Emporiae MMXVII A.D: Caminant per la Neàpolis

El passat dimarts 10 d’octubre, els alumnes de clàssiques de 4t i batxillerat vam visitar el jaciment d’Empúries, antiga colònia grega i romana on s’han trobat importants restes arqueològiques.

Vam reunir-nos tots a les 7.45 h a la porta de l’institut, vam passar llista i vam emprendre el viatge cap a Emporiae. El viatge en autocar va durar dues hores, en arribar vam esmorzar i vam descansar una mica.

Vam començar la visita per la ciutat grega, en concret la Neàpolis.

Vista general de la ciutat grega. [Font: UCSB]

I quan per fi ja érem intra muros:

  • Vam conèixer el nostre guia, en Caiusque ens feia una visita dramatitzada, feia de un home molt ric. També van conèixer en Buccus, l’esclau ìber d’en Caius, que feia de guia de l’altre grup.
  • Factoria de metall: fora de les muralles hi havia una factoria on treballaven el metall, a prop també hi havia un petit poble, que era com un barri extra muros.
  • Vam passar per la porta principal de la ciutat, que donava pas a la vil·la.
  • Acròpolis i Serapièon: l’acròpolis era el turó o punt més alt de la ciutat grega. En aquest turó es trobava el Serapièon, un santuari amb un temple central i un pòrtic al voltant dedicat a Zeus Serapis, una divinitat egípcia.
  • Factoria de salaons: eren dependències destinades a la conserva de peix, amb el qual es comerciava. També s’elaborava el gàrum, un tipus de salsa que es feia amb les vísceres del peix i que era comprat per les classes altes.
  • A continuació vam veure el macellum, que era el mercat de carn, amb botigues interiors i exteriors i amb una gran cisterna pública que recollia les aigües de la pluja que queien de la teulada de l’edifici i servia de reserva d’aigua per a la població.
  • Després vam poder gaudir de l’àgora, la plaça pública grega de forma rectangular, rodejada per edificis destinats a les funcions públiques, administratives i comercials. Era el centre de la ciutat.
  • Tot seguit, es trobava la stoa d’Empòrion, un edifici porticat, Situat a l’àgora, on hi havia botigues i era lloc de passeig i d’esbarjo. On s’han conservat algunes restes.
  • I per acabar de visitar la ciutat grega, vam observar un mosaic grec, que devia pertànyer al terra d’una sala de banquets, només per a homes, d’un habitatge d’una família de classe social alta. Tenia inscrit “ dolç estar recolzat”.

Mosaic grec ” dolç estar recolzat”. [Foto Maria Sorribes]

Seguint el camí, vam entrar a la ciutat romana, que al principi era el praesidium, l’antic campament militar.

  • Doncs vam començar veient la domus d’en Caius, que era molt gran.
  • Després vam passar per les termes romanes, on hi havia diferents tipus de banys amb diferents tipus d’aigües, com el tepidarium, una sala d’aigua tèbia.
  • Les tabernae eren les botigues romanes.
  • Pel cardo maximus, que era el carrer principal que anava de nord a sud, hi havia les insulae, que eren els edificis de pisos.
  • A continuació ens vam trobar situats al fòrum romà, la plaça pública de la ciutat on, també, es trobava el temple capitolí, que era el temple dedicat a la tríada capitolina (Júpiter, Juno i Minerva). La cúria era l’ajuntament, i la basílica era un gran palau rectangular de justícia .En la ciutat romana el pitjor càstig era l’exili.
  • Vam passar després per l’amfiteatre, que era una construcció romana on la gent anava a veure lluites de gladiadors, caceres o lluites de feres salvatges. Aquesta se situava fora de les muralles.
  • La palestra era com un gimnàs amb pista d’atletisme, pistes per lluitar i per llançar. Aquesta també es trobava fora de les muralles. Per al romans era molt important cuidar-se el cos.
  • A una porta de la muralla, que donava l’amfiteatre, hi havia l’amulet de la ciutat, el qual era un membre viril.
Resultado de imagen de ciutat romana d'empuries

Vista general de la domus i la ciutat romana. Font: CdA Empúries.

A les dues ens va agradar molt la visita per l’antiga EMPORIAE, ja que ens va semblar molt interessant i divertida. No obstant preferim la caminada per l’antiga ciutat grega. I el nostre guia ens va semblar molt divertit.

Sense dubte, el millor de l’excursió va ser la pizza que vam menjar alguns en mig de la Paleàpolis, en el restaurant d’Esculapi.

Una anècdota que hi ha per explicar sobre l’excursió és que vam trobar un gos abandonat i ens vam quedar amb ell, esperant que arribés la mestressa, la qual va arribar tan tranquil·la, i vam arribar tard a l’autocar que ens estava esperant.

Esperem que us hagi agradat el nostre article. I si alguna vegada hi aneu, gaudiu del viatge, companys!

Aquí ens trobem tots els alumnes de quart, primer i segon de batxillerat de Llatí i Grec. [Foto feta per Alfonso Campo]

  1. Comenteu el que més us va agradar, el que menys i el que més us va sorprendre.
  2. Havíeu visitat abans el jaciment?
  3. Quin era el pitjor càstig per als romans?

Clara Campos i Laura Pacheco

52 thoughts on “Emporiae MMXVII A.D: Caminant per la Neàpolis

  1. Rita Traver

    Va ser una sortida molt interessant. El que més em va cridar l’atenció va ser una de les coses que el nostre guia, en Caius, ens va explicar i que no sabia, i és que els gladiadors realment eren presos i lluitaven a l’amfiteatre perquè, si guanyaven, podien arribar a aconseguir la seva llibertat. També em va cridar l’atenció i em va semblar curiós l’amulet de la ciutat, el qual era un membre viril. Finalment, una altre de les coses que més em va agradar de la visita va ser quan en Caius ens va explicar anècdotes sobre pensadors a l’àgora.

    Reply
  2. Nerea Pérez

    Salve!
    Jo també vaig anar a l’excursió encara que ja hi havia anat anteriorment,però era petita. El que més em va agradar semblar interessant de la ciutat grega va ser el mosaic que pertanyia al terra d’una sala de banquets que era només per homes i d’una classe social alta i el que potser menys em va agradar va ser el “macellum”, que era el mercat de carn.

    Per una altra banda, de la ciutat romana em va sorprendre i que no sabia es que abans era el “praesidium”, que era un campament militar. I em va agradar o semblar interessant les termes perquè abans no sabia que hi havia diferents habitacions amb diferents aigües.

    El pitjor càstig per a un romà era l’exili.

    Reply
  3. Guangzhen Ye

    Salve!
    Jo també vaig anar a l’excursió d’Empúries,i una de les coses que més em va agradar va ser la guia dramatitzada, el nostre grup tenia con a guia en Caius i l’altre en Buccus, que era el seu esclau .Els dos s’odiaven i es menyspreaven mútuament .De l’excursió en general em va agradar tot,va ser molt interessant aprendre com vivien en aquella època i el que feien el seu dia a dia.El que més em va sorprendre va ser el seu símbol de fertilitat i sort ,ja que no m’ho esperava, perquè actualment té un significat totalment diferent.
    L’única vegada que vaig anar a visitar un jaciment va ser en una excursió de primària al Museu de Badalona.
    El pitjor càstig per a un romà era l’exili, que consisteix en abandonar, voluntàriament o per la força el territori d’un estat.

    Reply
    1. Laura Pacheco

      Salve Guangzhen Ye!
      A mi també em va agradar la actuació del nostre guia. Entenc la teva sorpresa davant del símbol de la porta, crec que això ens va sorprendre a tots.

      Reply
  4. Miriam Martín

    Salve!
    Tot i que no vaig poder assistir a l’excursió em porto una molt bona impressió d’aquest document, ja que està tot molt ben explicat i organitzat. El que més m’agrada i em sorprèn a la vegada es que encara es conservin tantes restes romanes d’Empúries i se sàpiguen tots els noms, estan molt ben relacionats amb les estructures.
    Sincerament, no recordo si he visitat mai aquest jaciment, però puc dir que m’agradaria molt tornar o anar perquè em sembla prou interessant i aquest temes relacionats amb la historia romana m’atrauen molt. Voldria anar amb la meva família perquè els meus pares també són molt de fer excursions a llocs semblants a aquest i crec que es portarien la mateixa impressió que jo.
    En la ciutat romana el pitjor càstig era l’exili que era el fet d’abandonar, voluntàriament o per la força el territori d’un estat. També hi havien altres càstigs com la tortura i en allò entrava la crucifixió, on els penjaven d’una creu de fusta clavats o lligats de peus i mans i eren deixats allà fins la seva mort. També els podien deixar sense menjar ni beure o els banyaven amb aigua freda o inclús els cremaven vius.
    Em semblen càstigs verdaderament cruels per aquella època però si no s’haguessin fet, no formarien part de la historia romana.
    Alve!!!

    Reply
    1. Laura Pacheco

      Salve Miriam!
      Sento molt que no hagis pogut anar-hi, m’agrada que t’hagi quedat clar amb el nostre document, van treballar molt perquè quedis bé.
      Em sembla molt interessant que vulguis anar-hi amb la teva família, sincerament a mi també m’agrada moltíssim tot el relacionat amb la cultura romana i estic molt contenta de que Empúries es conservi també, però tampoc aniria amb la meva família ja que els hi semblaria avorrit.
      No sabia que hi haguessin tants càstigs i tan cruels, quan vam pensar la pregunta només teniem en compte l’exili.

      Per cert en llatí la forma correcte de acomiadar-se es “vale”. “Ave” juntament amb “salve” son formes de salutació.

      Reply
  5. Eloy Martinez Orozco

    1. Comenteu el que més us va agradar, el que menys i el que més us va sorprendre.
    El que més em va agradar molt va ser la interpretació del guia que va fer que la visita fos molt interessant. El que menys em va agradar, bàsicament que em va fer molt de fàstic va ser això de què a les factories de salaons es feia una salsa anomenada gàrum que es feia amb vísceres de peix i que la compraven les classes altes. I per últim el que més em va sorprendre va ser que aquestes ciutats antigues estiguessin encara tan bé conservades.
    2. Havíeu visitat abans el jaciment? No
    3. Quin era el pitjor càstig per als romans? El pitjor càstig per als romans era l’exili.

    Reply
  6. Maria Sorribes

    Salvete omnes!

    1. Comenteu el que més us va agradar, el que menys i el que més us va sorprendre.
    El que més em va agradar va ser la ciutat romana, concretament els mosaics de la domus d’en Caius Aemilius.
    El què em va fer moltíssima gràcia va ser quan el meu guia, en Buccus criticava al Caius i deia quan estàvem a les “tabernae” : Aquest malparit em va robar el meu fill i me’l va vendre…

    El què em va sorprendre són les termes ja que els romans quan anaven al labavo es rentaven amb una esponja marina amb un pal i després una altra persona l’utilitzava.
    Això em va donar angúnia i arribar a la conclusió que per fer això agafaven tantes infeccions els romans.
    També em vaig divertir a causa de la manera com explicava l’edifici en Buccus criticant els patricis i dient els detalls més escatològics.
    Per últim el què em va resultar rar va ser l’amulet amb forma fàl·lica que estava a la muralla i si el tocaves significava que tindries molts fills perquè Príap és el déu de la fertilitat.
    El que menys em va agradar va ser la ciutat grega perquè no hi havia tants mosaics i estava pitjor conservada.

    2.Havíeu visitat abans el jaciment?

    No.

    3.Quin era el pitjor càstig per als romans?

    No ho sé perquè el meu guia va ser en Caius, que era l’esclau del dominus.

    Reply
    1. Maria Sorribes

      Salvete omnes!

      Rectifico la última pregunta perquè m’acaba de venir al cap la resposta i el pitjor càstig per un romà és l’exili, que és quan la persona ha de marxar del país voluntàriament o perquè li obliguen.

      Reply
  7. Paula Fernandez

    Salve,
    Jo vaig anar a l’excursió i el meu guia va ser en Buccus, era l’esclau de Caius.Em va agradar molt aquesta manera d’explicar, és a dir, fent interpretació. El que menys em va agradar va ser quan vaig descubrir que feien les seves necessitats uns al costats d’altres i compartien les mateixes esponges de neteja. Va ser la primera vegada que vaig anar a aquest jaciment. El pitjor castig pels romans era l’exili que era quan tenia que abandonar el territori de manera voluntaria o involuntaria.

    Reply
  8. Clara Campos Rovira

    Salve!
    Crec que tots estem d’acord que ens va agradar molt la visita dramatitzada, ja que els guies ho feien molt bé! Va ser una sortida molt interessant i divertida.
    Ja veig que a tots se’ns va quedar quin era el pitjor càstig per als romans.

    Reply
  9. Adrián López Merino

    Comenteu el que més us va agradar, el que menys i el que més us va sorprendre.
    La part del fòrum romà realment estava molt ben conservada i va ser el que més em va agradar, ja que vaig observar la mida de les columnes que hi havia i de veritat em va sorprendre la altura de les construccions; el que menys em va agradar va ser el sol que feia molt feixuga la caminada i el que em va sorprendre va ser la qualitat del mosaic que es trobava a l’interior del museu que representava el sacrifici de Ifigènia.
    Havíeu visitat abans el jaciment?
    No, encara no havia visitat Empúries però al final la sortida em va agradar i vaig aprendre.
    Quin era el pitjor càstig per als romans?
    El pitjor càstig per als romans era l’exili de la ciutat.

    Reply
  10. alex nuñez

    Salve!
    Jo també vaig anar a l’excursió d’Empúries, em va agradar molt i m’ho vaig passar molt bé. Em va cridar molt l’atenció i em va fer molta gracia l’amulet de la ciutat ( un membre viril) situat a la porta de la ciutat;també em va fer molta gracia en Calius, el nostre guia, perquè jo faig teatre i em considero un bon actor però ell semblava un veritable ciutadà Roma, ens va ensenyar la seva domus (molt orgullós). En definitiva no havia anat abans però i tornaré, a no ser clar, que m’exiliïn ( el pitjor càstig romà) fins i tot pitjor que la mort!

    Reply
  11. Àlex Vallés

    Salve!
    El que més vaig gaudir de la excursió a Ampúries va ser del bon ambient que va crear el guia per poder estar aprenent a la vegada que t’ho passaves bé. L’hora de convocatòria per assistir a la excursió va ser la cosa que menys en va agradar i la que més em va sorpendre va ser la funció teatral del guia.
    Abans de la excursió no havia visitat el jaciment arqueológic tot i que coneixia de la seva existència.
    El pitjor càstig per a un romà era l’exili.

    Reply
  12. Lidia

    Salve!
    Jo també vaig assistir a la excursió i una de les coses que més hem va agradar va ser la visita dramatitzada, la excursió hem va agradar molt perquè va ser una visita interesant, el vídeo que ens van posar també hem va agradar i estava currat, d’aquesta excursió he après moltes coses i unes de les coses que hem va sorpendre més va ser que a la ciutat romana hi havia diferents tipus de banys depenent del tipus d’aigua, també en el estat que es trobava que estava molt ben conservat, una de les coses que menys hem va agradar va ser l’hora de trobada del matí i que feia molt de sol, però de la sortida hem va agradar tot.
    Jo abans no havia estat.
    El pitjor càstig per als romans era l’exili.

    Reply
  13. Neus Borniquel

    Salve!

    El meu guia va ser en Buccus, l’esclau de Caius, i em va agradar molt com ens anava explicant el jaciment sense oblidar-se d’expressar el seu odi cap a Caius. El que menys em va agradar, si parlem de tot el dia, va ser el viatge d’anada i el que més el dinar, ja que la pizza tal com heu esmentat, estava boníssima i em vaig divertir. Parlant del jaciment, no va haver-hi res que em desagradés, crec que tot em va resultar molt interessant i curiós i la part que més em va agradar va ser el jaciment en si, és a dir, les restes. Ja havia visitat abans altres restes romanes, però així i tot, mai deixo de sorprendre’m.

    Aquesta és la primera vegada que visito Empúries i m’alegro d’haver fet l’excursió, ja que encara que a primària i a secundària vaig visitar restes romanes, no recordo gaire d’aquestes excursions i sempre s’aprenen coses noves, i a més a més mai abans havia visitat restes d’una ciutat grega.

    Tal com heu esmentat en l’article, el pitjor càstig era l’exili, encara que jo hagués pensat que seria la mort.

    Reply
  14. Albert Muñoz Rodriguez

    Salve.
    A mi el que més em va agradar, va ser com el Caius interpretava el seu personatje, i feia que ens riguèssim amb algunes anècdotes que va contar. Jo mai e visitat aquest jaciment arqueològic d’ Empúries, pero haig de dir que va estar molt bè la visita. El que menys em va agradar va ser que feia molt de sol i el guía no buscava llocs per agafar una mica d’ hombra, pero per la resta súper bè.
    El que més en va sorprendre va ser l’amolet de la ciutat romana, que era un membre viril de l’home, molt extrany això.
    El pitjor càstig que hi podia haver era l’exili.

    Reply
  15. Alba Macias

    Jo no vaig anar a l’excursió però potser el que més m’interessa del que vam explicar a classe sobre Empúries és el temple capitoli dedicat a la tríada capitolina (Júpiter, Juno i Minerva), i l’amfiteatre,( una construcció dedicada a la lluita de gladiadors que estava situat fora de les muralles.) i el que més em va sorprendre va ser Serapièon, un santuari amb un temple central i un pòrtic al voltant dedicat a Zeus Serapis, una divinitat egípcia. No puc dir el que menys em va agradar ja que no hi vaig estar, i no he visitat el jaciment. El pitjor càstig per als romans era l’exili.

    Reply
  16. Erica Román

    1.El que més em va agradar de la sortida va ser la guia dramatitzada, ja que feia l’excursió una mica més amena i és un bon mitjà perquè crec que va fer que estiguéssim més atents. El que menys va ser alguns detalls que donava sobre aquella antiga societat. I el que més em va sorprendre va ser el seu símbol que donava bona sort.
    2.No havia visitat mai aquest jaciment, però em va semblar molt curiós.
    3.El pitjor càstig pels romans era l’exili.

    Reply
  17. Belén Romero

    Jo també vaig assistir a la excursió, va ser una excursió molt entretenida. Una de les coses que més hem va agradar va ser la visita dramatitzada i les explicacions que donava el nostre personatge van ser una passada (el meu guia va ser en Buccus que era l’esclau d’en Caius). Em va cridar molt l’atenció la ciutat grega, mai havia visitat unes ruïnes greges, també em va sorprendré el curiós amulet de la ciutat, el qual era un membre viril!

    Reply
  18. Celia De los Heros

    Salvete! El que més em va agradar de l’excurció va ser com en Caius (el guia) feia la representació dramatitzada, vestit de d’època i explicant les coses com si realment hagués viscut allà.
    El lloc era molt maco i estava a un entorn molt natural.
    El que menys em va agradar es que feia molta calor.
    No hi havia anat mai a aquest jaciment, però segur que hi tornaré perquè em va agradar molt.
    El pitjor càstig per els romans era l’exili

    Reply
  19. Pablo Chinchilla

    El que més m’ha agradat de l’article ha estat com està ordenada la informació que es dona. Molt interessant i molt entretingut. He aprés moltes coses que no sabia com per exemple : la factoria de metalls.
    Mai he visitat el jaciment però m’agradaria bastant. Els càstigs que li feien els romans són molt durs i cruels.
    En resum m’ha agradat molt i està molt ben explicat i ordenat.

    Reply
  20. Izan Guerrero

    Per mi pel que veig, els alumnes de aquesta classe s´ho van passar molt bé a “Neapolis”.
    Lo que més m´ha cridat l´atenció ha sigut la palestra, ja que és on feien esport els romans i jo crec que hagués estat tots els dies del any allà ficat sense parar.
    Pel context, està ben ordenat, encara que no m´agrada com utilitza el vocabulari, perquè no posa lo destacat en negreta, potser dues o tres paraules però per lo altre no m´agrada.
    Per mi seria un 5,5. I lo que menys m´agrada són les fotos, ja que no són gaire interessants i tampoc et pots quedar mirant-la en un moment perquè és veuen en tres o quatre segons.
    Conclusió: no he après quasi res.

    Reply
  21. Guillem Pérez

    Salve!

    Aquest treball es el que més m’ha agradat perque esta molt be organitzat, cada cosa amb el seu punt.
    També una cosa positiva es que t explicaven el uqe era cada cosa sense ficar informació innecessaria.
    Mai he estat a Emporiae peeò es una de les ciutats romanes que m’agradaria visitar gracies a aquest treball.
    el pitjor castic es l’exili.

    Reply
  22. Victor Navarro

    Està molt bé, perquè cada punt et mostra una cosa diferent, i descrivint el camí pots fer-te una idea de com era, potser falten mes imtages

    Reply
  23. Claudio Marc Perse

    Aquest article esta bastant ben fet pero jo el que faria seria posar mes imatges que expliquin millor com eren aquelles zones romanes i greges, també organitzar la informació d’una manera mes clara.

    El que més m’ha agradat és la primera visita a la ciutat grega (Neàpolis) i concretament el Serapièon un santuari amb un temple central dedicat a Zeus Serapis, el que menys m’ha agradat és les tabernae perquè no expliquen molt sobre això i penso que podrien explicar més informació.

    Havíeu visitat abans el jaciment?

    No, mai he visitat aquest jaciment roma i grec.

    Quin era el pitjor càstig per als romans?

    El pitjor càstig per als romans era l’exili que és quan una persona ha d’abandonar la ciutat per obligació o voluntàriament.

    Reply
  24. Júlia Muñoz

    M’agrada l’estructura de la informació, el fet de que cada explicació estigui argumentada en punts, el trobo interessant. M’ha sorprès el fet de que un guia hagués representat dramatitzant el paper d’un home ric.
    He trobat molt interessant la foto de la ciutat on vivien, tot i que només es vegin ruïnes es pot interpretar com hi vivien.
    M’ha agrada’t molt el mossaic i el quesignifica.
    Bona feina en quant a l’article.

    Reply
  25. Yenny Gauto

    Aquest treball es el que més m’ha agradat perque esta molt be organitzat , he trobat molt interessant les fotos y la organizació de cada un. Mai he estat a Emporiae però es una de les ciutats romanes que m’agradaria visitar gracies a aquest treball.

    Reply
  26. Keyla

    Està molt elaborat, els alumnes de 4rt i batxillerat han intentat transmetre el que van viure. Ho han fet molt be perquè van explicar cada pas que feien i les seves experiències. M’agradara visitar-la només llegint això!

    Reply
  27. Gisela

    M’agrada l’estructura de la informació, el fet de que cada explicació estigui argumentada en punts, el trobo interessant.
    El que més m’ha agradat perque esta molt be organitzat , he trobat molt interessant les fotos y la organizació de cada un.

    Reply
  28. Anna Ramírez

    El que més m’ha agradat és com està explicat perquè, com que la informació està organitzada de forma esquemàtica en diferents punts, t’ajuda a no perdre’t. A més el text està acompanyat d’imatges que t’ajuden a guiar-te i a imaginar com haurien de ser en l’època grega i en l’època romana. M’ha semblat molt original que un dels guies fes de ric i l’altre de l’esclau.

    Reply
  29. Aleyda Sánchez

    Aquest text té una bona estructura, perquè primer et posa per on van passar pas a pas. I desprès explica el que és com el tabernae, la palestra, l’amfiteatre. i està molt interessant perquè complementa l’informació amb fotografíes dels alumnes de 4t i batxillerat que van fer.

    Reply
  30. Sara

    Uau! M’agrada molt aquest text ja que amb tantes característiques i amb tants detalls em transporteu a Tarraco i em donen ganes de tornar al lloc, a mès el text té una estructura impactant i explica molt bé les coses, un treball fantàstic!!!!

    Reply
  31. Xavi Garcia

    Aquest article està molt ben fet, molt interessant i serveix molt be per aprendre. Explica molt be com va ser l’excursió que van fer.

    Reply
  32. Maria M M

    Noto que falten mes imatges alo millor però crec que està molt ben fet perquè t’explica pas a pas per on van passar i la informació està clara, ben explicada i organitzada per punts. Enhorabona!!

    Reply
  33. Biel

    M’ha semblat molt fàcil i còmode llegir i entendre aquest text ja que està molt ben organitzat per punts i apartats. Està explicat pas a pas ho que van fer i visitar. A més per complementar-ho et posen imatges que t’ajuden a imaginart-ho.

    Reply
  34. David Rodríguez

    A mi m’ha agradat com estava exposada la informació, encara que trobo a faltar unes imatges que acabin de complementar les descripcions. La informació donada m’ha ajudat a conèixer llocs nous, com per exemple la cúria, que era una mena d’ajuntament romà.

    Reply
  35. Ruth Arroyo

    El text està molt ben estructurat m’ha agradat la forma en la que estan organitzats els continguts i com intenta transportar-nos cap a “Emporiae” amb les imatges. També m’ha agradat que els guies actuessin d’una manera especial, així fa que t’imaginis millor com era més o menys la ciutat antiga.

    Enhorabona!

    Reply
  36. Lorena Rodríguez

    L’article m’ha semblat que està tot bé explicat i ordenat. És fàcil d’entendre’l, ja que la informació és clara i precisa. Crec que a l’estar tot definit és més fàcil d’aprendre, llavors és un article didàctic. Trobo que seria un article més atractiu si haguessin pensat de posar més imatges, però igualment ho he trobat un article ben treballat.

    Reply
    1. alfonso

      Salve,
      bona la teva apreciació, prenc nota. A l’hora d’elaborar l’article de la nostra sortida, “Baetulo” aquest tipus de coses s’han de tenir en compte.
      Ave!

      Reply
  37. Judith Frias

    Aquests tipus d’articles que ens parlen sobre com eren les antigues ciutats romanes (en aquest cas, Empúries) ens fa assabentar que hi ha passat molt de temps des de l’existència dels romans, però encara i així les ciutats no hi han canviat tant com ens pensem. Per aquesta raó crec que és molt bo, de tant en tant, fer una sortida com aquesta per culturitzar-nos sobre aquest camp.

    Reply
  38. Gerard López

    M’ha agradat molt aquesta idea de redactar l’article per parts, em sembla que és més ordenat i més fàcil d’entendre les diferents parts de la ciutat (Emporiae) i cada una de les seves funcions. Jo també he visitat les restes arqueològiques de l’antigua ciutat de Empúries, em va sorprendre molt el contacte que hi va haver entre dos de les civilitzacions més importants de la història de la humanitat, l’Antiga Grècia i Roma.

    Reply
  39. Hugo Tello Infante

    Trobo molt interessant les tasques apreses pel guia que acompanyava al grup i també els llocs que van visitar, ja que encara es conserva l’amfiteatre (una construcció per veure lluites) o també la porta principal de la ciutat (que dona pas a la vil·la), entre altres. Es nota que els alumnes estan interessats en la matèria i que els hi ha agradat aquesta sortida a Barcelona.

    Reply
  40. Mary Carmen Rubio

    Aquest article al estar separat en diferents parts, fa que sigui de lectura menys pesada i et permet centrar-te en les sensacions que pot transmetre “Emporiae”. La idea de la visita dramatitzada em sembla molt bona ja que produeix més interès als alumnes. També veig bastant útil les recomanacions de rutes que fan per a futures visites a la ciutat i les referències a l’antiga vida del romans en aquella època.

    Reply
  41. Claudia Bolívar

    Aquest blog m’ha agradat ja que a mesura que explicaven la ruta que havien recorregut, feien petites definicions de cada lloc d’”Emporiae”, com l’àgora, el “macellum”, “cardo maximus” o la factoria de Salaons. El fet de que la informació estigui separat en punts facilita i aclareix la seva lectura però alhora trenca la fluidesa del text. En general un treball molt ben fet encara que m’agradaria que haguessin posat més fotografies.

    Reply
  42. Clàudia Morales Roig

    Penso que l’article està molt ben estructurat, i el fet de posar-ho per punts facilita molt la lectura. A més m’ha semblat molt interessant i la informació és molt clara. També m’ha agradat totes les imatges escollides per al article, em semblen molt acertades. Per últim m’agrada com s’ha sintetitzat la informació, m’ha fet que la lectura sem fagi més ràpida.

    Reply
  43. Ana Montero Cervantes

    M’agradat molt com s’explica l’informació, és a dir, com ha estat distribuïda en diferents punts; em sembla que li dona un aspecte molt bé organitzat i fàcil de seguir. Jo no he estat mai en aquella zona d’Empúries, però gràcies a totes les descripcions que es donen sobre les diferents parts he pogut imaginar-ho tot a la perfecció. A més a més, he après curiositats que no coneixia, com por ser que existia una salsa anomenada gàrum, i que aquesta era apreciada per la gent de classe alta. Finalment, es nota que els alumnes han gaudit l’excursió, ja que es transmet en la forma de redactar la sortida.

    Reply
  44. Maria Ferreres i Júlia Orts

    Salve!
    Moltes gràcies pel vostre article!
    Estem agafant idees per fer el nostre blog el proper dilluns 23 d’octubre i ens està sent molt útil llegir tots els vostres comentaris.
    Les imatges fan que ens vinguin ganes de visitar Emporion. La redacció està molt ben estructurada i és molt fàcil d’entendre. Sense haver vist el jaciment, ja sabem un munt de coses que abans no sabíem.
    Esperem aprofitar la sortida tant com vosaltres i passar-nos-ho tant bé com diu la nostra professora.
    La edició de l’article és la més bona que hem vist fins ara.
    Vale!

    Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *