Aquests dies a l’emvic estem posant en marxa una nova eina de comunicació i aprenentatge. Es tracta de la plataforma MOODLE que ens ajudarà a interactuar a través de la xarxa per millorar les nostres activitats educatives. Moddle és ja una realitat en molts centres educatius, especialment universitats i escoles superiors. Nosaltres, de moment, estem fent proves amb alguns dels GRUPS de TREBALL del Claustre i amb alguns alumnes tant de Nivell Elemental com de Grau professional. En la mesura que l’experiència sigui, com esperem, positiva, ho anirem extenent per aprofitar-ne totes les possibilitats.
Moodle és un programari de codi lliure que crea entorns virtuals d’ensenyament i aprenentatge. El projecte fou iniciat i és mantingut per l’australià Martin Dougiamas, però ha aconseguit reunir una gran comunitat internacional d’usuaris, programadors, desenvolupadors i traductors. Està construït sota una òptica de construcció del coneixement basat en el diàleg entre els participants, el constructivisme social. Per això és tan fàcil crear-hi fòrums. Tot i això accepta molts altres tipus d’activitats didàctiques: qüestionaris, lliçons, tasques, wikis, xats, etc.
El disseny i desenvolupament de Moodle es basen en la idea de la pedagogia constructivista social. Aquesta filosofia radica en la cooperació en grup i en la idea que el coneixement es pot crear o construir.
Com a curiositat, cal fer menció que Moodle és la primera comunitat Open Source no formada íntegrament per informàtics, sinó que també hi participen pedagogs i altra gent relacionada amb l’ensenyament.