El mite

Què és la mitologia?
El mite és un relat o una narració fabulosa i imaginària d’éssers meravellosos amb virtuts extraordinàries, d’acció trepidant i plena d’afers amorosos i sentimentals, que intenta donar una explicació no racional a la realitat.

Sentit etimològic
Si ens fixem en el significat etimològic de mitologia entendre’m molt millor el significat de mite. La paraula mitologia (mythologia) està composta de dues paraules d’origen grec: per una banda mythos (μῦθος) que significa aproximadament “discurs”, “paraules amb actes” i per l’altra logos (λόγος) que significa “raonament”, “expressió”, “parla” o “discurs” juntament amb altres significats com “intel·ligència”, “pensament”, “ciència”, “estudi” i “sentit”.
Entenent el significat de la paraula mitologia, podrem entendre millor la seva finalitat.
A través del mite s’expressa la ideologia, el pensament de tota una col·lectivitat, del poble que els ha creat. Per tant, gràcies al mite podem accedir a l’estil de vida de les societats del passat.
El mite clàssic dóna resposta a les qüestions més profundes i més serioses que el gènere humà pot plantejar-se: les estructures fonamentals de la seva existència , el seu origen i el seu destí, el més enllà… Explicaven tota la realitat i els fets que els envoltaven.

Per a què serveix la mitologia?
Els mites formen part de la nostra herència cultural, encara que no són considerats com a nostres. És a dir, la nostra cultura prové d’aquest mites antics de l’època grecollatina, però tot s’ha modificat molt i ja no considerem que formin part de la nostra cultura actual, els vegem com una cosa molt llunyana i creada per homes amb una manera de pensar i de viure ben diferent a la d’avui dia. El que no vol dir que avui dia no tinguem històries o herois que podrien considerar-se parers al que abans anomenaven mitologia. Actualment, les pel·lícules i llibres que parlen d’un nou tipus d’heroi, com per exemple seria un guerrer del Vietnam salva vides i defensor de la seva pàtria o seria qualsevol super heroi com Superman, serien els elements més propers al que podria considerar-se mitologia, ja que reflecteixen el pensament de la nostra societat.
La major part de la mitologia clàssica es refereix al món heroic, és una mitologia heroica ancorada i enllaçada en el món històric en un temps històric. És a dir, que s’utilitzava majoritàriament com a representació de fets històrics per a ser transmesos de generació en generació i com a mètode educatiu a partir d’imatges i creences idealitzades que es formen al voltant d’un personatge o un fenomen transformant-los en arquetips.

El pas del mite al logos
Com ja hem esmentat, en un principi l’home explicava tot el seu entorn a partir dels mites. Però a Grècia, al s. VI aC, van aparèixer els primers filòsofs, homes que buscaven noves respostes a tot el que fins ara havia estat  explicat amb els mites. Van començar a qüestionar-se les incoherències que trobaven als relats mitològics del seu entorn degut a que els arribaren mites d’altres pobles en els quals s’explicava un mateix fenomen de manera diferent. Aquests homes protagonitzaren el pas del mite al logos. Començaren a observar i analitzar la naturalesa per a poder descobrir les veritables causes d’allò que explicaven els mites i, en comptes d’inventar mites, començaren a inventar conceptes.
Així doncs, el món esdevingué racional, ordenat i regit per unes lleis fixes i estables, és a dir, en tot allò que es pot descobrir i demostrar.

 

Imatge de previsualització de YouTube

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *