho provarem

Un dia  vam deixar a la nevera una galeta sucada en llet ( estava tova), quan vam tornar al cap d’una setmana , la galeta estava dura i pesava menys que mullada però més que al principi.

També haviem deixat la llet una setmana en una capsula de petri i vam trobar que s’havia evaporat l’aigua de la llet i que quedava una capa blanca.

Creiem que aquesta capa blanca de greixos, vitamines etc plenen els forat de la galeta quan l’aigua s’evapora, per això pesa més que al principi però menys que quan està plena de llet. ( hem posat una galeta sucada amb aigua i la deixarem una setmana a la nevera a veure que passa. Ho farem també am la galeta sucada amb oli i posarem oli sol en una càpsula de petri a veure si li passa al mateix que a la llet)

Aquest són els dibuixos que intenten explicar el que passa quan suquem una galeta en la llet.

alejandro.jpg  vero.jpg  elsa.jpg  noelia.jpg

Més llet amb galetes

A nosaltres, a l’Elvira Cuyàs, també ens ha intrigat molt saber què li passa a la llet i a la galeta i vam repetir l’experiència a casa, posant molta atenció i observant detingudament tot el que passava. Aquí estan les nostres observacions després de fer la posta en comú a la classe:

1. La galeta sucada amb la llet pesa més que abans de sucar-la.

2. Surten  bombolles quan posem la galeta a la llet.

3. La galeta tè forats a la superfície.

4. Si poses la galeta i la treus rapidament, canvia de color però no es trenca.

5. No totes les galetes es trenquen en el mateix temps, algunes costa més.

6. Si poses la galeta a sobre de la llet, al començament sura, però després es va enfonsant.

7. Amb la llet calenta la galeta es trenca abans que amb la llet freda.

8. Podem aixafar la galeta i fer trossos molt petits.

9.  També podem fer parts petites de la llet (gotetes) (aquesta i l’anterior, no la vam observar a casa, la vam dir entre tots a la classe)

10. La llet entra dins de la galeta.

11. Les partícules de la galeta estan enganxades entre elles i les separem quan l’aixafem.

12. Que  és fàcil trencar la galeta.

6 thoughts on “Llet amb galetes

  1. Pilar

    Us felicito!!!! em sembla que ara me les miraré d’una forma diferent. Heu fet un treball fantàstic.

  2. Pedro

    Caram! la de ciència que es pot aprendre “sucant” una galeta.
    Gràcies per ensenyar-nos.

  3. nlopez Post author

    Ei! Nens i nenes de l’Elvira. Us heu divertit fent experiments amb la llet i les galetes?

  4. Núria Alsina Hipolito

    A partir d’ara quan suqui la llet amb galetes , me’n recordaré de vosaltres. Tant fàcil ( o no ! ) com observar, pensar, experimentar i explicar-ho !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *