Som pobres energèticament?

Us imagineu una setmana sense gas? Una setmana sense petroli? Hi ha moltes coses que no podríem fer… dutxar-nos amb aigua calenta, cuinar amb fogons, circular amb vehicles de motor… Espanya és un país amb un alt nivell de dependència energètica (la necessitat que té el país d’obtenir recursos energètics de l’estranger) si ho comparem amb la mitjana de la Unió Europea. Durant aquests dies hi hem estat reflexionant en el cas de l’hipotètic planeta “Minerva” i avui ens hauríem de plantejar per què a casa nostra som tan dependents energèticament. És que no tenim recursos, a Espanya?
No és ben bé així. A la península ibèrica la disponibilitat de recursos energètics fòssils (petroli, gas i carbó) és molt escassa, però hi ha un gran potencial d’energies renovables, per les característiques geogràfiques, pels vents dominants o per la quantitat d’hores de llum solar al llarg de l’any.
La major part del petroli que consumim a Espanya ve de Líbia, Iran, Aràbia Saudita i Rússia. I pràcticament tot el gas arriba des d’Algèria…
És aquest el model energètic que més ens convé? Quins problemes a llarg termini pot causar al medi físic usar aquestes fonts d’energia? Què podríem fer per no ser tan dependents energèticament? Per què creus que no utilitzem els nostres recursos?
Aquí tens algunes preguntes que podries intentar respondre amb els teus comentaris i opinions.

19 thoughts on “Som pobres energèticament?

  1. Dahiana

    A veure, podem utilitzar els nostres recursos però no seria gens suficient per omplir totas las necessitats de Espanya,an l’altra banda, aqui així com en altres països s’utilitzen molt els vehicles i llavor depenen del petroli.
    Responent a la segona pregunta, jo penso que si continuem així s’esgotaria més aviat el petroli que estem agafant d’un altre lloc, NO HI HAURIA PER A TOTS!!!
    En el cas del petroli l’unica solució que trobo és deixar d’utilitzar vehicles o almenys reduir la seva utilització per ahorrar.
    I els altres recursos doncs intentar aprofitar els que ens dona la natura i si un cas llavors utilitzar aquestes.

  2. Mariuxi

    Jo definitivament no faig per imaginar-me viure una setmana sense gas ni petroli, trobo que aquestes fonts d’energies són massa fonamentals a la nostra vida. Obviament que a Espanya en tenim recursos, però com diu Dahiana no hi ha prou per tot el consum que fem. Potser no és el model més apropiat però sempre podem millorar-ho, molts països de l’est utilitzen com a medi de transport la bicicleta i és una cosa que podríem plantajar-nos encara que costi, però si volem canvis vol dir que posarem de la nostra part perquè es donin.El problema que suposa usar les energies no renovables és que s’esgoten i el seu període de restauració és més llarg que el que triguem en utilitzar-ho. Jo crec que a Espanya els recursos propis són utilitzats tot i que utilitzem més els no propis per així dir-ho.

  3. marcos

    Yo no me imagino una semana sin gas ni petroleo por que ahora por culpa de que dependimos mucho y dependemos mucho de estas fuentes de energía pasaron a ser vitales para nuestras convivencias, y a lo que dice Mariuxi sobre el tema de los transportes es una buena opción pero es cuestión de fuerza de voluntad y a un país entero costaría mucho hacerlo entrar en razón de que poco a poco nos estamos cargando una cosa que ademas que nos beneficia mucho a nuestra vida, tardaría millones de años a que se vuelva a fabricarse, la gente es muy inconsciente de el daño que nos hacemos y en esto me incluyo por que aunque digamos Esto, cuesta muchísimo dejar de utilizar estas dos fuentes de energías que tanto nos benefician. somo un poco egoístas con la naturaleza.

  4. vaca jonathan

    jo crec, que totes aquestes energies son escensials per a la prosperitat de tots,pero aquestes energies no duraran tota la eternita,tal com diu el titol, una de les solucions per no fer malbe el nostre planeta,extraint petroli, energia nuclear, etc, podria ser o intentar potenciar les energies renovables com el vent, el mar,etc. que ens podriem beneficiar sense fer mal al nostre planeta.
    al llarg del temps extraure tot aixo de la terra pot tenir greus consequencies, com l´enfonzament de estructures a les ciutas, vui dir que la terra es aniria destruint per dins.

  5. Frecia Ruiz

    No, no ens convé, ja que l’únic que fa és que siguem menys dependents i al llarg del temps pot causar problemes molt greus com l’efecte hivernacle o altres. Per ser menys dependents, podriem utilitzar energies renovables en lloc que les no renovables, ja que no s’esgoten. No utilitzem altres recursos poque cada vegada som menys inconscients de el dany que aquests recursos no renovables que estem utilitzant afecten tant al nostre planeta com a la nostra societat.

  6. Mariuxi

    Em sembla desastrosa aquesta notícia, el ptijor és que tot això passa sense adornar-nos, i ara ve el poder dels més avantatjats, perquè consumirem els recursos aliens, d’altres països, tot i que paguem! Ara més que mai vull ser de l’índia! =D

  7. Frecia Ruiz

    Crec Que El arículo (El Punt Avui) TÉ raó ja Que els paices subdesenvolupats Gasten Menys energia Que els desenvolupats, i ja Que produïm més energia de la Necessària; El que ocaciona la crisi.

  8. jgarcia2

    A medida que han ido pasando los años nos hemos convertido prácticamente en unos “inútiles”, no nos conformamos con lo que nos da la naturaleza si no que siempre queriendo más y más, sin darnos verdaderamente cuenta que hemos echo que las cosas mas indispensables en nuestro día a día, se vuelvan dispensables, sin darnos cuenta que estamos perjudicando nuestro planeta.

    Tal vez no lo hagamos con mala intención, pero todos tendríamos que ponernos en el pellejo de otros y observar que si miles de países pueden sobrevivir con menos lujos ya sea por luz, agua, coches, por qué nosotros no? Si somos unos de los países con diversos recursos, y si aprendiéramos a utilizarlo con mas delicadeza y solo para las cosas verdaderamente ÚTILES, podríamos hacer que nuestro planeta no se perjudique tanto, y no este sufriendo como ahora.

  9. Roberto vargas

    Crec que si no tinguessin energia seria un catastrofisme per que el esser huma sa tornat molt depenent de la energia elèctrica, heloica, etc.
    En el cas del petroli es mes greu perquè depenem moltíssim aquestes fonts d’energia.
    La solució no seria deixar de ferla servir si no anar reduint la quantitat poc a poc fins arriba a un nivell just per porrer viura.

  10. Anass Hasson

    Es funda mental la utilizacio de la energia en el nostra dia a dia l’hesser huma en necesita fer servir perque estem acostumats a una vida en el que tot es mes facil.
    Pero la falta de energia elèctrica,petroli, etc. fara que les persones no pugin realitzar moltes de les accions que fan en el seu dia a dia.
    La solució serria intentar reserva tantes energies com es pugin a fi de reduir el cost mensual i la contaminació.

  11. Alvaro

    Yo crec que una setmana sense recursos energetics estarien be ja que aixi ens adonariem de la quantitat que contaminem cada dia, jo crec que es podria viure pero ens tendriem que adaptar a una forma de vida diferent. La nostra especie ha sobrebiscut desde el seu neixement, amb aixo es podria viure tranquilament amb el simple fet de adaptar-nos.

  12. chen yi

    Em puc imaginar que dos dies sense electricitat,per fet que he experimentat,que aqueslls dies va ser molt dur.
    ens convé, Ara, fonts d’energia renovables reemplazar completament els combustibles fòssils, prendrà algun temps, perquè la tecnologia, el capital, i molts altres problemes que hem de trencar.per aixo,nomes és necessari estalviar energia.

  13. jdemanu Post author

    Tatiana Bravo, que no pot penjar el comentari, diu:
    Yo creo que energéticamente no somos pobres sino que las energías que se obtienen del petróleo y del gas son mas eficaces por así decirlo y mas baratas de producir ya que las energías que se dan aqui son mejores ecológicamente hablando pero no son suficiente eficaces ya que no darían a basto para suplir las necesidades de la poblacion.

  14. Heylin

    Actualment estem massa acostumats a totes les comoditats que ens dóna l’energia i seria molt difícil baixar aquest ritme de vida. Per evitar la dependència la solució és treure-li més profit a les nostres energies renovables, però en realitat fer-ho no és tan fàcil, ja que hi ha una sèrie d’avantatges i inconvenients que això comporta. D’una banda, les fonts d’energia renovable no tenen emissions que puguin causar problemes en el medi ambient i fan que la nostra regió sigui més autònoma i, d’altra banda, aquests sistemes inicialment requereixen una forta inversió econòmica i, en comparació amb les energies no renovables, tenen molt baix rendiment, així com ho han dit les nostres companyes, aquestes energies no omplirien totes les necessitats de la nostra societat.

    En relació amb la notícia del deute ecològic, em sembla increïble com, tot i la crisi econòmica, Espanya segueix vivint per sobre de les seves possibilitats. Estic d’acord amb els meus companys en dir que “som egoistes”, potser si milloréssim els nostres hàbits contribuiríem una mica a trobar la solució a aquest gran problema.

  15. alberto

    Está claro que con la capacidad que tienen hoy en día los aparatos para transformar las energías renovables en energías útiles es muy escasa por eso seguimos siendo esclavos de las energías no renovables como petroleo, gas, uranio etc. y esto seguirá siendo así hasta que “los de arriba” se den cuenta de que es más importante el planeta que no sus bolsillos. Lo que habría que hacer es investigar en aparatos que transformen la energía renovable más rápidamente o la hagan más potente, un ejemplo es conseguir una placa solar del tamaño de un móbil que abastezca una casa entera por sí sola, si no seguiremos contaminando hasta que nos carguemos el planeta.

  16. jdemanu Post author

    Gràcies Heylin, per la teva aportació de matinada… com durant el curs passat, sempre enriquidora.

  17. jdemanu Post author

    Doncs, sí, Alberto , has tocat uns dels aspectes claus de la limitació que té l’energia solar: la superfície exposada a la llum. Ara no tenim tecnologia, ni de lluny, per fer això que dius. Tampoc és gaire raonable que l’energia que incideix en 25 cm2 (la superfície aproximada d’un mòbil) pugui abastir les necessitats d’una casa… el problema és que la superfície de la placa fotovoltaica necessària per tots els requeriments energètics de la casa potser hauria de ser bastant més gran que la superfície d’aquesta!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *