La llum i el color

Benvolgudes i benvolguts!

Espero que els següents vídeos i alguna explicació extra que faré ara us ajudi a entendre aquest fenomen físic.
I es que divendres, a l’explicació de la classe no vam anomenar les longituds d’ ones que cada color emet i que són pel que l’ull les reconeix. Bé, l’ull agafa la informació i el cervell la processa. Ja ho deia divendres, el cos una “màquina” impressionant i exacta!
El primer vídeo explica molt acuradament la teoria dels colors i, efectivament, vam “pillar” l’errata al llibre de text, els colors primaris són el blau, el vermell i el groc. Molt bé per vosaltres!
El segon ens ajudarà a entendre perquè podem dir que el color que veiem és el color rebutjat i perquè el negre absorbeixmés energia. Dura 50 segons, però és claríssim! ja m’ho direu.
I no res, m’agrada molt la vostra actitud a la classe de medi. Ànims i endavant!

La llum i el color
[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/HdttkxRI-Yw" width="425" height="350" wmode="transparent" /]watch?v=RDZRyS2kOzs

Teoria del color
[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/RDZRyS2kOzs" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Energies renovables i no renovables

Benvolgudes i benvolguts!

Aquí us deixo la pel·licula que us he comentat aquesta tarda. És un documental llarg, però penso que val la pena, tot i que hagi coses que no enteneu. Pels que no fèieu classe amb mi avui dir-vos que és un documental que inventa una història: la d’un arxiver que viu a l’any 2066 i explica com es podia haver salvat el planeta. I ho explica amb imatges que no són de ficció, sinó de veritat. És molt recomanable que el veieu amb els vostres pares i mares i el comenteu. I que ho expliqueu al bloc perquè tot el món vegi el que en penseu d’això de les energies renovables i no renovables.

El documental es diu L’era de l’estupidesa i tv3, de moment, no deixa penjar-ho al bloc directament, així que cliqueu a sobre de l’enllaç de sota i espero que el podeu veure.

http://www.tv3.cat/videos/3204930

També us adjunto el tràiler (en anglès i subtitulat en castellà) que dura dos minuts i que aquest si que podeu veure directament al bloc.

Ànims i que vagi molt bé!

Com ens van fer?

Benvolgudes i benvolguts!

Una bona amiga m’ha fet arribar aquest vídeo on s’explica d’una forma molt amena, plàstica i musical, com és la reproducció humana. Mireu-lo i feu el vostre comentari!!

Vinga, ànims!!

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/DumeQVhrAXw" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

La vida i la mort.

Benvolgudes i benvolguts,

Portem un mes de classe de medi i ja veieu que anem a tope. M’agraden molt les vostres preguntes, espero que no perdeu mai aquesta capacitat de fer-vos i de fer preguntes. Jo, ja sabeu, no sempre tinc les respostes acurades a totes les vostres preguntes, tot i que ho intento i a vegades me’n surto.

D’entre les preguntes que em vau fer l’altre dia, insisteixo que totes interessants, em va sobtar la de perquè en morim. Deia una poetessa que no hi ha resposta més apremiant que les preguntes ingènues. Potser això últim que us he escrit no ho acabeu d’entendre, si és així no patiu, estic convençut que ho acabareu fent aviat.

Per seguir els consells de la poetessa i el meu compromís de divendres passat us poso un vídeo que explica tècnicament perquè morim, perquè envellim. Segurament hi haurà conceptes que no heu escoltat, com per exemple la mitocondria, a la barra del costat teniu un preciós enllaç amb la Viquipèdia…

Per cert, recordeu que tenim una pregunta pendent! Jo ja tinc els regals dels que vau respondre la primera!

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/nH76yWxl3k0" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Vinga, ànims i endavant!

toni

La reproducció del essers humans

Benvolgudes i benvolguts!

Ja estem al segon tema, comença a passar el temps molt ràpid! Si més no la sensació de rapidesa del temps, el temps sempre va a la mateixa velocitat…

Avui tinc una pregunta que és molt senzilla, tot i que siguin dos preguntes a la vegada: quin tipus de fecundació i de desenvolupament embrionari tenim els humans? I per què?

Aquesta setmana repartirem el petits premis pels que us vau atrevir a respondre la pregunta passada. Heu de saber que la persona que va respondre bé la pregunta va ser la Tais, tot i que per ser la primera pregunta també farem arribar premi a la Laura Almansa, l’Alba Ramirez, l’Adrian i la LLona. Enhorabona!

Us demano que llegiu molt bé la pregunta que faig, que contesteu sense faltes d’ortografia, que feu servir els diccionaris, que repasseu abans d’enviar el comentari! Ens hem d’acotumar a polir les respostes que fem i que es pot llegir a qualsevol part del món!

Us deixo amb un vídeo que explica molt bé i clar l’aparell reproductor humà. Segur que si el veieu amb els vostres pares i mares us ajudaran a resoldre els dubtes.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/tVrrqMbTdMc" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Ànims i endavant!

La reproducció asexual dels animals

Benvolgudes i benvolguts!

Comencem aquest curs. Encara hem d’anar agafant el ritme, tot arribarà. Havíem quedat que us penjaria un vídeo sobre la reproducció asexual dels animals,  les esponges, les estrelles de mar o els corals, animals que es reproduexien de forma asexual. Al final he trobat aquest vídeo sobre un animal microscòpic, molt desconegut, però trobo que és un documental que està molt ben fet i és prou entenedor. Ja em direu.

Per cert, aprofito aquesta primera entrada per fer-vos el primer repte del curs. I es que m’agradaria que em diguéssiu de quina forma asexual es reprodueix la Hidra. I que, ja posats, em digueu quina és l’altra forma de reproducció asexual que tenen alguns animals. Òbviament agrairé les explicacions pertinents sobre cadascun dels sistemes de reproducció asexual existents.

Ànims i endavant!

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/lGJXS7XN8u8" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Benvingudes i benvinguts al curs 2010-2011!

Ara sou els alumnes de sisè! I, tot i dir-vos igual com a curs que els alumnes de l’any passat, no teniu res a veure, traient l’edat, es clar. No sou millors ni pitjors, sou diferents. I també macos i espavilats.

Benvinguts a aquest bloc de coneixement del medi que pretén ampliar informació, coneixement, c0mpartir un espai de reflexió i feina. Podeu revisar una miqueta el que vam treballar l’any passat amb els alumnes de sisè per fer-vos una idea, tot i que penseu que enguany serà una mica diferent, perquè vosaltres ho sou. També podeu jugar amb algunes de les activitats que hi ha a la barra lateral, són força divertides i us ajudaran a les tasques quotidianes.

Espero que us feu vostre aquest bloc tal com ho vàren fer els vostres companys de sisè del curs passat, aqui us esperem!

Molts ànims i endavant!

Us deixo amb un video de benvinguda, que us agradi!

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/pdlvAvC4Tw4" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

la matèria…

Benvolguts i benvolgudes,

Us adjunto un parell de vídeos on es veu molt bé el que és una mescla homogènia i dos dels canvis d’estat de la matèria:  la sublimació i la fusió.

A veure que us semblen,

ens veiem!

Mescla homogènia

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/29VXuTxT7q4" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

sublimació i fusió

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/aThxOsHVpQk" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Per què?

Benvolgudes i benvolguts,

Aquí teniu el vídeo que hem parlat a la classe i la pregunta. Per què els globus aerostàtics volen en l’aire? Què els fa mantenir-se en l’aire?

Contesteu que fa temps que no feia pregunta cibernètica i tothom que contesti (amb criteri, ja sabeu) te regalet.

Ànims!!

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/67Tzdpm0uOI" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Els motors

Benvolgudes i benvolguts,

Aquí teniu els vídeos que us vaig comentar dels motors. Primer el motor de 2 temps, passem al de 4 temps i, després al motor d’aigua. Sí, el motor d’aigua. El darrer vídeo és la història d’un senyor que fa 30 anys va inventar un motor que funciona amb aigua. Ja us vaig comentar que és una possibilitat que fa anys que es coneix i que algunes companyies, com BMW, tenen més o menys desenvolupada.

Però darrera de tot això hi ha molts interessos econòmics i de desenvolupament d’infraestructures que no interessen molt als que avui en dia manen, als poderosos que tenen pous petrolifers i als grups econòmics que tenen guanyen molts diners amb la indústria de l’automòbil. Així que confiem molt en la vostra generació, nois i noies de sisè,  perquè estudieu i empenyeu fort en la direcció de continuar desenvolupant energies netes i eficaces.

Espero que us agradin els videos!

Motor de 2 temps

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/e9-kRh1s18Y" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Motor 4 temps

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/segzLXBXOFA" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Vídeo del motor d’aigua

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/ThxPBj-5C0U" width="425" height="350" wmode="transparent" /]