2a. XERRADA sobre alimentació dins el programa NEREU

El  dimarts 13 de gener de 2015 la Naila ens va fer la 2a. xerrada sobre alimentació. MOLT INTERESSANT!!!!

La Carme Solé ens en fa un bon resum…

La xerrada se centra sobre la quantitat de menjar.

En una dieta equilibrada hauríem de menjar :

-Entre 45/60 % d’hidrats de carboni

-Entre 20/35 % de greixos saludables

– Entre 10/15 % de proteïnes

En una dieta hi ha varis grups d’aliments:

  • Farinacis
  • Verdures i fruites
  • Llet i derivats làctics
  • Carn i peix (ous)
  • Aliments innecessaris

Definició de ració:

Ració és una “mesura” d’un aliment que mengem en un àpat.

Es pot medir amb:

  • 1 cullerada
  • 1 plat postre/pla o fons
  • 1 got

Les quantitats de les racions varien segons l’edat.

RACIONS SEGONS EL GRUP D’ALIMENTS:

  • FARINACIS:  4/6 racions al dia
    • 1 ració = 40/70 g o 3 cullerades soperes amb cru d’ARROS o PASTA
    • 1 ració = 30 g o 3 cullerades soperes de CEREALS
    • 1 ració = 200/250 g o 1 PATATA gran o 2 PATATES petites
    • 1 ració = 25/50 g o 4 llesques d’un dit de PA de quart o 1 llesca PA rodó
    • 1 ració = 60 g o 1 plat fons LLEGUMS (recordar que porten proteïnes)
    • 1 ració = 120/150 g PÉSOLS
    • 1 ració = 4 biscotes
  • VERDURES I HORTALISSES:  com a mínim 2 racions al dia
    • 1 ració = 1 TOMATA gran
    • 1 ració = 1 PASTANAGA gran o 2 PASTANAGUES petites
    • 1 ració = 1 PEBROT / ALBERGINIA/CARABASSÓ/PEPINO
    • 1 ració = 1 plat petit de MONGETES TENDRES o 8 MONGETES
    • 1 ració = 120/150g o 1 plat petit de BLEDES/ENCIAM
  • FRUITES : 2/3 racions al dia
    • 1 ració = 2 peces petites MANDARINA o 150/200 g
    • 1 ració = 2 KIWI
    • 1 ració = 1 peça mitjana PRESSEC o 150/200 g
    • 1 ració = 5/6 MADUIXOTS o 8 MADUIXES
    • 1 ració = 12 grans de RAÏM
    • 1 ració = 1 PLÀTAN mitjà
    • 1 ració = 12 CIRERES
    • 1 ració = 1 o 2 talls ample 2 dits de SINDRIA / MELÓ/PINYA
  • LLET I DERIVATS LÀCTICS : 2/3 racions al dia preferentment semidesnatats
    • 1 ració = 1 got de LLET
    • 1 ració = 2 IOGURTS
    • 1 ració = 2 talls de FORMATGE semi curat
    • 1 ració = 1 terrina de FORMATGE FRESC o 70 g
  • CARN , PEIX, OUS , LLEGUMS: 2 racions al dia
    • 1 ració = 1 tall de CARN o 90/100 g
    • 1 ració = 1/4 del plat o 1 cuixa de POLLASTRE / CONILL
    • 1 ració = 1 rodanxa de peix  o 100/125 g
    • 1 ració = 1 OU talla “L” o 2 OUS talla mitjana
    • 1 ració = 1 o 2 talls de pernil salat o 20/30 g
    • 1 ració = 1 plat de llegums o 60 g amb cru
  • ALIMENTS INNECESSARIS  : consum ocasional i moderat , no son necessaris
    • BEGUDES ENSUCRADES
    • EMBOTITIS
    • PATATES XIPS
    • LLAMINADURES
    • BRIOIXERIA
  • OLIS I FRUITA SECA : 3/6 racions al dia
    • 1 ració = 1 cullerada sopera D’OLI
    • 1 ració = 4/5 ANOUS
    • 1 ració = 1 grapat amb la ma tancada de fruita seca crua o torrada sense sal o 20 g

Despres varem fer una activitat:

Mirar la quantitat de sucre que hi ha a les begudes ensucrades.

  • AIGUA = 0 sucrets
  • SUC DE TARONJA (200 ml) = 1.5 sucrets
  • ACUARIUS / NESTEA (330 ml) = 4 sucrets
  • COCACOLA = 5 sucrets

Carme Solé

Aquest article ha estat publicat en Artcles, General, Projectes. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a 2a. XERRADA sobre alimentació dins el programa NEREU

  1. CARME SOLÉ diu:

    molt interessant les xerrades de nereu, hauriem de ser mes gent

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *