Els carrers de la Colònia. per Joan Català

 

 

 

La Colònia tenia una fisonomia que no corresponia a la dels pobles en general i el seu creixement. De ben segur  que no va créixer com ho feien els pobles  d’economia agrícola. Al segle XX, les  cases i els tres carrers, envoltaven la fàbrica que era el nucli central. No hi havia un carrer originari vinculat a cap estructura productiva, sinó que era el canal i el salt d’aigua, que marcaven les fites d’Al-Kanís.  Ja  fàbrica de fil, qua nosaltres  sempre hem vist,  era el resultat  d’altres  intents d’arrelar al paisatge. El salt  d’aigua d’onze metres, que no podia ser anterior al segle XIV, hagués pogut significar  a l’època medieval  una  aprofitament moliner, o tal vegada  una possible  serradora.  A la zona   hi han models  semblants.  El canal de Pinyana  deuria transformar  la zona,  que abans del segle XIV, ja era habitada.

La història de la Colònia no comença  ahir.  Jo només  tinc record  de no molts anys enllà, quan ja hi havien  carrers,  i hi havia la fàbrica de fil.  Al-Kanís  va néixer  molt abans del canal de Pinyana.  Tres segles abans, dos segles,  topem  amb  la dificultat  de trobar  estudis  particulars  i  dels indrets que ens  ocupa.

M.Lladanosa situa  el poblat d’Al-Kanís, d’origen sarraí, igual que  Alandir  a Banavent, com a  nucli de població  medieval, anterior al  poble  de Rosselló fundat al segle XIV. Aquest poblament, possiblement  centralitzat a la Torre de la Llet, en un tossal àmpliament  obert a la plana   i  a prop  d’aigua  i  recursos. 

Abans  del període medieval, possiblement,  la zona  restés influenciada  per la iberització dels segles  IV i III   abans de la nostra era. Lleida envoltada  de tossals i turons importants, podia mantenir població  per la seva  p0ossibilitat d’oferir recursos, en especial aigua  i menjar. Terres al·luvials, riques  i  productives  a la vora  dels corrents d’aigua.

El canal de Pinyana des de l’edat mitjana i des d’Alfarràs, havia estat en el temps, l’impulsor de les transformacions i les diferents activitats productives. No només el canal havia nodrit la terra amb nous regatges, sinó que se’n feia més us. Els molins hi eren presents, serradores, i altres petites empreses que tenien en la força de l’aigua i en el mateix líquid, possibilitats d’energia.

Si féssim una radiografia de la fàbrica, la turbina en seria el centre neuràlgic. Els diferents edificis seguien el patró de les filatures. El carrer Cuartel, a l’oest, encarades les cases a ponent, el separava de la fàbrica la branca del canal i s’entrava a la fàbrica per la porteta, a la vora de les escoles, o pel pont del Portal, creuant un magnífic pont de pedra. El carrer del davant, amb les casetes de planta baixa, en direcció oest-est, acabava just fins el pont del Portal.

els-carreres-de-la-colonia_html_3d70196b

 

La mare de la Maria Jesús Carrillo, a la barana de pont  del Portal. Podem veure  al seu darrera part de la fàbrica  i de l’església.

Les Cases Noves, havien estat construïdes les últimes, en direcció oest  a est,  i eren a l’entrada natural des de Rosselló, pel camí que connectava amb la carretera N-230. Eren tres blocs amb quatre pisos  cadascú i és, tot els canvis soferts, una part de la Colònia que encara es conserva sencera. Al morir la fàbrica, amb el temps els pisos han estat condicionats pels propietaris, de manera que el bloc ara compta amb sis pisos.

A les Cases Noves hi van viure   també el metge Dr. Francino i més tard el mossèn Murillo, tots dos personatges molt importants en les vessants que afecten les persones. Recordo  amb claredat, la família Catllar, Hernández, la famíla Barbecho,  Moncasi, Torrelles, Molina, Torrent, Mingot,  i moltes altres famílies que em deixo i que  amb els anys  van viure a les  Cases Noves.

cases-noves 

Les Cases Noves, la construcció més nova de la Colònia, des del camí de la cruïlla  de l’empalme, com anomenàvem  l’intersecció amb  la Nacional 230. 

 

 

El carrer de les casetes de planta baixa, carrer que donava al Portal, el Sr. Josep Torrent en aquest bloc, ja ha donat cura de les cases i de les famílies que hi vivien.  Carrer del Davant, ara s’anomena Carrer D’Al-Kanís, i el carrer Cuartel  Carrer del Fronton. Perpendicular a aquest  hi ha el Camí de l’Horta.

carrer-del-davat 

Canalla de la Colònia, Torrelles, Nieto, Puñal,…. damunt de la neu  al  carrer del Davant, ara Camí dAl-kanís.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *