JOCS OLIMPICS DE PEQUÍN 2008

 Durant dues setmanes llargues, del 8 d’agost al 24, Pequín, la capital de la Xina, ha estat al seu d’un esdeveniment de primer ordre, el més internacional dins l’àmbit de l’esport: els jocs olímpics, disputats cada quatre anys. Així ho testimonien les xifres el programa olímpic de Pequín 2008 abasta vint-i-vuit esports, en els què han competit devers 10.500 esportistes, la flor i nata de l’esport mundial. Els esforços d’aquests esportistes per a atènyer la preada medalla olímpica han estat seguits per vint mil periodistes i per milions d’espectadors de tot el món.

La de Pequín ha estat la XXIX Olimpíada de l’era moderna. La primera es va fer el 1896, mercès a l’impuls  d’un pedagog francès, el baró Pierre de Coubertin. La ciutat elegida fou Atenes, capital de Grècia, la pàtria dels jocs olímpics de l’ antiguitat.

Coubertin, és clar, s’inspira en els jocs de l’antiga Grècia, disputats per primera vegada el 776 aC a la ciutat a la ciutat d’olímpica (d’ací el nom). Aquest jocs anaven precedits de l’anomenada treva sagrada, que posava fi a tota hostilitat, a tota guerra, entre grecs (si n’hi havia, cosa gens infreqüent). La pau permetia als ciutadans d’acudir lliurament a Olímpia, que durant un quant temps es convertia en la capital de tot l’Hèl·lade.

Els jocs Olímpics de Pequín no han anat precedits de cap treva;ben altrament, aquests últims mesos s’han intensificat les crítiques per la situació dels drets humans a la Xina, país obert al capitalisme, però dominant amb mà de ferro pel Partit Comunista Xinès.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *