Nosaltres, la classe del Mr Bean, hem fet sabó a partir de l’oli utilitzat a la cuina de l’Ànnia
OBJECTIUS:
-Cura del medi ambient: Reaprofitar els olis de cuina per aconseguir un material necessari per la vida diària.
-Observar una reacció química : la formació del sabó a partir de la mescla de diferents substàncies.
Fer aquest taller a l’escola ens ha permès treballar els hàbits ecològics i de l’altra, amb els grups de nivells superiors, fer una classe pràctica de química.
MATERIAL:
1 cassola per posar al foc bastant gran
2 pots accer inoxidable mitjans
2 bols, un força gran
1 batedora
1 colador
1 termòmetre alimentari
1 bàscula de cuina
INGREDIENTS:
600gr oli d’oliva usat
½ litre d’aigua destil.lada
170 gr sosa càustica
340gr oli d’ametlla
340 gr oli de coco
Una ampolleta petita d’oli esencial pot ser de calèndula, rosa, canyella, etc.
PROCEDIMENT
- Filtrar l’oli d’oliva i treure les impureses (si llencessim aquest oli a l’aigüera contaminariem tota l’aigua que hi pot cabre en un camió cisterna)
- Posar en un pot l’aigua i afegir-hi la sosa amb molt de compte que no esquitxi.
- Aquesta reacció química desprèn molta energia, pot arribar fins a 80ª. Deixar refredar una estona fins que arribi a 36º
- Barrejat tots els olis i calentar-los fins a 36º i barrejar-ho tot amb l’aigua i la sosa. Es produeix una reacció química que dóna lloc al sabó.
- Barrejar-ho tot amb la batedora durant 10 minuts. Es formarà la trassa.
- Posar-hi una ampolleta d’oli essencial i barrejar-ho.
- Posar la pasta en un motlle, deixar-ho 10 dies a sol i serena.
- Al cap de 10 dies tallar el sabó a porcions i deixar reposar 10 dies més.
Passarem de tenir un líquid llefiscós i contaminant a un producte cosmètic.
Pots observar que el sabó que has fet és molt suau al tacte. Això es degut a la glicerina que porta, que s’obté com a subproducte de la reacció.
Carme