“Titànic”: Ser “educat” et pot costar la mort

       

                   

 “Titànic”: Ser “educat” et pot costar la mort

S’ha escrit molt sobre el misteri de les últimes paraules que va pronunciar just abans de morir el capità del Titanic, Eduard John Smith. Uns diuen que van ser: “Sigueu britànics, nois. Sigueu britànics”, i altres afirmen que van ser aquestes: “Sigueu britànics, nois. Sigueu valents”. Després, segons les versions, es va tancar a la cabina de comandament i es va engegar un tret al cap, o es va tancar a la cabina de comandament per morir després ofegat, o va aguantar fins al final i va morir congelat a les glaçades aigües de l’Atlàntic. El que sembla clar és que sí que va arribar a pronunciar allò de “sigueu britànics”; alguns creuen que es referia a la famosa forma de ser dels britànics: impassibilitat, senyoriu i educació.
Que les últimes paraules d’un home que està a punt de morir recomanin educació ja és molt significatiu, però és que a més a més sembla que la major part dels britànics a bord es van comportar aquella nit com a autèntics cavallers. Calmats, impassibles, senyorials.

Dues maneres de pensar

Dos investigadors australians i un de suís acaben de publicar un estudi en què demostren que una bona part de les morts britàniques durant el naufragi del Titanic van tenir a veure directament amb la bona educació: van fer de forma cortesa la cua per accedir als bots salvavides –després de deixar passar dones i nens, és clar– i van morir així, esperant. “A Anglaterra la cavallerositat era un dels valors més importants“, diu un dels autors de l’estudi.
Van intentar documentar en aquest treball els factors que van jugar a favor de la supervivència a bord del Titanic, i van trobar, per exemple, que la màxima de “les dones i els nens primer” –no especificada mai en cap llei marítima internacional– es va complir al peu de la lletra; que ser dona, portar un nen al costat i estar en edat reproductiva era la millor garantia de sortir amb vida,
i que les possibilitats de salvar-se sent passatger de primera o de segona classe eren més grans –per l’accés a la informació, i a les persones amb capacitat de decisió, però també perquè estaven més a prop de la coberta dels bots salvavides.
També van descobrir que “els membres de la tripulació van utilitzar els seus avantatges d’accés a la informació i als recursos per generar més possibilitats de supervivència”, segons l’informe.

“Els americans van ser els que van tenir més possibilitats de sobreviure”, van escriure els tres investigadors. Savage recorda que hi ha casos ben documentats de passatgers britànics que van morir com verdaders gentlemen (algun fins i tot va baixar a canviar-se al camarot per rebre ben vestit la mort, és a dir, amb esmòquing), i que si bé ningú ha acusat mai els passatgers nord-americans de mal educats, de saltar-se la fila o obrir- se pas a empentes, el cert és que “en van sobreviure molts més, de manera que alguna explicació hi deu haver”.

L’informe afirma que ser nord- americà suposava tenir més de probabilitats de viure. L’estudi no ha caigut gens bé als Estats Units, on l’arriben a qualificar de “racista“.

                                        http://www.elperiodico.cat/      2.2.09

Exercicis que cal fer:

1.De què creieu que va aquest article?

2.Per què l’ estudi no ha agradat gens en els Estats Units?

3.Creieu que el principi “les dones i els nens primer” té sentit?

4.“Algun fins i tot va baixar a canviar-se al camarot per rebre ben vestit la mort, és a dir, amb esmòquing”: oi que aquesta conducta és absurda?

Exercicis que es poden fer: Depèn de la vostra imaginació i interessos personals.

5.?

6.?

7.?

?

I sempre: afegiu imatges

Els vostres treballs seran ben rebuts a 4detica@gmail.com

       

 

 

 

Leave a Reply