Han vingut els nens de la classe dels Cavalls i els hem explicat moltes coses que hem après: el camí dels aliments, el camí de la sang i de la placenta, que ja hem acabat. El nadó està unit a la placenta amb el cordó. Aquest porta la sang rica en oxigen i aliment de la placenta cap al nadó, i la retorna “bruta” i sense oxigen a la placenta. Aquesta filtra i purifica la sang i la retorna cap al nadó. La placenta i el líquid amniòtic proporcionen protecció i benestar al nadó.
El camí de la sang
Ja tenim la maqueta del camí de la sang acabada. Hem après que és un circuit tancat: el COR bombeja la sang que surt per les ARTÈRIES (vermelles) cap a tot el cos fins arribar als capilars, on hi ha l’intercanvi d’oxigen i substàncies nutritives. Després la sang retorna per les VENES (blaves) i el cor l’envia als PULMONS, on els alvèols intercanvien l’aire, i així la sang queda carregada d’oxigen i torna a ser distribuida per tot el cos.
Quins tennistes!
Les abelles
El senyor Francesc Graells, apicultor de Sant Feliu del Racó, va venir el passat dijous 19 de maig. Ens va explicar, amb l’ajuda d’una pel·lícula, moltes coses interessants sobre la vida de les abelles i la feina d’apicultor.
És fascinant el món d’aquests insectes socials: com viuen, com s’organitzen, com es reprodueixen, com fan la mel, la cera, la gelea…
Moltes gràcies, senyor Francesc!
Festa de Sant Ponç
Aquest any el tema de l’eix transversal de l’escola són les festes tradicionals populars catalanes. Els volcans i els metges vàrem escollir la festa de Sant Ponç per així poder treballar les plantes amb propietats guaridores, els productes naturals i l’apicultura.
El passat dimecres 11 de maig vam celebrar la festa de Sant Ponç, la festa del patró dels herbolaris i dels apicultors. Aquesta festa coincideix amb la floració de moltes herbes remeieres.
La nostra fira va ser tot un èxit! Us hem pogut oferir els nostres productes totalment artesans en les parades:
-Informació i tiquets.
Degustació de:
-Melmelada de poma i pera.
-Infusions de menta i camamilla.
-Mel de romaní i mil flors.
-Pastís de galetes.
-Macedònia.
-Colònia d’espígol.
-Bossetes d’olor.
-Mostra de l’herbari.
Els metges us volem donar les gràcies a totes les famílies i agrair-vos la vostra participació i col·laboració en la festa. Sense la vostra ajuda no hagués estat possible haver gaudit d’aquesta fira que ha estat tan important per a tots nosaltres!
Si voleu veure les fotos de la festa, visiteu el seu enllaç: https://picasaweb.google.com/105659037514251761535/FestaDeSantPonc?authkey=Gv1sRgCMXntvHL1fGARw#
Museu de la Ciència
El divendres 29 de maig vam anar al Museu de la Ciència. Vam poder gaudir de les exposicions temporals:
-Els dinosaures
-La respiració
També vam estar a la part de l’evolució humana: on es va trobar l’Australopithecus Lucy, les eines de caça, la importància del foc… i ens va tornar a fascinar el bosc inundat i la selva, amb la gran diversitat de peixos, animals i plantes. Quina calor!
Ho vam passar molt bé!
Si voleu veure fotos de la sortida, visiteu l’enllaç següent: https://picasaweb.google.com/105659037514251761535/MuseuDeLaCiencia?authkey=Gv1sRgCOil-NDdi7DnXA#
Dissecció de pulmons i de cor
La Nereida, la mare de l’Unai, treballa en un escorxador, i sap que treballem el sistema respiratori i el circulatori. Ens va portar uns pulmons i un cor de xai (que són els que s’assemblen més als humans), i així vàrem poder examinar:
-La tràquea (amb els seus anells), que es divideix en dos bronquis que penetren en cadascun dels pulmons.
-Els pulmons. Com són externament (tous i esponjosos). Després d’obrir-los vam poder observar les parts internes (bronquis i moltes venes).
-El cor. Com està unit als pulmons. Com és (fort i dur), els conductes sanguinis: uns que entren (venes) i d’altres que surten (artèries). Després d’obrir-los vam observar les parets del cor (molt gruixudes) i les cavitats internes.
Va ser molt interessant! Vam fer una classe d’anatomia, semblava que estàvem en un laboratori.
Si voleu veure les fotos de la dissecció, visiteu el següent enllaç: https://picasaweb.google.com/105659037514251761535/DisseccioDePulmonsIDeCor?authkey=Gv1sRgCLqu3K2Fj_eYQg#
Moltes gràcies Nereida!!
Museu d’Història de Sabadell
El mes de març passat vàrem anar al Museu d’Història de Sabadell a fer un taller de pintura rupestre. El primer que ens van ensenyar va ser un powerpoint amb fotos i dibuixos explicant com pintaven els homes primitius en les coves, i què pintaven. Després ens vàrem posar a treballar a la “cova” aixafant minerals i barrejant-los amb aigua, tal i com feien els homes primitius. Entre tots vam pintar un gran mural.
La cabana de l’home primitiu amb tots els estris de cuina i de caça ens va permetre passar una bona estona de joc i imaginar-nos que érem homes primitius.
Si voleu veure les fotografies de la sortida, visiteu el següent enllaç: https://picasaweb.google.com/105659037514251761535/MuseuDHistoriaDeSabadell?authkey=Gv1sRgCP6eybWyoZj3zwE#
Quin tub digestiu més llarg!
Ja fa dies vàrem representar amb diferents tubs el sistema digestiu. Si estirem tots els òrgans (esòfag, estómac, intestí prim i intestí gruixut), arriba als 9 metres! És un tub molt llarg que tenim recargolat dins del cos. Vam fer una “papilla” per comprovar el recorregut que segueixen els aliments i com passava pels diferents òrgans digestius fins arribar a l’exterior convertint-se en caca. Va ser ben divertit!
Si voleu veure les fotografies de l’experiment, feu clic al següent enllaç: https://picasaweb.google.com/105659037514251761535/QuinTubDigestiuMesLlarg02?authkey=Gv1sRgCKqRgvKJjOSsGQ#
COLÒNIES
Hem anat de colònies a la casa “Castell de Fluvià” de Sant Esteve de Palautordera. Ho hem passat molt bé!
Hem estat amb els animals de la granja, també hem fet galetes, i tot passejant pel bosc vam arribar al pantà (ple de capgrossos). A la nit vam anar a buscar el follet del bosc! I sobretot… hem jugat molt!
Podeu veure les fotografies de les colònies al següent enllaç. N’hi ha unes quantes! https://picasaweb.google.com/105659037514251761535/ColoniesACastellFluvia02?authkey=Gv1sRgCMKtttr-wZvO7wE#