Què diu la premsa?

Publicat a El Punt Comarques Gironines 21-03-2009 Pàgina 4

El dia que Ernest Benach va anar a estudi a Besalú

RAMON ESTÉBAN

Si no ets mestre, encarar-te durant quaranta minuts a una classe plena de nenes i nens de deu i onze anys, i sobreviure, té mèrit, per més president del Parlament que siguis. Ernest Benach ho va fer ahir amb els alumnes de cinquè i sisè de l’escola de Besalú (el CEIP Salvador Vilarrasa), on va presidir l’inici de la commemoració del 75è aniversari del centre. Gràcies a les preguntes de la mainada vam assabentar-nos que a Benach li agradava anar a l’escola (què havia de dir, allà, pobre home) i que la seva mare era mestra i ja el portava a classe amb poques setmanes de vida, dins d’una senalla; que li hauria agradat ser metge; que no s’havia imaginat mai que seria president del Parlament («ni tan sols el dia que me’n van nomenar») i que el més emocionant que li havia passat mai havia estat el naixement dels seus fills… No hi podia faltar la referència al Polònia. «El primer cop que hi vaig sortir –va recordar– estava sopant amb la dona i els fills a casa i ens vam quedar muts una estona, amb cara de babaus». Al final, una pregunta que –siguem malpensats– l’havia suggerit un mestre: «Què opina de la proposta del conseller Maragall d’escurçar les vacances al setembre i posar una setmana de festa al febrer?» La resposta: que es faci el que sigui, però que es faci ben fet, que sigui fruit del consens i dels pactes. «Els polítics, com en saben de contestar sense mullar-se», va comentar un adult en veu baixa.

Abans d’exposar-se a les seves qüestions, el president del Parlament va explicar als alumnes la història del país i de la cambra a través d’un conte. La lliçó de tot plegat va ser que a vegades la democràcia passa mals moments i que aleshores l’única medicina és la I + P, o sigui, la informació i la participació, va afirmar. Traduït al món dels alumnes de cinquè i sisè de primària, vol dir que cal aprendre i implicar-se en l’escola, el poble, les associacions… «La política no és aquella gent avorrida que surt per la televisió –va recalcar– sinó que és molt més. Tot el que ens envolta és fruit de decisions polítiques.» Si no defensa la política el president del Parlament, qui ho farà?

La part més protocol·lària de la jornada es va produir més tard, a l’exterior, amb els parlaments de rigor (a càrrec de la directora, Estrella Torrent; l’alcalde, Lluís Guinó, i el mateix Benach), en presència del president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, mestres i mares i pares d’alumnes. No hi van faltar exalumnes i supervivents d’aquell llunyà curs inaugural del 1934-1935, als quals Benach i l’escola van fer un obsequi. A algun d’aquests avis li deuria venir a la memòria el dia de la seva infància en què allà mateix va veure un altre president del Parlament, Joan Casanoves, inaugurant l’escola.

 

Publicat a El Punt Comarques Gironines 20-03-2009 Pàgina 7

Escenografia del 75è aniversari de l’escola

RAMON ESTÉBAN

Els alumnes del CEIP Salvador Vilarrasa de Besalú van escenificar ahir al pati el número 75, per commemorar els anys que fa que es va inaugurar el centre. Aquest migdia, el president del Parlament, Ernest Benach, presidirà la inauguració dels actes de celebració de l’efemèride. Benach també mantindrà un col·loqui amb els alumnes més grans.

 

Publicat a El Punt Comarques Gironines 12-03-2009 Pàgina 40

L’escola de Besalú fa 75 anys

El president del Parlament la va inaugurar el març del 1934 i la setmana que ve Ernest Benach obrirà oficialment els actes que commemoraran l’efemèride

RAMON ESTÉBAN

El passadís que dóna a secretaria aquests dies sembla el magatzem d’un brocanter: una ràdio, un escut de les escuelas nacionales, uns retrats del Generalísimo amb bigotet, fotografies antigues… A l’escola de Besalú van de bòlit preparant la commemoració del seu 75è aniversari, que inclourà, és clar, una exposició d’aquells materials i d’altres objectes amb els quals serà més fàcil resseguir la història del centre, que és com dir els primers anys de molts besaluencs. Abans que la Generalitat republicana construís l’escola, la mainada de la vila anava a estudi a l’antic hospital de Sant Julià (els nens) i a la Cúria Reial (les nenes). L’edifici del 1934 va suposar, doncs, un salt de qualitat molt important. El va projectar l’arquitecte Francesc Figueres, mentre que els caps d’obra van ser Josep Lagares i Amadeu Sala, explica el professor Pere Cerro, coordinador dels actes del 75è aniversari i autor d’un llibre –33 anys de mestre a Besalú– que es presentarà el mes que ve. Malgrat les reformes i ampliacions que s’hi han fet, l’edifici conserva bona part de l’aspecte original. A la inauguració, celebrada el 19 de març, hi va assistir el president del Parlament, Joan Casanoves, a qui va acompanyar en tot moment l’alcalde Manel Fernández. Precisament el programa de la commemoració s’obrirà el pròxim dia 20 d’una manera tan simbòlica com és amb la presència del president del Parlament actual, Ernest Benach, que mantindrà un col·loqui amb els alumnes del cicle superior.

Les classes no van començar fins al setembre, amb una mestra (Maria Corominas) per a les nenes i dos mestres (Josep Vilà i Valero Ventura) per als nens. Inicialment van ocupar tres de les quatre aules disponibles. No se sap amb certesa quants alumnes hi havia, en aquell primer curs, però Cerro ja n’ha localitzat una quarantena, que molt probablement assistiran a alguns dels actes programats, que van des de xerrades sobre educació fins a un sopar popular, passant per una representació teatral o un concert.

One thought on “Què diu la premsa?

  1. Rosa Maria Sala

    M’ha fet molta il·lusió veure escrit el nom del meu avi, Amadeu Sala, recordat en aquest aniversari de l’escola. Ell sovint ens explicava coses de la seva tasca i en concret de l’escola. S’estimava molt el poble de Besalú i tot el que va fer ho va fer amb el cor. També el meu pare, en Ramon Sala, va anar de l’escola de Besalú i nosaltres encara en guardem les seves llibretes, plumiers, plomes… i un munt de records i testimonis d’aquella època.
    Felicitats per aquest aniversari!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *