Jornades culturals 2014

EXPERIMENTA

Durant les jornades culturals d’enguany a Ed. Infantil hem fet set tallers d’experiments científics, barrejant els alumnes de P3, P4 i P5.
Els hem explicat els diferents passos a seguir per a realitzar un experiment (mètode científic) on ells han pogut observar, fer hipòtesis, experimentar i descobrir què passava en cadascun. Hem descobert i gaudit molt d’aquestes activitats i ens hem convertit en una colla de científics!!

Experiment 1:  Electricitat estàtica.
Al taller d’electricitat estàtica hem après que fregant un globus es carrega d’electricitat. Això fa que s’hi enganxin diferents objectes lleugers com per exemple cabells i paperets. També amb la força de l’electricitat hem fet girar un petit molinet de paper i hem fet moure una pilota de ping pong.

Experiment 2:  Globus
En el primer experiment hem provat què li passa a un guant de làtex que està col·locat a la part superior d’un ampolla de plàstic buida, i tallada de la base, quan la posem dins un recipient amb aigua.  Hem pogut comprovar que l’aigua que entra a l’ampolla pressiona l’aire que hi ha dins d’aquesta i infla el guant.
En el segon experiment hem provat què li passa a un globus que conté bicarbonat sòdic quan el col·loquem al forat d’una ampolla que conté vinagre, i el tombem perquè es barregin. El que aconseguim és que el globus s’infli degut a què la barreja d’aquests dos elements produeix diòxid de carboni, que fa augmentar la pressió de l’interior de l’ampolla i això infla el globus.

Experiment 3: Barreges amb aigua
En el primer experiment vam canviar el color de l’aigua, vam pintar amb un retolador paper de cuina i el vam posar dins l’aigua i canviava el color.
En el segon experiment posàvem arròs a l’aigua i vèiem que no era soluble, no es barrejava, en canvi el cafè sí que era soluble, es barrejava.
El tercer experiment posàvem oli i barrejàvem, sempre quedava a dalt i en canvi la mel sempre anava a baix.

Experiment 4: Llet màgica
Al taller de la llet màgica, primer hem barrejat aigua amb colorants alimentaris i hem observat  que es barregen amb l’aigua i aquesta queda d’un únic color.
Després hem fet el mateix amb la llet i els colorants. Hem descobert que la llet no té les mateixes propietats que l’aigua i aquesta no deixa que els colorants es barregin.
Per aconseguir que els colors es barregin, hem fet servir una vareta màgica on hi hem posat una mica de sabó (rentar plats) i així hem aconseguit crear una obra d’art amb l’explosió i la barreja de tots els colorants.

Experiment 5: Pasta de sal
Aquest experiment es tracta de barrejar tres ingredients (4 mesures de farina, 2 de sal i 2 d’aigua) per obtenir un element diferent (plastilina).
Barregem la farina, la sal i l’aigua fins que no s’enganxa la pasta a les mans. Després es reparteix una boleta a cadascú perquè acabi de barrejar per obtenir la textura de plastilina. Triem de quin color la volem i utilitzant una goteta de colorants alimentaris líquids la canviem de color. Cal tornar-la a barrejar ben barrejada. Ja està a punt per jugar. Cal recordar que aquesta plastilina cal guardar-la en un pot tapat o dins una bossa de plàstic ben tancada perquè sinó s’asseca.

Experiment 6 : Juguem amb els imants
Primer descobrim què enganxen els imants, tenim diferents objectes i ells han d’anar experimentant quins són els objectes que s’enganxen als imants.
Els imants tenen molta força, observem que si posem xinxetes a sobre un paper i l’imant va per sota del paper les xinxetes s’ajunten totes , podem girar el paper i no cauen, ELS IMANTS TENEN MOLTA FORÇA.
Els imants tenen dues cares una que s’atrauen i l’altre que es repel·leixen.
Un altre experiment era barrejar llimadures de ferro amb sal, llavors havíem de tornar separar el ferro de la sal.
Finalment van jugar a pescar peixos, amb una canya de pescar feta amb un imant, havien d’observar quin peixos pescaven i quins no ( alguns peixos portaven un clip metàl·lic i altres no).

Experiment 7: Ous
En el primer experiment hem pogut comprovar què passa si posem un ou dins un recipient en vinagre durant dos dies. És molt divertit perquè es converteix en un ou que sembla de goma.
Després hem observat què li passa a un ou que hem posat unes hores a dins un recipient ple de refresc de cola. Hem pogut constatar que l’ou queda brut i que, igual que les nostres dents, si no el rentem amb aigua i pasta de dents, no es neteja.
Finalment, hem fet l’experiment més emocionant: hem hagut d’aconseguir que l’ou entri a dins un recipient de coll més estret. Ha entrat posant uns llumins encesos a dins del pot i posant, de seguida, l’ou a la boca del recipient.

 Imatge de previsualització de YouTube

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *