Utrecht, Gibraltar…. nosaltres: 1713-2013!

Avui, 13 de juliol, es commemoren els 300 anys de la pau d’Utrecht (Holanda) que signaren Felip IV d’Aragó (V de Castella) i Anna I d’Anglaterra i Escòcia. La corona peninsular rebia el reconeixement sobre les Índies però perdia Gibraltar, Menorca i Sicília (les dos darreres eren possessions de la Corona d’Aragó).

Com és ara la ciutat?

Amb aquest acord les nacions que donaven suport a la nostra corona (Anglaterra, Holanda i Portugal) contra la de Castella ens traïen i ens deixaven a la sort de les armes franceses i castellanes; Barcelona resistiria poc més d’un any. Amb el tractat de 1713 la nació catalana, una de les més antigues d’Europa, va quedar esquarterada en diferents territoris annexionats a diversos estats. El tracte que se’ns va atorgar fou el de súbdits castellans i es van abolir les nostres constitucions.

El conflicte d’ara i d’abans: [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=s3C154s-tD0[/youtube]

Castella malgrat que va entregar “la plena i sencera propietat de la ciutat i castell de Gibraltar, junt amb el port, defensa i fortalesa que li pertanyen” continua reivindicant els seu dret sobre el territori i generant conflictes sobre el règim fiscal, el cel únic europeu, les seleccions esportives, etc. I el ministro Margallo afirmava al març que mai ha trepitjat Gibraltar i que no ho farà fins que no hi hagi una bandera espanyola. És evident que pels governs espanyols la pau d’Utrecht és paper mullat i, per tant, nosaltres els hem de donar la raó i sentir-nos lliures de poder reprendre el camí de llibertat segat, com va dir Felip IV, “por justo derecho de conquista“.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WaZeJQnTAMs[/youtube]

Una vegada més les nacions d’Europa hauran de decidir si estan a favor de la llibertat o de les imposicions històriques basades en guerres. Fins ara no han dit que hi estan a favor  però també és cert que, malgrat la pressió de la diplomàcia castellana, no han dit que hi estan en contra. Ara no serà a Utrecht sinó a 80 km al sud, a Brussel·les, on es firmarà el nou tractat amb veu i vot dels catalans.

NOTA: el primer i tercer vídeo són extrets de You Tube. El segon també però a través de Creative Commons.

Quant a JORDI SATORRA

Hola, sóc el Jordi. Professor de català (i castellà) i vull ajudar-te a descobrir "coses" de la nostra llengua! Endavant!
Aquest article s'ha publicat dins de Història i etiquetat amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *