ELS PANELLETS
Els panellets formen part de la gastronomia catalana tradicional com a postres típiques de la diada de Tots Sants, ja que antigament tenien un caràcter sacramental, i encara es consumeixen preferentment en aquesta data. Estan fets a base d’una massa feta amb amb farina d’ametlla, és a dir, ametlles escaldades i després moltes, però se’ls hi afegeix diferents ingredients decoratius (pinyons, ametlles, avellanes, o codonyat) que els atorguen un ampli ventall de sabors.
Recepta de panellets (per a q
uatre persones)
Ingredients per a la massa:
1,5 kg. d’ametlles crues, escaldades i picades.
De 500 a 750 gr. de sucre (depenent si us agraden més o menys dolços)
La ratlladura de dues llimones
Ingredients per a guarnir els panellets:
Pinyons
Ametlles
Avellanes
Codonyat de casa
2 ous
Elaboració:
Escaldeu les ametlles crues, si pot ser uns dies abans per deixar que s’eixuguin bé. Quan decidiu de començar a fer els panellets, piqueu les ametlles, (sense fer-les puré), afegiu-hi sucre de mica en mica i treballeu la massa amb l’ajuda d’una cullera de fusta (podeu fer servir una espàtula també), a continuació afegiu-hi la ratlladura de la llimona, i continuem treballant la massa amb les mans.
Un cop feta la massa i ben treballada, la separem en varies parts i, perquè surtin més bons hauríeu de deixar-la reposar 24h. Si no teniu temps, treballeu una estona més la massa i llestos!
Per a fer els panellets de pinyons: Feu boletes amb les mans, passeu-les per la clara d’ou batuda i a continuació pels pinyons. Pinteu la superfície (tota la part dels pinyons) amb rovell d’ou.
Per a fer panellets d’ametlla: feu boletes, passeu-les per la clara d’ou, poseu-hi unes quantes ametlles per sobre i pinteu-les amb el rovell d’ou.
Per a fer panellets d’avellana: feu boletes, passeu-les per la clara d’ou, poseu-hi unes quantes avellanes per sobre i pinteu-les amb el rovell d’ou.
Per a fer els panellets de codonyat:(els que més m’agraden a mi) feu boletes, passeu-les per la clara d’ou batuda poseu-hi in quadradet de codonyat artenasal a sobre. (També podeu fer-hi un foradet i posar-lo a dintre). Pinteu la superfície amb rovell d’ou.
Un cop fets tots els panellets, els col•locarem en una safata de forn i les posarem al forn, escalfat prèviament a una temperatura de 200º– 220ºC. Deixeu que cogui tot uns 10 minuts aproximadament o fins que estiguin rossos.
Espero que us agradin!