La casa dels amos.per Joan Català

dsc_0071

 

Quan jo vaig néixer, aquella mateix nit, el senyor  Joan Guasch, em sembla que venia del  Pla de Santa  Maria, va prendre possessió  com a director  de la fàbrica  d’Al-Kanís.

10 de Gener de 1.952. El senyor Nogués  i els Senyor  Boira,  l’havien precedit  com a directors  de l’empresa.. Era la persona  més qualificada per dessota dels propietaris.  Quan  aquests venien, s’allotjaven  a la casa gran, que nosaltres en dèiem la casa dels amos. Durant la Guerra  Civil  diuen que fou  lloc de comandament i  que durant la batalla del Segre, hi van estar el mateix General  Moscardó  i el  mateix Franco.  La casa dels amos, s’alineava  amb l’església, i la casa del director, allunyades prudencialment de la fàbrica  i de les cases del treballadors, hi havia un passeig preciós  de til·lers , boixets,  i parres  que  enamorava. Al davant  de la gran casa hi havia un plataner  potser el més gran de la  Colònia.  Darrere de la casa dels amos  hi havia un gran  llorer,  que el senyor  Ramon   de cal Taranta,  a  Pasqua,  ens  hi  tallava  els rams. A la vora del llorer hi havia una  construcció oberta on hi havia  arnes  amb abelles.  En treien mel, encara recordo el sabor de la cera i de la mel  de la  Colònia. Quan recuperes  paisatges  de petit, fins i tot,  en pots sentir, olors i  gustos, sensacions que guardem  encara que sigui  en  raconets  inhòspits. La veu dels companys,  els olors  de les fulles, les canyes vanes, i la frescor de la sèquia, i  el recorregut d’explorador  per la  sèquia buscant ferros, bales,  dins de les foranques  que l’aigua   hi amagava.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *