PER TOTS SANTS, CASTANYES I PANELLETS!

ELS PANELLETS

Els panellets formen part de la gastronomia catalana tradicional com a postres típiques de la diada de Tots Sants, ja que antigament tenien un caràcter sacramental, i encara es consumeixen preferentment en aquesta data. Estan fets a base d’una massa feta amb amb farina d’ametlla,  és a dir, ametlles escaldades i després moltes, però se’ls hi afegeix diferents ingredients decoratius (pinyons, ametlles, avellanes, o codonyat) que els atorguen un ampli ventall de sabors.

 

Recepta de panellets (per a qPanelletsuatre persones)

Ingredients per a la massa:

1,5 kg. d’ametlles crues, escaldades i picades.

De 500 a 750 gr. de sucre (depenent si us agraden més o menys dolços)

La ratlladura de dues  llimones

Ingredients per a guarnir els panellets:
Pinyons

Ametlles

Avellanes

Codonyat de casa

2 ous

Elaboració:

Escaldeu les ametlles crues, si pot ser uns dies abans per deixar que s’eixuguin bé. Quan decidiu de començar a fer els panellets, piqueu les ametlles, (sense fer-les puré), afegiu-hi sucre de mica en mica i treballeu la massa amb l’ajuda d’una cullera de fusta (podeu fer servir una espàtula també), a continuació afegiu-hi la ratlladura de la llimona, i continuem treballant la massa amb les mans.

Un cop feta la massa i ben treballada, la separem en varies parts i, perquè surtin més bons hauríeu de deixar-la reposar 24h. Si no teniu temps, treballeu una estona més la massa i llestos!

Per a fer els panellets de pinyons: Feu boletes amb les mans, passeu-les per la clara d’ou batuda i a continuació pels pinyons. Pinteu la superfície (tota la part dels pinyons) amb rovell d’ou.

Per a fer panellets d’ametlla:  feu boletes, passeu-les per la clara d’ou, poseu-hi  unes quantes ametlles per sobre i  pinteu-les amb el rovell d’ou.

Per a fer panellets d’avellana:  feu boletes, passeu-les per la clara d’ou, poseu-hi  unes quantes avellanes per sobre i  pinteu-les amb el rovell d’ou.

Per a fer els panellets de codonyat:(els que més m’agraden a mi) feu boletes,  passeu-les per la clara d’ou batuda poseu-hi in quadradet de codonyat artenasal a sobre. (També podeu fer-hi un foradet i posar-lo a dintre). Pinteu la superfície amb rovell d’ou.

Un cop fets tots els panellets, els col•locarem en una safata de forn i les posarem al forn, escalfat prèviament a una temperatura de 200º– 220ºC. Deixeu que cogui tot uns 10 minuts aproximadament o fins que estiguin rossos.

Espero que us agradin!

 

Quant a cprats23

Postgrau en Formació de Professors de Català per a Adults a la UB Títol d'Aptitud Pedagògica a la UAB Llicenciada en Filologia Catalana per la UdL
Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a PER TOTS SANTS, CASTANYES I PANELLETS!

  1. msayol4 diu:

    Mmmhh, que bons, sento l’olor i tot.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *