Sisena sessió: visita a Can Masdeu i reflexions

Grup: Darling, Alexandra, Miguel, Andrés, Ivan, Ian Linares, Adrià i Cristian


collserola_can_masdeu4collserola_can_masdeu5collserola_can_masdeu2collserola_sessio_resum9collserola_sessio_resum8collserola_sessio_resum3

Avui havíem programat anar a visitar Can Masdeu i l’Associació de Veïns de Roquetes, però com que plovia, al final hem decidit anar només a Can Masdeu i fer una visita més llarga, per no haver de córrer amunt i avall amb aquest mal temps.

Ens ha rebut la Lídia, que porta el tema de les visites a Can Masdeu. I és que Can Masdeu, no es una casa okupa a l’us, sinó que està fent un treball de difusió de la seva tasca envers una manera d’entendre la vida diferent a la que estem acostumats: més comunitària, més ecològica, i menys opressiva amb el planeta i amb els altres.

Tot just fa uns dies van celebrar el 8è aniversari de l’ocupació d’aquesta antiga leprosseria que portava abandonada 50 anys. La veritat és que l’entorn és impressionant, tenint en compte que està a tant sols cinc minuts a peu de la ciutat…La natura és exhuberant i s’hi respira una pau i una tranquil·litat que et deixen bocabadat.

Can Masdeu crec que es pot definir com un laboratori social on promocionen la cultura oberta i d’intercanvi (d’espais, de feines, de materials…) i el més important: tenen una ferma voluntat de difondre la seva tasca. L”hort que tenen per abastir-se d’aliments ecològics és una joia, a més d’haver-hi horts de gent de la ciutat que vol tenir el seu espai de cultiu, i que ells organitzen i els cedeixen. La Lídia ens ha explicat el funcionament de la casa, la seva organització, la distribució de les tasques, la seva economia, etc. També ens ha fet una visita curta (la pluja no parava!!) pels horts i els diferents espais de la casa: taller de bicicletes, habitació d’eines, rentadora a pedals (tot i que també en tenen d’elèctrica), els wc secs, el calentador o la cuina solars. Sorpren que aquests plantejaments de vida ecològica es donin en una gran ciutat com Barcelona i que siguin un exemple viu i funcionant d’un estil de vida que ben aviat, ens agradi o no, haurem d’anar adoptant tots nosaltres.

Després, de tornada a l’institut, hem dedicat les dues hores següents a fer una sessió de revisió de les sortides que hem fet fins ara i de quines coses hem descobert sobre la història dels barris de Canyelles i Roquetes. Hem destacat les diferències entre el barri de Canyelles i els seus grans blocs, que corresponen a una planificació “des de dalt” amb carrers rectes, en forma de quadrícula i voreres amples, i Roquetes, que és urbanisme “de baix cap a dalt”, sense una planificació, que ha anat creixent a mesura que la gent ha anat construïnt més o menys lliurement les seves cases d’autoconstrucció, i que dóna lloc a uns carrers amb cases baixes, força recargolats i amb una alta densitat horitzontal.

Per últim, hem estat parlant dels possibles llocs d’actuació. He fet un llistat del que cada un d’ells ens ha explicat o bé de les informacions que han trobat al fer les entrevistes. Els llocs que hem pensat són: el poliesportiu “fantasma”, les escales de pujada a Torre Baró, el castell de Torre Baró, la plaça del Javi -batejada així ja que en el seu moment desconeixíem el nom exacte-, l’escultura robada, la brutícia, el timbre de l’institut i els “pirulos” del lloc de trobada.

Hem començat a parlar sobre quins llocs els interessaven més. El castell consideraven que era un lloc massa apartat i que la gent no ho veuria. A alguns, sobretot la Tamara, i a mi, la història de l’escultura robada i la idea de regalar una escultura al barri ens feia molta gràcia, tot i que en Mateo i en Darling han dit que no els interessava massa fer una “escultura que no servís per res”. No hem entrat en la discussió de la utilitat que pot tenir una escultura pública, tot i que entenc el sentit en que plantejaven aquesta idea: no volien treballar per fer un “bunyol” posat al mig d’una plaça.

De tota manera, no hem aprofundit massa en el tema, ja que la Milagros ha expressat el seu interès en treballar amb/a Can Masdeu, cosa que m’ha sorprès molt gratament i encara més quan hi ha hagut força quorum que hi estava d’acord! De manera que hem acordat fer una sessió de treball a Can Masdeu. Això els ha engrescat molt (amb alguna excepció), i han proposat fer una jornada sencera a la casa, o fins i tot, quedar-s’hi a dormir. Hem nomenat una “comissió organitzadora” de la sortida que està formada per en Darling, la Jenny, la Maideny, la Milagros i l’Adrià. De manera que cap a finals de gener, si tot va bé, anirem a fer un parell de dies de treball en el projecte a Can Masdeu. A més, volem aprofitar perquè vinguin Ecosistema Urbano i així poder treballar amb ells un parell de dies seguits en un entorn on el tema ecològic és tant present de manera pràctica, i tant aprop, cosa que no es gens fàcil de trobar, i menys en una ciutat.

M’ha sorprès que alguns alumnes, concretament quatre, s’han negat a venir a Can Masdeu a treballar, però no m’ha sorprès la seva negativa (ja que, sincerament, no pensava que la idea tindria tants adeptes!) sinó que no sabien o no volien donar un motiu per la seva negativa…cosa que no ha permès poder establir un diàleg per acostar posicions i poder consensuar-ho.

Veurem si quan tornem de vacances podem reprendre el tema per tal que tots estiguin contents amb el tema de la sortida!

Al gener continuarem informant!!

(Lluís Sabadell Artiga)

Possibles espais d’acció

Poliesportiu “fantasma”

collserola_poliesportiu3

Escales de pujada a Torre del Baró

collserola_escales

Torre del Baró

collserola_torre_baro

Plaça “del Javi”

collserola_plaça_javi

Escultura robada

collserola_escultura_robada

“Pirulos” del lloc de trobada

collserola_pirulos

Timbre de l’institut

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *