LA NOSTRA HISTÒRIA

Breu història de l’escola de Serinyà

El 19 de setembre de 1857 es decreta una llei d’instrucció pública coneguda com a Llei Moyano la qual estableix l’obligatorietat de l’ensenyament de 6 a 9 anys. És aleshores quan comença l’escolarització a Serinyà, com a tants altres pobles.
No hi havia edifici escolar. Els nens i nenes juntament amb els seus mestres s’ubicaven en edificis particulars com a Ca la Paquita, Cal Xerric, el sindicat, Cal Tuià, Cal Veterinari.

Fou el 9 de juny de 1919 quan s’inaugurà l’edifici de l’actual Ajuntament, amb una part destinada a la ubicació del consistori i una altra per a l’escola la qual disposaria de dues aules, la de “niños” i la de “niñas”. Actualment una d’aquestes aules està ocupada per la Llar d’Infants i l’altra per l’escola.

El 14 de gener de 1996 s’inaugurà un nou edifici, és el que actualment acull els nens i nenes d’Educació Primària i una aula d’Educació Infantil. Degut a l’augment de l’alumnat, aquest edifici no té prou cabuda, és per això que s’ha hagut de fer ús de dos barracons en espera de construir una ampliació.

El nom de l’escola

L’any 1998 es posà nom a l’escola de Serinyà. El Consell Escolar, l’APA, l’Ajuntament i una consulta popular determinaren que l’escola portaria el nom d’una cova: Bora Gran, un nom molt vinculat a la història de Serinyà.

La cova “La Bora Gran d’en Carreras” fou descoberta pel frare caputxí Josep Catà l’any 1866 i excavada per primera vegada el 1871 i fins el 1944 amb els treballs de reconeguts arqueòlegs. És el primer jaciment paleolític conegut a les comarques gironines.

La paraula Bora és un topònim no gaire usual que s’utilitza en pocs indrets de les terres catalanes com a sinònim de balma o cova.

El logotip de l’escola

El logotip de l’escola Bora Gran va ser dissenyat per l’il·lustrador Xavi Garcia l’any 2000. Aquest logotip representa un infant entrant a l’escola amb un llapis i un llibre sota el braç. A la coberta del llibre hi ha dibuixat un arpó de banya de cérvol de doble fila de dents, una de les millors peces trobades a la cova Bora Gran.

El logotip de l’escola Bora Gran fou presentat el diumenge 14 de maig de l’any 2000, dia de la festa del 84è Homenatge a la Vellesa.

PresentacioLogotip1_14Mai2000b PresentacioLogotip2_14Mai2000b